DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Ernst Abbe Kimdir? Hayatı ve Biyografisi | Lens Teknolojisinin Babası

Ernst Abbe Kimdir? Hayatı ve Biyografisi | Lens Teknolojisinin Babası

Ernst Abbe Kimdir? Hayatı ve Biyografisi | Lens Teknolojisinin Babası

Ernst Abbe Kimdir?

 23 Ocak 1840 tarihinde Almanya’nın Thüringen eyaletinde Eisenach şehrinde doğan Ernst Abbe gerçek adıyla Ernst Karl Abbe, mikroskoplardaki büyütme işlevi için yaptığı lensler ile adını tarihe yazan Alman fizikçisi ve matematikçisidir.

Lens teknolojisinin atası kabul edilen Abbe, yaptığı lens çalışmaları ile kimyanın ve biyoloji biliminin kilit adamıdır. Carl Zeiss ile beraber yaptıkları Lensler ile Optik kırınımları bulan mucit, kırınımölçer tasarlayarak kendi adını verdiği Abbe sinüslerini buldu.

1889 yılında ilk apokromatik (kromatik görüntü bozulumunu sıfırlayan) objektifi yaptı.

Sony firması halen Carl Zeiss lenslerini geliştirerek kullanmaktadır.


Ernst Abbe’nin Hayatı | Biyografisi

Yoksul bir aile çocuğu olan Ernst Abbe, babasının okutma gücü yoktu. Babasının patronu yardım etti ve Abbe okula başladı. Abbe orta öğrenimini de bitirdikten sonra, Jena Üniversitesi’nde Fizik ve Matematik bölümlerini okudu. Çift lisans alarak Göttingen Üniversitesi’nde lisansüstü okula gitti.

1863 yılında Abbe, Jena Üniversitesi’nde fizik öğretmeni olarak işe başladı. 1866’da Carl Zeiss ile tanıştı.

Carl Zeiss mikroskobun içindeki mercekler hakkında bilimsel çalışma yapıyordu. Problemleri vardı ve Abbe’nin bu konu hoşuna gitti ve ona yardım etmeye başladı.

Daha da ileri giderek Zeiss ile 1866 yılında ortak iş açtılar. 6 yıl boyunca durmadan yeni bilimsel optik sistemleri hakkında geliştirme yapmak için uğraştılar. Abbe kendi bulduğu Optik Sinüs dalgaları ile optik kırımları hesapladı ve 17 mikroskobik lens icat ettiler.

Lensler ilk defa üretilmişti. Bu bir optik alanda devrimdi. Fakat sorun vardı. Yaptıkları optik lenslerde kullanılan camın homojen olmaması ve merceğin oluşmasında kurutma işleminde içeride yanlış kaynaşım oluyordu. Bu hata ışığın kırılmasının açısını değiştiriyordu. Bulanık görüntü veriyordu. Bunun üstesinden gelmek için çok uğraştılar. En sonunda Jena Üniversitesi’nden Fizik alanında doktora yapmış bir kimyager olan ile cam bir kimyager olan Otto Schott’tan destek aldılar. 1881 yılında başlayan destekle kısa sürede hata giderildi ve tek kırılma indeksine sahip optiği kusursuzca ürettiler.

Artık 3 kişi olmuşlardı. 1884 yılında, Schott, Abbe ve Zeiss  Almanya’da yeni bir şirket kurdu.

Apochromat ( Kromatik görüntü bozulması.) en hassas ve yüksek performanslı mikroskop lensleri yaptılar. Renk sapmaları ortadan kaldırıldı ve bugünkü mikroskobik cihazlar onların sayesinde oluşmuştur.

Ernst Abbe, Carl Zeiss’in  3 Aralık 1888 tarihinde ölümünden sonra yönetimin başına geçti. 1 sene sonra Carl Zeiss Vakfı’nı kurdu. 1891’de tüm hisselerini Schott’a devretti.

1905 yılında Almanya’nın Jena şehrinde hayatını kaybetti.

Ernst Abbe Kimdir | Refraktometer | Kırınımölçer


Koyduğu işçi haklarıyla Dünyaya örnek oldu | İşçi Haklarının Kurucusu

Ernst Abbe, babasının çektiği zorlukları unutmamıştı. Neredeyse 16 saat çalıştığı ve o zamanlarda Avrupa’daki çoğu çalışan gibi aynı kaderi paylaşıyordu. O kendi çalışanlarına 8 saat sınırı koydu. Mesai kavramını ilk defa ortaya çıkardı. Hasta iken maaşlarını işçilerine ödedi ve emekli maaşını ilk defa uygulayan kişi oldu. O zamanlar böyle bir zorunluluk yoktu. Parası olan olmayanı dilediği kadar çalıştırıyordu.

Abbe’nin çalışma şartları ise yıllar sonra iş kanunu yasalarının içine dahil oldu. Avrupa’da işçi haklarının atası olarak kabul edilmektedir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.