Nesli tükenecek hayvanlar listesindeki Tasmanya canavarları
Tasmanya canavarı deyince akla şirin çizgi karakter gelir. Gerçekte kendisinden kat kat büyük leşleri dakikalar içinde paramparça yapan, Nesli tükenecek hayvanlar listesinde olan Tazmanya canavarları yeniden hayat buldu. Şimdilerde tekrar Avusturalya’da Tazmanya canavarları için özel bir kapalı bir bölgede kendilerini buldular. Keseli hayvanlar grubunun en küçük üyesi Tasmanya canavarının özellikleri nelerdir? Tasmanya canavarı nerede yaşar? Tasmanya canavarlarının nesli neden tükeniyor? Dünyanın en iyi ısıran hayvanı Tazmanya canavarı mı? cevaplar yazımızda.
Nesli tükenecek hayvanlar listesindeki Tasmanya canavarı
Tasmanya canavarı (Sarcophilus harrisii) veya Tasmanya şeytanı olarak bilinen, bir yırtıcı keseli familyasından olan keseli sansargiller’den (Dasyuridae) bir hayvan türüdür. Bu familyanın şu an için yaşayan en büyük temsilcisi pek az kalan Tasmanya canavarı ve Sarcophilus cinsi içinde bilinen tek üyesidir. Neredeyse yavru köpeklerin boyutlarında fakat daha kaslı ve yapılıdır. Dünyada şu an için tek kalan etobur keseli hayvandır.
Avusturalya kıtasında 14. yüzyıldan sonra nesli tükenmesi sonrası Tasmanya adasında yaşamaktadır. Tasmanya’da 1930’larda evcil kümes hayvanlarını korumak için, tasmanya canavarları avlanmıştır. 1941’de çıkan yasa ile korunmaya alınmışlardır. Fakat 1990’lardan sonra yaşadıkları ağız kanseri nedeniyle nesli tükenme sınırına gelmiştir.
Tasmanya canavarının özellikleri
Tasmanya canavarı yada diğer adıyla Tasmanya şeytanı, 1936 yılında son Thylacine’in ölümünden şimidye dek yaşayan en büyük yırtıcı keselidir. Erkek üyelerin kuyrukları 26 santim kadar, büyüklüğü ise başı dahil 65 santim büyüklüğünde, ortalama ağırlığı ise 8 kg’dir. Dişi üyeleri ise yaklaşık 57 santim, kuyrukları 24 santim, ağırlıkları ise 6 kilo civarındadır. Tasmanya canavarıı ortalama 6 yaşına kadar yaşayabilmektedir. Eğer kapalı ve korunaklı bir yaşamda 9 seneye kadar ömrü uzayabilmektedir.
Tazmanya canavarının, ön ayakları arka ayaklarına göre uzundur. Kürkleri siyah yada koyu kahverengi olabilir. Kaslı bir vücut yapısı vardır. Dişleri sivri ve kemikleri parçalamak için tasarlanmış gibidir. Kafası küçük ama geniştir. Kafa tepesi ve yüzünde bıyıkları vardır.
Tasmanya canavarının, vücut yapısı güçlüdür. Baş, kısa ve geniş, dişler sivri ve kemik parçalamaya uygundur. Kürkü genelde siyah ya da koyu kahvedir. Bir keseli memeli için alışılmadık bir biçimde ön ayakları arkalara oranla biraz daha uzundur. Uzun bıyıklar onların birbirlerini bulmasını kolaylaştırır.
Tazmanya canavarı, kokarcalar gibi sıkıştırdıklarında fena bir koku savunma sistemleri vardır. Çok iyi duyar ve harika bir koku alma duyuları vardır. Geceleri ava çıkan Tasmanya canavarı, gözleri çok iyi görür. Siyah beyaz gece görüşü olduğu söylenir.
Hesaplamalara göre kütle oranlarına bakıldığında, memeli hayvanlar en kuvvetli ısırık sahibi hayvan Tasmanya canavarıdır. Bu kuvvetli ısırığın nedeni de kafasının büyük olması denebilir. Ona canavar denmesinin nedeni ise, büyük cüsseli bir leşi dakikalar içinde parçalayabilmektedir.
Nesli tükenecek hayvanlar listesindeki Tasmanya canavarları tekrar koruma altında
Avustralya anakarasının ormanları 3000 yıl aradan sonra tekrar Tazmanya canavarlarına ev sahipliği yapmaya başladı. Yok olma riskiyle karşı karşıya olan bu küçük canavarların 26’sı koruma altındaki bir bölgede doğaya bırakıldı.
Görece küçük bir keseli hayvan türü olan Tazmanya canavarları, boylarından çok büyük leşleri dakikalar içinde ortadan kaldıran vahşilikleri ve güçlü çeneleriyle ünlü. Bu şöhretlerine rağmen insanlar veya tarımsal faaliyetler için tehdit oluşturmuyorlar.
Avustralya’nın Tazmanya adasında kalan son vahşi popülasyonun nüfusu, 1990’larda bu türde ortaya çıkan bulaşıcı ve ölümcül bir ağız kanseri nedeniyle 25.000’lere kadar düştü. Türün Avustralya anakarasında neden yok olduğu tam olarak bilinmiyor ancak insan eylemlerinden kaynaklandığı, kıtaya gelen ilk avcılar megafaunanın önemli bir kısmını yok ettiğinde bu canavarlar için yiyecek hiçbir şeyi kalmadığı tahmin ediliyor.
Leş yiyiciler olarak Tazmanya canavarları, ekosistemin dengesinin korunmasında çok önemli bir rol oynadıkları belirtiliyor. Bu nedenden dolayı onları anakaradaki doğal yaşama geri getirmek için on yıldan uzun bir süredir yoğun çaba sarf ediliyor. Anakaraya geri dönüş projesinde ilk aşamada Mart ayında 15 Tazmanya canavarı doğaya bırakıldı.
Elektronik tasmalarda takip edilen canavarların uyum sürecini kolaylaştırmak amacıyla yaşam alanlarına kanguru leşleri bırakıldı. Eylül ayına gelindiğinde herhangi bir uyum sorunu görülmemesi üzerine 11 Tazmanya canavarı daha gruba katıldı.
Şeytanların Avustralya’ya geri dönüşünün diğer türler için olumsuz sonuçlara yol açıp açmayacağı sorusu da var. 2012’de Tazmanya açıklarındaki Maria Adasında doğaya bırakılan Tazmanya canavarları, birkaç yelkovan kuşu kolonisinin yok olmasına neden olmuştu.
Bu riskten dolayı, Tazmanya canavarları etrafı çevrili bir doğal koruma alanına bırakıldıkları ve bölgedeki tüm ekosistemin izlendiği belirtiliyor.