DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

En sevilen atıştırmalık Patlamış Mısır nasıl yapılır? Sadece Mısır mı patlar?

En sevilen atıştırmalık Patlamış Mısır nasıl yapılır? Sadece Mısır mı patlar?

En sevilen atıştırmalık Patlamış Mısır nasıl yapılır?Sadece Mısır mı patlar?

Patlamış Mısır, katkı maddesi olmadan tuzu da aşırı olmazsa hem sağlıklı hemde bir o kadar yerken keyif veren Dünyanın en çok sevilen atıştırmalığıdır.

Çocuklar buna dayanamaz  fakat büyüklerin de onlardan aşağı kalır tarafları yoktur. Abur cubur gıdaların içine girmez. Çünkü patlayan mısırlar hazır almadığınız sürece, evde yapılan şekli ile çok sağlıklıdır.

Bu kadar sevilen Patlamış Mısır hakkında belkide daha önce duymadığınız bilgileri paylaşmaya çalışacağız.

Patlamış Mısır Amerika Kıtasında çok eskilere dayanan bir bitkidir. Güney Amerika kıtasının güney batı bölgelerindeki mağaralarda araştırma yapan Arkeologlar burada neredeyse 2000 yıllık mısır taneleri bulmuşlar. Antik çağlardan kalan bu taneler California Üniversitesi botanistlerinden Thomas Harper Goodspeed’e bir Şilili Arkeolog tarafından hediye ediliyor. Goodspeed ise herkesin merak ettiği gibi acaba patlar mı diye düşünmeye başlıyor. Sonunda evde otururken karar veriyor ve mısırları ısıya tabi tutuyor.

Mısırlar patlamaya başlıyor. Patlayan mısırları inceleyen uzmanlar, dış kabuklarının diğerlerine göre 4 kat  daha kalın olduğunu görüyorlar.

1885’te ilk mısırlar tere yağın da buhar makineleri ile patlatılıyordu. Şimdi ise bitkisel yağlar ve tazeliğini korumaları için katkı maddeli ambalajlı paketlerde satılıyor.

Evde zeytin yağı kullanıp az tuzlu patlatılan mısırın sağlık açısından zararı olmadığını bilmenizde fayda var.

Peki Sadece mısır mı patlar?

Buğday, arpa, pirinç ve amarant tohumu da yüksek sıcaklıkta patlar ama hiç biri mısır kadar koca değildir.

Mısır nasıl patlar?

Cevabınız mısırı sıcağa tutunca patlar diyeceksiniz ama işin bilimsel açıklaması böyle değil. Patlayan türden mısırların dış kabukları ısıtıldığında, sıcaklık nişastalı çekirdeğe doğru yayılır. Çekirdekte oluşan sıcaklıkla, buhar oluşur ve giderekdışarı doğru başınç uygulamaya başlar. 200 dereceye ulaştığında basınç deniz seviyesine göre 9 kat daha güçlüdür. Nişasta dışa doğru patlayan basınçla dışarı çıkar.

En sevilen atıştırmalık Patlamış Mısır nasıl yapılır? | Arjantin Mısır


Mısırları patlatmanın kolay yolu nedir?

Burada bilimden yararlanabiliriz. Bilime göre eğer mısırı vakum tarzında ağzı sıkı kapalı bir kapta yaparsanız daha büyük iri taneli olarak yiyebilirsiniz. Çinliler mısır patlatırken, ağzı kapalı demir kaplar kullanıyor. Kabın ısısı maksimum düzeye geldiğinde ağzı açılır ve torbaların içine atarlar.

Mısır patlatma makinelerindeki sırrı budur. Ağzı kapalı kabın altından yüksek sıcaklığa ulaşmasıdır. Eğer evde patlamış mısır yapmak istiyorsanız çelik tencerelerde yüksek ısıda denemelisiniz. Fakat tencerenin zemin kalınlığı en ince olanından olması şart. Patlamış Mısır türlerinden cin mısır yada Arjantin mısırı seçebilirsiniz. Yağ olarak her zaman bahsettiğimiz gibi zeytinyağı hariç tüm bitkisel yağlar, yüksek ısılarda kanserojen etkisi olmaktadır. İsterseniz bunla ilgili yazımızı aşağıdaki linkten okuyabilirsiniz.

İlgili Link: Zeytinyağı hariç tüm bitkisel yağlar kanserojen mi?

Size evde nasıl kolay mısır patlatılır kısaca anlatalım.


Evde Sağlıklı Patlamış Mısır Tarifi

Malzemeler

  • 1 su bardağı cin mısır
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Yarım çay kaşığı tuz

Nasıl Yapılır?

  1. Ocağımızı açıyoruz ve üstüne Zemini ince olan tencereyi koyuyoruz.
  2. Tencere içine yağı ve mısırları ekliyoruz.
  3. Kaşığa gerek yok, tencereyi 8 çizerek yağı tüm mısırlara bulaştırıyoruz.
  4. Tencere kapağını mısırların renk değişimine başlayana dek kapatmıyoruz.
  5. Renk değişip, şişen mısırları gördüğünüzde tuzu atıp kapağı kapatıyoruz.
  6. Isıyı arttırma zamanı geldi.
  7. Tenceri saplarından tutup arada bir yan yan sallıyoruz.
  8. Patlama sesleri bittiğinde, tencereyi ocaktan alıp servis kabına aktarıyoruz.
  9. Afiyet olsun.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.