DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Hayvanlar aleminin farklı dile sahip 7 üyesi

Hayvanlar aleminin farklı dile sahip 7 üyesi

Hayvanlarda dilin işlevi bizimkinden farklı. Fakat hayvanlar aleminde birde kendi aralarında sıradışı dillere sahip üyeleri var. Kısa özellikleri ve fotoğraflarıyla Hayvanlar aleminin farklı dile sahip 7 üyesi.


Hayvanlar aleminin farklı dile sahip 7 üyesi

Tatma, yutma, yalama, nefes alma ve konuşma için kullandığımız kaslı bir organ olan dilin rengi, şekli, uzunluğu ve işlevi hayvanlar dünyasında büyük farklılıklar gösteriyor. İnsan dili pembe renkte ve ortalama 7,6 cm uzunluğundayken karıncayiyen türünün 60 cm uzunluğunda mavi bir dili vardır. Gelin, en ilginç hayvan dilleri bir göz atalım.

Hayvanlar dünyasından sıra dışı diller


1. Gila canavarı

Gila canavarının (Heloderma suspectum) çatal dili, “üç boyutlu” koku almasını sağlıyor. Uzmanlara göre, aynı kokuyu yakalayan dilin iki ucu sonrasında havadaki kimyasal değişimi ayırt ederek kokunun kaynağının konumunu belirleyebiliyor.

Bu zehirli dev kertenkele acıktığında, dilini dışarı çıkararak çevreye dair kimyasal bilgiler toplar. Toplanan kimyasal bilgilerin koku alma sistemindeki analizi, küçük memeliler, kurbağalar, kertenkeleler, kemirgenler ve böcekler gibi potansiyel avların yakınlarda olup olmadığını bildirir.

Hayvanlar dünyasından sıra dışı diller | Gila Canavarı

Hayvanlar dünyasından sıra dışı diller | Gila Canavarı


2. Kurbağalar

4000’den fazla kurbağa türü, göz kırpma süremizden daha hızlı bir şekilde dilleriyle nesneleri yakalayabiliyor. İnsan anatomisinden farklı olarak kurbağa dilleri alt çeneye bağlıdır. Kurbağanın dilinin hızının yanı sıra kurbağa dilinin gücü de sıra dışıdır.

2014 yılında yapılan bir araştırmaya göre boynuzlu kurbağanın dili, kurbağanın vücut ağırlığının yaklaşık 1,4 katını çekebiliyor.

Hayvanlar dünyasından sıra dışı diller | Kurbağalar

Hayvanlar dünyasından sıra dışı diller | Kurbağalar


3. Pangolin

Derisi pullarla kaplı bilinen tek memeli olan pangolinler yapışkan özellikli bir dile sahiptir. Pangolinin göğüs kafesine bağlı olan dili, beslenmediği zamanlarda göğüs boşluğunda bulunur ve 40 cm’yi bulan uzunluğuyla pangolinin boyundan uzun olabilir.

 

Hayvanlar dünyasından sıra dışı diller | Pangolin

Hayvanlar dünyasından sıra dışı diller | Pangolin


4. Sinekkuşu

Sinekkuşu dili, çiçek nektarını çekmek için elastik mikro pompalar gibi işler. Çiçeğe doğru uzattığı dilini düzleştirip yeniden eski haline getirerek nektarı toplayan sinekkuşu, daha sonra dilin ağızda kalan kısmı bükülür ve nektarı çiçekten çekebilen elastik enerji (esneklik potansiyel enerjisi) ortaya çıkar.

Hayvanlar dünyasından sıra dışı diller | Sinekkuşu

Hayvanlar dünyasından sıra dışı diller | Sinekkuşu


5. Bukalemun

Bukalemunlar görece yavaş hareket eden canlılardır ancak 50 cm uzunluğundaki dilleri çekirge gibi hızlı böcekleri yakalayacak kadar hızlıdır. Bukalemunun dilinin ucu bir kas yumağıdır ve avına çarptığında bu top bir vantuza dönüşür. Bukalemun, avını yakaladığı anda dilini tekrar ağzına çeker ve çeneleriyle ezer.

Hayvanlar dünyasından sıra dışı diller | Sinekkuşu

Hayvanlar dünyasından sıra dışı diller | Bukalemun


6. Karıncayiyen

Karıncayiyen (Myrmecophaga tridactyla), günde 30.000 karınca ve termit yemek için yaklaşık 60 cm uzunluğundaki dilini kullanıyor. Göğüs kemiğine bağlı olan bu ince ve uzun dil, küçük böcekleri yakalamasına yardımcı olacak şekilde küçük, iğneler ve yapışkan bir tükürükle kaplıdır. Karıncayiyenin dili dakikada 150 defaya kadar ağzına girip çıkabilir.

Hayvanlar dünyasından sıra dışı diller | Karıncayiyen

Hayvanlar dünyasından sıra dışı diller | Karıncayiyen


7. Güneş ayısı

Güneş ayısının ( Helarctos malayanus ) dili şaşırtıcı şekilde uzundur. Dilinin uzunluğu 10 inç (25 cm) boyutundadır. National Geographic’e göre, uzun dili arı kovanlarından bal çıkarabilir, bu da ona “bal ayısı” lakabını yerleştiren bir özellik.

Hayvanlar dünyasından sıra dışı diller | Güneş ayısı

Hayvanlar dünyasından sıra dışı diller | Güneş ayısı



Ayrıca bakınız

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.