DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Dünyayı yaşanabilir hale getiren hayat kaynağı oksijen nasıl oluştu?

Dünyayı yaşanabilir hale getiren hayat kaynağı oksijen nasıl oluştu?

İnsanlar için temel hayat kaynağı nedir diye sorsak birçoğumuz oksijen deriz. Oksijen nasıl oluşur? diye sorsak, cevabımız bitkilerdir, ağaçlardır deriz değil mi? Peki o zaman dünya daha gaz bulutu halinde iken daha bitkiden herhangi bir eser yokken Oksijeni kim üretti? sorusunun cevabını merak ediyorsanız yazımızı okumanızı tavsiye ederiz. Bu yazımızda sizlere Neden Mars’ta hayat olmadığını, başka gezegenlerde yaşam olabilir mi? Dünya nasıl oluştu? Dünyayı yaşanılabilir hale getiren hayat kaynağı oksijen nasıl oluştu? Dünya ne zaman yaşanabilir hale geldi? Siyanobakteri nedir? Dünyanın ilk sahipleri bakteriler mi? Yaşam nasıl başladı? Bilimin bu soruları nasıl cevapladığını, sizlere Dünyanın yaşı ve yaşamın nasıl meydana geldiğini anlatmaya çalışacağız.


Dünyayı yaşanabilir hale getiren hayat kaynağı oksijen nasıl oluştu?

Şimdi hayal edin ve dünyanın ilk haline gitmeye çalışalım. Tahmin ediyoruz ki herkes doğal yeşillikler, sular, farklı canlılar, uçsuz bucaksız tepeler ve dağların olduğu bir resim aklınıza gelecektir. Yanılıyorsunuz! Aslında dünya şu anda hayat olmayan çöl görünümlü Mars gezegenindeki hayata bile benzemiyordu. Eğer o zamanlara gidilseydi Oksijen bile yoktu ki bir kaç dakika içinde yok olurdunuz.

Yaşanılabilir bir dünya değildi. Ne bir bitki nede bir su vardı. Atmosfer katmanları bile yoktu. Atmosferde oksijen yoktu. Oksijen olmaz ise canlı da yoktur.

Şimdi biz dünyanın pek değerini bilmiyoruz ama bu yaşamın oluşması öyle kolay oluşmadı. Dünyanın yaşam merkezi olabilmesi için bir dizi işlem gerekiyordu. Önce oksijen oluşacak, ardından bitkiler ve canlılar. Ama öncesinde dünyanın bir gaz bulutu olduğunu ve uzun yıllar boyunca soğuduktan sonra bir kütle olduğunu da unutmamak gerekir.

Bilimin açıklamada zorlandığı nokta ise bu dizinin ardı ardına bir düzende meydana gelip, sanki bir kontrol merkezinden idare edilircesine harika oluşudur.

Bazı bilim adamları bunun bir yaratıcı tarafından olduğunu düşünürken, kimilerinin de kendi kendine oluştuğunu düşünüyor. Kainatta tahmin edilemeyecek kadar çok minik bir noktayı andıran bir kütlesi olan Dünya nasıl olur da etraftaki gezegenlere göre tek yaşam olan yer? Neden en yakın gezegen Mars yada Venüs’de yaşam yok? hatta dahası neden Dünyaya en yakın kütle olan Ay’da hayat yok?

Koskoca güneş sisteminde seçilmiş bir gezegen olan Dünya Güneşe uzaklık bakımından hayat şartlarının oluşabileceğinden dolayı burada yaşam oluşmuştur denmektedir.

Buraya kadar tamam. Dünya güneşe uzaklık bakımından gerçekten de yaşam merkezi olabilir. Şimdi burada yaşamı oluşturmaya başlayalım. Yaşamın oluşması için ilk önce oksijen gerekiyor. Bunu nasıl yapacağız?

Bilim adamlarının kafasına en çok takılan soru da bu. Oksijeni kim yaptı?

Dünyayı yaşanabilir hale getiren hayat kaynağı oksijen nasıl oluştu? | Oksijeni üreten kaynakla tüm canlıların kaynağı aynı olabilir mi?

Dünyayı yaşanabilir hale getiren hayat kaynağı oksijen nasıl oluştu? | Oksijeni üreten kaynakla tüm canlıların kaynağı aynı olabilir mi?


Oksijen nasıl oluştu? Dünyada yaşam nasıl başladı?

Atmosferde oksijenin meydana gelmesi olayına bilimsel olarak “Büyük Oksidasyon Olayı” denmektedir. Bu olay bir gezegenin yaşam formlarının oluşması için en önemli olayıdır. Çünkü yaşam olmayan gezegende, şimdiye kadar gördüğünüz hiç bir canlı var olmayacaktır.

2017 Mart ayında çok ilginç bir fosil bulundu. Kanada’nın Rocky Dağlarında bulunan bu fosil öyle bildiğiniz bir türden değil. İngiltere’deki University College London profesörü Matthew Dodd tarafından yapılan açıklama bir çok bilim insanını hayrete düşürdü. Çünkü bulunan bir mikrop yani bakteri idi. Hesaplamalara göre 4 milyar 280 milyon yaşındaydı.

Fakat bilim insanları dünyanın gaz halinden katı hale geçmesi, yaklaşık 4 milyar 600 milyon yıl olarak hesaplanmıştı. Bulunan fosil bakteri, bir saç teli kalınlığının 10’da 1’i kadardı.

O zaman sıralamayı tekrar yapalım. Önce dünya bir kütle haline geldi. Aradan belli bir süre sonra oksijensiz bir ortamda yaşayabilen mikroorganizmalar türemeye başladı.

Büyük Oksidasyon Olayının neredeyse 2 milyar yaşında olduğunu söyleyen bilim insanları, aradaki 2 milyar sene de tek hücreli bu bakterilerin dünyanın sahibi olduğu anlaşılıyor. Çünkü tek canlı şu an için bunlardı. Oksijenini de bu canlıların meydana getirdiği düşünülüyor.

Dünyayı yaşanabilir hale getiren hayat kaynağı oksijen nasıl oluştu? | Siyanobakteri (Cyanobacteria) fosilinin Kanada'daki Rocky kayalıklarında bulunduğu yer. 4,26 milyar yaşında

Dünyayı yaşanabilir hale getiren hayat kaynağı oksijen nasıl oluştu? | Siyanobakteri (Cyanobacteria) fosilinin Kanada’daki Rocky kayalıklarında bulunduğu yer. 4,26 milyar yaşında


Oksijeni Siyanobakteriler mi oluşturdu?

Bu basit canlılara Siyanobakteri (Cyanobacteria) deniyor. Oksijenin meydana gelişi olayının bu bakterilerce oluştuğu, bulunan bakteri fosili daha da kuvvetlendirdi.

Siyanobakteriler, göllerde ve denizlerde gördüğünüz suyun üzerinde mavi yeşil rengindeki tabakayı yapan mikroorganizmalardır.

Peki bu mikroorganizmalar gerçekten de Oksijeni meydana getirmiş olabilir mi? Şimdi biraz bu konu hakkında kafa yoralım.

Bu mikroorganizmalar nasıl kendi kendine oluştu! Orası daha bir düşündürücü nokta iken, şimdilik buna takılmayalım. 

Dikkatimizi bu bakteriler ortaya çıktıktan sonra ne gibi fonksiyon yaptıklarına bakalım.

Bakteriler, güneşten gelen enerjiyi alarak, su ve karbondioksitten şeker yapmanın yolunu biliyordu. Yani bir çeşit fotosentez olayı gibi düşünebilirsiniz. Bugün gördüğünüz bitkiler güneşten aldıkları enerjiyi, kendilerine besin üretip, açığa çıkardıkları oksijeni de havaya salmaktadır. Buna fotosentez yani ışık ile üretme diyoruz.

Bu bakteriler de aynı bu tip fotosentez yapıp, işlerine yaramayan oksijeni ortama salıyordu. Bu oksijeni üretimi 2 milyar seneden fazla sürdüğü ve sonucunda “Büyük Oksidasyon” olayı işte böyle oluşmuştur.

Büyük Oksidasyon olayından önce şu anda bulunan tek canlı örneği bu bakteriler. Bu bakterilerin de oksijensiz ortamda yaşayabileceğini de biliyoruz.

Şimdiki siyanobakteriler daha da ilginç özellikleri bulunmakta. Bakterilerin tek hücreli olduğunu biliyoruz ama modern siyanobakterilerin çok hücreli ve ipliksi bir yapısı olduğu gözükmektedir. Bilim insanları bu siyanobakterilerin aynı zamanda canlılarda kas, sinir ve kan hücresi gibi bölünme yeteneğini kaybetmiş hücreleri de üretebildiğini düşünmektedir.

Daha araştırılması gereken çok ama çok konu var. Çünkü toprak minerallerinin oluşumu, bitkilerin nasıl meydana geldiği de soru işaretidir. Fakat elimizde artık çok önemli bir kanıt var ve bu kanıt oksijeni meydana getirdi mi?

Siyanobakteri eğer bunu yapabildiyse, su, toprak, bitki, hayvanlarında kaynağı olabileceği düşünülmektedir.

Dünyayı yaşanabilir hale getiren hayat kaynağı oksijen nasıl oluştu? | Siyanobakteri (Cyanobacteria) günümüzde göllerde ve denizlerde yeşil-mavi tabakayı oluşturuyor

Dünyayı yaşanabilir hale getiren hayat kaynağı oksijen nasıl oluştu? | Siyanobakteri (Cyanobacteria) günümüzde göllerde ve denizlerde yeşil-mavi tabakayı oluşturuyor


Mars gezegeninde oksijen oluşturulabilecek mi?

Bilim insanları şu anda bu bakterileri Mars yüzeyinde kullanmayı düşünüyor. Tabi bu durum biraz imkansız gibi duruyor. Çünkü insanlığın 1 milyar yıl bekleme şansı yok.

Bu bakterilerin daha da hızlı ve işini çabuk hale getirecek bir yöntem bulunması olursa belki bu tezde ispatlanmış olacak. Eğer “Büyük Oksidasyon” olayının benzerini Mars’ta yada Ay’da yapılabileceği düşünülürse, İnsanlar tarafından yok edilecek dünyanın bir alternatifi olabilecek.

Hesaplamalara göre, insanoğlu dünyadaki sonunu kendi kendine getirecek. Bilim insanları eğer başka bir gezegen yaşam alanı bulunmaz ise insanlığın sonunun kaçınılmaz olduğunu söylemektedir. Bu yüzden tüm devletlerin asıl amaçları başka bir gezegende, yaşam formu oluşturmak.

Belki de filmlerde gördüğümüz büyük bir cam faunusun içinde yaşam merkezleri yapılacak, bu merkezlere dünyadan toprak ve bitki götürülerek Oksijen üretmesi sağlanacak.

2018 yılında Mars yolculukları başlıyor.

Bekleyip, göreceğiz.

Dünyayı yaşanabilir hale getiren hayat kaynağı oksijen nasıl oluştu? | Siyanobakteri (Cyanobacteria) ile başka bir gezegende oksijen yapılabilecek mi?

Dünyayı yaşanabilir hale getiren hayat kaynağı oksijen nasıl oluştu? | Siyanobakteri (Cyanobacteria) ile başka bir gezegende oksijen yapılabilecek mi?



Ayrıca Bakınız

  1. 4 milyar yıldan yaşlı en eski fosil bulundu! Dünyadaki ilk yaşam!
  2. Schiaparelli Mars’a indi!
  3. Yeni Mars elçisi seçildi
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.