Kaçırılan Asrın definesi Elmalı Hazinesi Nasıl bulundu? Nasıl kaçırıldı?
Elmalı Hazinesi yada elmalı sikkeleri olarak bilinen asrın en önemli hazinesi sayılan bu değerli paralar, Antalya’nın Elmalı ilçesinde bulunmuştu. Arkeoloji biliminde yüzyılın definesi olarak adlandırılan hazine, yurt dışına kaçırıldı ve sonrasında yapılan girişimlerle büyük bir bölümü Antalya Arkeoloji Müzesi kayıtlarına alındı. Sizlere Elmalı Hazinesi nedir? Kaçırılan Asrın definesi Elmalı Hazinesi Nasıl bulundu? Nasıl kaçırıldı? ve ülkemize nasıl geri getirildi? sorularına cevap vermeye çalışacağız.
Kaçırılan Asrın definesi Elmalı Hazinesi Nasıl bulundu? Nasıl kaçırıldı?
Elmalı Hazinesi Nedir? Elmalı Hazinesinin Tarihçesi
Elmalı Hazinesi yada elmalı sikkeleri olarak bilinen bu paralar, Antalya’nın Elmalı ilçesinde bulunmuş, Arkeoloji biliminde yüzyılın definesi olarak adlandırılan hazinedir.
Milattan Önce 5. yüzyılda Persler’in Yunanistan’ı istila etmelerinden sonra, birleşen Akdeniz çevresi şehirlerinin ortak meydana getirdiği “Atik Delos Birliği”, istilacı Persleri yendiler ve bunun anısına bir para bastılar. O zaman ki en yüksek para birimi 4 drahmi idi ve böylesi bir anı için 10 drahmi yani dekadrahmi denilen bu paralar üretildi. 1984 yılına kadar dekadrahmi sayısı 13 olarak biliniyordu.
İnce işçiliği ve dünyadaki azlığıyla değeri artan dekadrahmiler, Antalya’nın Elmalı ilçesinde kaçak kazı sonucu definede bulundu ve ABD’ye kadar kaçırılan bu paralardaki çıkan dekadrahmilerin sayısı 14’tü.
Elmalı Hazinesi Nasıl Bulundu? Elmalı Hazinesi Hikayesi
1984 yılında Antalya’nın Elmalı ilçesinde, define meraklısı iki kişi, ilçedeki elektronik tamircisine bir define arama detektörü yapması için teklifte bulunur. Define arama yada altın arama detektörleri pahallı olduğu için, ucuz yoldan bunu hallederler. Zaten köyün bir çok yerinde tarla kazılarında bir çok buluntu bulunabiliyordu.
Cihazı alırlar ve test yapmak için işe koyulurlar. Fakat daha ilk günden arıza verir.
Cihazı tekrar tamirciye götürürler ve tamir ettirirler. 18 Nisan 1984 tarihinde, Bayındır Köyü arazilerinde daha önceden duydukları hazine hikayeleri onları buralara kadar getirir.
Eskiden bu köyde muhtarlık yapan bir kişi daha, onlara yardım eder. Burada bir köylünün arazisinde bazı buluntular olduğundan şüphelidir. Bu yüzden define avcılarına o köylünün arazisine götürür.
Geceyi beklerler ve herkes uykuya daldığında operasyonu başlatırlar. Dedektörü çalıştırırlar arazi üzerinde 10 metre gezinmeden, sinyal almaya başlarlar. Cihaz gene bozuldu endişesine kapılırlar. Genede sinyalin geldiği noktayı bir kazalım derler. Kazmaya başlarlar, biraz sonra kazma sert bir cisme çarpar. Işık tuttuklarında şaşkına düşerler. Kırılan testinin içinde yüzlerce sikke etrafa yayılmıştır.
Hayalleri gerçek olmuştu. Hiç zaman kaybetmeden gizlice girdikleri araziden, arkada iz bırakmadan, tüm gömüyü toplayarak kaçarlar.
Elmalı Hazinesi Nasıl Satıldı?| Elmalı Definesi İstanbul’a gidiyor!
Elmalı definesini bulan 3 köylü ne yapacaklarını düşünürler. Bu işin en iyi yeri İstanbul’dur derler ve buldukları sikkelerden bir kaç tane alırlar ve yolculuğa çıkarlar. Antikacılara giderler. Antikacılar gördükleri numune karşısında şaşkındır ama belli etmezler. İki Antikacı hazine için Elmalı’ya gelir. Antikacılardan biri diğerine bu işten çekilmesi için 60 bin dolar teklif eder ve bu işte tek hareket etmek ister. Diğeri parayı alır ve çekilir. Tek kalan Antikacı köylülerden değerli sikkeleri 620 bin dolara satın alır. Hayalinde göremeyecek paraya kavuşan köylüler hazineyi satar ve teslim eder.
Antikacı, Almanya ile irtibata geçer. Almanya’daki dostları İsviçre’de parayı satabilecekleri bir para koleksiyoncusuna ulaşır. Yaptıkları planla paraları İsviçre’ye götürmeyi başarırlar. Antikacı bu işten 1 milyon 300 bin dolar para kazanır.
Fakat üç uyanık defineci paraların hepsini Antikacıya vermemiştir. Bir bölümünü saklamışlar ve Elmalı ilçe belediye başkanını da kendilerine ortak alarak daha pahallıya satmanın peşindeydiler. İşe karışan Elmalı Belediye Başkanı, tarihi eser kaçakçılarıyla iş birliği yapıp, elindeki paraları da İsviçre’ye götürmeyi başarmıştır.
İsviçre’de toplanan bu hazine, ABD’de alıcı bulmuştur. ABD’de bulunan OKS Partners ismindeki zengin firma hazineyi almayı başarır. Firma ortaklarının içinde ise büyük emlak zengini William Koch, James Spier ve Jonathan Kagan’dır. Hazine artık ABD’dedir.
Peki bu üç kafadar hazine avcısı ne yapıyordu dersiniz. Aynı filmlerdeki gibi parayı hunharca harcıyorlardı. Kısa sürede bunların hazine buldukları belli oldu ve etrafa yayıldı. Artık olay güvenlik güçlerine kadar ulaşmıştı. Haklarında soruşturma açıldı ve yaptıkları her şeyi anlattılar.
Soruşturma büyüyerek, İsviçre ve ABD’ye sıçradı.
Elmalı Hazinesi ABD’den Türkiye’ye Nasıl Döndü?
1988 yılında ABD’nin Los Angeles ve İsviçre’nin Zürih kentlerinde müzayedelerde Elmalı Sikkelerinin satışa çıkarıldığı görüldü. Türkiye’nin girişimleri ile satışlar durduruldu ve Uluslararası dava süreci sonunda 1993 ve 1996 yıllarında birer Elmalı sikkesinin Türkiye’ye hibe edildi. 14 dekadrahmi Elmalı Sikkesinin 2 si bulunmuştu ama diğer 12’si Amerikalı işadamı William Koch’un elindeydi. ABD’nin Macahussets Eyalet Mahkemesi’nde dava açıldı. Paralarımızı geri istiyorduk.
Mahkeme Türkiye’yi haklı buldu ve tüm parayı teslim etmesi için William Koch’a yazılı uyarı gönderildi.
Nihayetinde 29 Haziran 1999 yılında William Koch, 1661 sikkeyi Türkiye’ye geri verdi. Hazinenin aslında geri kalan 12 dekadrahmi Elmalı Sikkesinin 4’ü geldi. Toplamda 8’ini geri vermemişti.
Resmi olarak 1881 sikkeyi satın aldığını ispatlayan belgelerin olduğu kanıtlar olmasına rağmen OKS Partners’ın 1661 sikkeyi iade etmiştir. 220 sikke ise nerede olduğu bilinmemektedir. Belki de hala üç kafadar da olabilir mi? 🙂
Geri gelen Elmalı Hazinesinin ilginç hikayesi böyledir.
Dünyayı gezen Elmalı Hazinesini görmek istiyorsanız, Antalya Arkeoloji Müzesine gitmeniz gerekiyor.
Antalya Arkeoloji Müzesinde Elmalı Sikkeleri ile 1900 parçadan oluşan sikkeleri görebilirsiniz. 1348 adedi Anadolu, 287 adedi Orta ve Kuzey Yunanistan, 44 adedi de Ege adalarında basılmış örnekleri içeriyor.
Elmalı Hazinesi Nerede? Nasıl Gidilir?
Antalya Müzesi Nerede?
Adres | : | Bahçelievler Mahallesi, Konyaalti Cad. No:88, 07050 Konyaaltı/Antalya |
Web Adresi | : | www.antalyamuzesi.gov.tr |
E-Posta | : | antalya@muze.gov.tr – info@antalyamuzesi.gov.tr |
Tel | : | (242) 238 56 88 – (242) 238 56 89 |
Faks | : | (242) 238 56 87 |
Ziyaretçi bilgileri
Nisan-Ekim Yaz Açılış Saati |
Nisan-Ekim Yaz Kapanış Saati |
Kasım-Mart Kış Açılış Saati |
Kasım-Mart Kış Kapanış Saati |
Tatil Günü |
09:00 | 19:00 | 08:00 | 17:00 | Pazartesi
Nisan – Ekim |
Gişeler müze kapanış saatinden yarım veya bir saat önce kapanmaktadır.
Giriş ücreti 15 TL. Bir yıl boyunca Müzekart ile 2 kez, Müzekart+ ile ise sınırsız ziyaret edebilirsin
Kaynaklar ve Dış Bağlantılar
- http://www.antalyamuzesi.gov.tr/tr/yuzyilin-definesi-elmali-sikkeleri
- http://www.kulturvarliklari.gov.tr/TR,43554/antalya-muzesi-mudurlugu.html