DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Georg Ohm Kimdir? Georg Ohm’un Hayatı ve Biyografisi | Ohm Kanunu

Georg Ohm Kimdir? Georg Ohm’un Hayatı ve Biyografisi | Ohm Kanunu

Georg Ohm Kimdir? Georg Ohm’un Hayatı ve Biyografisi | Ohm Kanunu

Georg Ohm Kimdir?

Georg Ohm, tam adıyla Georg Simon Ohm, elektrik devrelerinin meydana gelmesini sağlayan, ohm kanununun mucidi ve Alman fizikçidir. Ohm Kanunu ile elektrik devreleri hesaplandı ve yeni makineler üretildi.


Georg Ohm’un Hayatı | Biyografisi

16 Mart 1787 tarihinde Bavyera’da doğan Georg Ohm, çilingir bir babanın oğludur. Eğitim almayan Babası onun ve kardeşi Martin’in çok iyi yetişmesi için elinden geleni yapmaya çalıştı. Ohm daha 10 yaşına gelmişken annesini kaybetti. Küçük yaşlarda Ohm kardeşler matematik, fizik, kimya ve felsefe bilim dallarında iyi bir eğitim aldılar.(Martin Ohm iyi bir matematikçi oldu)

Ohm babasının gücü yettiği kadar okudu ama üniversite yaşlarında maddi sıkıntıdan dolayı okulu 3 kere bırakmak zorunda kaldı. Üniversiteyi bitirdikten sonra Babasına yardım etti ve beraber çilingirlik işine devam etti. Fakat o bilimi çok seviyordu. Köln’deki Cizvitler Koleji’nde ve Berlin Harp Okulu’nda matematik ve fizik öğretmenliği yaptı.

Eğitim alanında çok iyi bir çıkış yakalayan Ohm, kısa sürede Köln, Nürnberg ve Münih Üniversitelerinde profesörlük görevi almayı başardı. Bu arada elektrik ile ilgili kendi çalışmalarına da ara vermedi. Günün birinde bir telden geçen akımın geçtiği alanla doğru orantılı ve uzunluğuyla ters orantılı olduğunu buldu. Bu daha önce fark edilmemişti.

Daha önceden Alessandro Volta tarafından bulunan elektro kimyasal hücreler üzerine çalışmaya ve araştırma yapmaya başladı. Kendi donanımını kullanarak yaptığı araştırmalar sırasında, Bu deney sonuçlarını kullanarak, gerilim akım ve direnç arasındaki bağlantıyı çözdü. Sonunda matemetiksel denklemi kurdu. Böylece elektrik devrelerin analizlerinin yapılmasının başlangıcını ve temelini oluştur.

Bu denklem ona değer katacağına, bağnaz eğitimciler tarafından yanlızlığa itildi. 1827’de bu buluşunu yayınlayınca, çalıştığı kolejde hoş karşılanmadı ve lise öğretmenliğinden istifa etmeye zorlandı. Zor günler tekrar geri gelmişti. Aldığı maaş kesilmişti. 6 sene kadar süren yoksul yaşamı, 1833’te Nürnberg’de profesörlük pozisyonuna kabul edilinceye kadar devam etti. Üniversitedeki pozisyonu onun için çok iyi bir gelişme oldu.

Prusya Kraliyet Konsistorium ona tam donanımlı laboratuar hazırladı. Çalışmalarına burada devam eden Ohm, elektrik devrelerindeki hesap kanunları ile çığır açan buluşu, bilim dünyasına ışık oldu.

1854 yılında Münih’te öldü. Neyse ki yıllar sonra, 1884 yılında elektirik direnç birimine ohm adı verildi. Hakkı gerçekten verildi ve ismi böylece ölümsüzleştirildi.


Georg Ohm ve Ohm Kanunu

Bir elektrik devresinde iki nokta arasındaki iletken üzerinden geçen akım, potansiyel farkla (örn. voltaj veya gerilim düşümü) doğru; iki nokta arasındaki dirençle ters orantılıdır. Buna OHM kanunu denir.

I=V/R yada V=I.R

Burada, I akım amper, V referans alınan iki nokta arasındaki potansiyel fark volt ve R ohmla ölçülen ve direnç olarak adlandırılan devre değişkeni (volt/amper)dir.

Tüm elektrik devrelerinin temelini oluşturmaktadır. Ohm, bu buluşundan sonra bir elektrik devresinde elektromotor gücünün dağılımını keşfetti. Direnç, elektromotor kuvveti ve akım şidddeti arasındaki bağlantıyı buldu.

2  buluşu daha var!

Ohm, bi haber olmasına rağmen başka bir bilim adamı A.C. Becquerel’in çalışmalarında açıklanamadan kalan, pillerdeki kutuplaşmayı açıkladı.

Aynı zamanda 1843 yılında ise insan kulağının sinüs dalgalarını ayırt ettiğini buldu. Elektrik prizlerinden sinüs dalgaları ile iletilmekte. Böylece elektrik kaynağından gelen güç israf olmaz. Sinüs dalgası elektiriği yayan alet tarafından üretilir.

Gerg Ohm Kimdir? | Sinüsoidal titreşimlerin insan kulağınca farkedildiğini buldu


Georg Ohm’un Eserleri ( İngilizce)

  • Grundlinien zu einer zweckmäßigen Behandlung der Geometrie als höheren Bildungsmittels bir vorbereitenden Lehranstalten / entworfen ( hazırlık enstitüleri / notlar yükseköğretim geometri uygun bir tedavi kılavuzu )
Erlangen: Palm und Enke, 1817. – XXXII, 224 S., II Faltbl. : Grafik. Darst. (PDF, 11.2 MB)
  • Galvanische Kette Die: Mathematisch Bearbeitet ( Galvaniz Devre matematiksel İncelenen )
Berlin: Riemann, 1827. – 245 S.: graph. Darst. (PDF, 4.7 MB)
  • Elemente der analytischen Geometrie im räume am schiefwinkligen Coordinatensysteme ( eğrilik koordinat sistemini ilişkin analitik geometri Elemanları )
Nürnberg: Schrag 1849. – XII, 590 S. – (Ohm, Georg S.: Beiträge zur Moleküler-Physik, 1) (PDF, 81 MB)
  • Grundzüge der Physik als Özeti zu seinen Vorlesungen ( fiziğin temelleri: ders Özeti )
Nürnberg: Schrag 1854. – X, 563 S.: Ill, grafik. Darst. Erschienen: abth. 1 (1853) – 2 (1854) (PDF, 38 MB)


Kaynaklar ve Dış Bağlantılar

YORUMLAR
  1. Mustafa dedi ki:

    Muhteşemsiniz.

  2. İshak dedi ki:

    Muhteşem Muhteşem Muhteşem…
    Bir şey daha söyleyeyim mi?
    MUHTEŞEM