DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Antalya’daki Domitias Julianus ve Domitias Philiskas Lahdinin Özellikleri

Antalya’daki Domitias Julianus ve Domitias Philiskas Lahdinin Özellikleri

Antalya’nın merkezinde  bulunan Antalya Müzesi bölgenin en kapsamlı arkeolojik ürünleri barındıran gezilmesi gereken harika müzelerdendir. Yazımızda sizlere burada sergilenen, Antik Perge’de bulunan Domitias Julianus ve Domitias Philiskas Lahdinin Özellikleri ve Tarihçesi hakkında bilgiler vereceğiz.

Domitias Julianus ve Domitias Philiskas Lahdi hakkında yazımızın başlıkları;

  • Domitias Julianus ve Domitias Philiskas Lahdi Tarihçesi ve Özellikleri
  • Domitias Julianus ve Domitias Philiskas Lahdi Fotoğrafları ve Videoları
  • Domitias Julianus ve Domitias Philiskas Lahdi Nerede? Nasıl Gidilir? İletişim ve Ziyaretçi Bilgileri

Antalya’daki Domitias Julianus ve Domitias Philiskas Lahdinin Özellikleri ve Tarihçesi

Antalya Müzesi, 24 Eylül 2017 tarihinde, ülkemizden kaçırılan, İsviçre’den tekrar ülkemize getirilen Herakles Lahdi ile daha da sergisel anlamda güçlenmiştir.  Herakles Lahdi, Perge’deki kazı alanından, 1960’lı yıllarda  kaçırılarak yurt dışına götürülmüştü.

Eğer Lahitler konusunu yakından takip ediyorsanız, Antalya Müzesi iyi bir seçim olabilir. İleri ki tarihlerde müze içinde artan tarihi eserlerin tam sergilenmesi içinde Antalya müzesi yeni ve büyük bir yere taşınacağı da açıklanmıştır.

lahitler konusunda daha ayrıntılı bilgi almayı dilerseniz hemen alttaki linki tıklayabilirsiniz.

Bilgi Linki: Lahit nedir? Lahit Mezar Nedir? Lahitlerin yapılışı ve Lahit türleri nelerdir?


Domitias Julianus ve Domitias Philiskas Lahdi Tarihçesi

1922 yılında Osmanlı Devleti zamanında işgalci ülkelerin yağmalarından kurtarılan tarihi eserler, öğretmen Süleyman Fikri Erten’in öncülüğünde Antalya Müzesi kurulmuştur. İlk olarak Antalya’nın merkezindeki Kaleiçi’nde bulunan Alaaddin Cami’nde, ardından Yivli Cami’e taşınmış olan Antalya Müzesi, 1972 yılından sonra bugünkü yerine sabitlenmiştir. 30 bin metrekarelik alan içinde 14 sergi salonu bulunan Antalya Müzesinde, heykel ve lahitlerin bulunduğu bahçesiyle de eşsiz güzel bir gezilecek yerdir. Antalya bölgesi, Antik dönemin önemli yerleşim merkezlerinden biri olduğu için, çok yoğun buluntular mevcuttur. 3 ana etnik kültür olan Lykia, Pamphylia ve Pisidia’ya ait bir çok antik eserler bulunmaktadır.

Antalya Müzesi aslında Antalya Arkeoloji Müzesi ve Tarih Müzesi karışımıdır. Aynı zamanda bölgenin en kapsamlı müzesidir diyebiliriz. Halen kazı alanları olup, bir çok bölgede etkinliği devam eden projeleri ile müzedeki uzmanlar aktif olarak çalışmaktadır. Avrupa’da 1988 yılında en iyi müze ödülünü alan Antalya Müzesinde, Roma dönemine ait usta heykeltıraşların bir çok eserini rahatlıkla bulabilirsiniz.

Perge’de bulunan Domitias Julianus ve Domitias Philiskas Lahdi bunlardan biridir. Domitias Julianus ve Domitias Philiskas Lahdi, Perge’deki Sütünlu Lahitler grubunda olup, Roma döneminde Milattan Sonra 2. yüzyıla ait olduğu tahmin edilmektedir. Lahidin kapağında bulunan Eski Yunanca yazıda “Domitias Julianus ve hayat arkadaşı C. Domitias Philiskas’ın lahdidir” yazısı yer alır. Usta heykeltıraşların en iyi lahitlerinden biri olan bu lahdi, günümüzde Antalya Müzesinde ziyaretçilerine sunulmaktadır.

Antalya'daki Domitias Julianus ve Domitias Philiskas Lahdinin Özellikleri | Lahdin ön kısmı

Antalya’daki Domitias Julianus ve Domitias Philiskas Lahdinin Özellikleri | Lahdin ön kısmı


Domitias Julianus ve Domitias Philiskas Lahdi Özellikleri

Perge Lahitlerine baktığınızda ilk dikkat çeken, lahit kapağının yani Kline’nın yatak şeklinde olmasıdır. Domitias Julianus ve Domitias Philiskas Lahdinde de karı ve koca bu yatağın üzerinde uzanmıştır. Erkeğin bir eli karısının omzunda olup, diğer elinde kağıt rulosu bulunmaktadır. Kağıt rulonun olma sebebi, erkeğin sanata ve bilime verdiği değeri vurgulamaktadır. Üst kapak yani Kline dört ayakdan ve üzerinde bir şilteden oluşmaktadır. Kline’nın yan tarafına bakıldığında kafası geyiğe benzer, kanadı olan, kuyruğu balığa benzeyen balık şeklinde yaratık olup, çift kuyrukları olan yunuslar da bulunmaktadır. Pan başları ile arka köşeleri süslenmiştir.

Perge Lahitleri genelde Kapağı Kline (yatak) şeklindedir. Tasvire göre bu yatak üzerinde, karı ve koca uzanmış olarak yatmakta, erkek olan kadının omuzuna elini koymuştur. Erkeğin diğer elinde ise bir rulo var. Bu rulo onun bilgiye çok önem verdiği, sanatı sevdiğini göstermektedir.şekilde tasvir edilmiştir.

Kline kısmını ayakta tutuan 4 ayak vardır. Ön ayaklarının olduğu tarafta iki Eros oturmaktadır. Klinenin yan işlemesinde geyik başı olan, uçan kanatlara sahip, balık gibi kuyruğu olan değişik bir yaratık ve çift kuyrukları olan yunuslarla süslenmiştir. Arka köşelerini Pan başları süslemektedir. Lahdin arka teknesi üzerinde burmalı sütunlar arasında duran figürler yüksek kabartma olarak yapılmıştır.

Domitias Julianus ve Domitias Philiskas Lahdin teknesindeki sahneler sırasıyla:

  1. Mezarın baş alın yüzü: Solda giyimli bir kadın, yanında bir kurban boğası; sağda elinde bir rulo tutan giyimli bir erkek, ortada ise öteki dünyayı sembolize eden bir kapı, kapının önünde bir sunak yer alır. Sunaktan alevler yükselmektedir. Bu sahne ölü kültü ve Hades’le ilgilidir.
  2. Mezarın sol geniş yüzü: Lahdin bu yüzünde solda oturan bir kadın elinde kağıt rulo tutmaktadır. Aynı şekilde diğer köşede elinde rulo tutan bir erkek oturmaktadır. Ortada iki kadın ve bir erkek ayakta durmaktadır. Bu yüzdeki figürler özellikle mezarda yatan kişilerin sanata önem verdiği, bilgi öğrenmeye açık ve destekleyici anlayışa sahip olduğunu anlatmakatadır.
  3. Mezarın alt alın yüzü : Yine sütunlar arasında elinde kağıt rulo tutan giyimli iki erkek ve ortada bir kadın figürü yer almaktadır.
  4. Mezarın sağ geniş yüzü : Sandalyede oturan üzerinde giysi olan bir kadın görülmekte. Bir diğer figür ise ayakta bekleyen, elinde bir rulo tutmaktadır. Bunların yanında ise ayakta sanki yas tutan 2 kadın görülmektedir.

Domitias Julianus ve Domitias Philiskas Lahdin uzunluğu 256 santim, eni 120 santimdir.

Bakmadan GeçmeTürkiye’nin en eski lahdi Polyksena Lahdi Nerede? Tarihçesi ve Özellikleri


Domitias Julianus ve Domitias Philiskas Lahdi  Videoları


Domitias Julianus ve Domitias Philiskas Lahdi Nerede? İletişim ve Ziyaretçi Bilgileri

Adres

Adres : Konyaaltı Cad. No:88 07050
Web Adresi : www.antalyamuzesi.gov.tr
E-Posta : antalya@muze.gov.tr – info@antalyamuzesi.gov.tr
Tel : (242) 238 56 88 – (242) 238 56 89
Faks : (242) 238 56 87

Ziyaret Saatleri

Nisan-Ekim
Yaz Açılış Saati
Nisan-Ekim
Yaz Kapanış Saati
Kasım-Mart
Kış Açılış Saati
Kasım-Mart
Kış Kapanış Saati
Tatil Günü
09:00 19:00 08:00 17:00 PazartesiNisan – Ekim
Her Gün Açık

Müzeye şehrin her yerinden taksi, dolmuş veya otobüslerle ulaşmak mümkündür. Şehir merkezinden yarım saatte bir tramvayla ulaşım mümkündür.

Fotoğraf ve Video çekmek istiyorsanız, tripot yani sehpa kullanmadan amatör olarak fotoğraf ve video çekilmesine izin verilmektedir.

Gişeler müze kapanış saatinden yarım veya bir saat önce kapanmaktadır. Giriş ücreti, 15 TL Bir yıl boyunca Müzekart ile 2 kez, Müzekart+ ile ise sınırsız ziyaret edebilirsin.



Kaynaklar ve Dış Bağlantılar

  • Research Assistant Dr. Özgür Turak, İstanbul Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi, Klasik Arkeoloji Bölümü
  • http://www.muze.gov.tr/antalya | Antalya Müzesi
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.