DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Kayseri Herakles Lahdi Nerede? Kayseri Herakles Lahdinin Tarihçesi

Kayseri Herakles Lahdi Nerede? Kayseri Herakles Lahdinin Tarihçesi

Kayseri Herakles Lahdi Nerede? Kayseri Herakles Lahdinin Tarihçesi

Kayseri Herakles Lahdi, 1991 yılında bir inşaat kazısında, içi soyulmuş olarak Kayseri’de bulunmuş, yapılan incelemede Herakles Lahitlerinden biri olduğu anlaşılmıştır. Günümüzde Kayseri Arkeoloji Müzesi‘nde sergilenmektedir. Pamfilya tipi Frizli lahitler grubuna girmektedir. Üzerindeki işlenen tasvirlerin Tanrı Herakles’in gençliğinden yaşlılığına kadar gerçekleştirdiği 12 görev sırayla anlatılmaya çalışılmıştır.

Kayseri Herakles Lahdi yazımızın Konu Başlıkları ;

  • Kayseri Herakles Lahdi Tarihçesi
  • Kayseri Herakles Lahdi Özellikleri
  • Kayseri Herakles Lahdi Fotoğrafları ve Videoları
  • Kayseri Herakles Lahdi Nerede? Nasıl Gidilir? İletişim ve Ziyaretçi Bilgileri

Kayseri Herakles Lahdi Tarihçesi

Kayseri’de yapılan bir kazı çalışmasında, harfiyat alımı sırasında bu lahit bulunmuştur. Lahit için Kayseri Arkeoloji Müzesi hemen konuya el atmış ve korunma kapsamına alınmıştır. Toprağın 3 metre altında bulunan Lahit, ilk incelemede arka kısmından delik açılarak içine girilmiş ve değerli buluntular içinden çalınmıştır. İçinde sadece iki insana ait kemikler olup, iki cam şişe içinde gözyaşı kalan parçalardır.

Bulunan Lahit, Herakles’in tasvirleri olduğundan Herakles Lahdi, Kayseri’de bulunduğu içinde Kayseri Herakles Lahdi olarak isimlendirilmiştir.

Kayseri Herakles Lahdi, beyaz mermerden inşa edilmiş, dikdörtgen prizması şeklindedir. Benzer lahitlerde olduğu gibi ters tekne biçimli (semerdam) kapağı üzerindedir. Lahdin uzunluğu ise 2 metre 15 santim, genişliği 1 metre 1 santim, yüksekliği ise 1 metre 33 santimdir. Lahdin köşeleri ve tepesindeki akroterler, palmet biçimindedir. Üzerindeki kapağın üzeri yassı kiremitlerle süslenmiş üzerinde ise aslan başından çörtenler bulunmaktadır. Çevresinde ise 2 yan yüz ve 2 geniş yüzünde Mitolojik tanrılardan Herakles’in cezalandırdığı olaylar tasvirlenmiştir.

Kayseri Herakles Lahdinin, anıtsal gibi görünmesini sağlayarak, ona ayrı bir hava katan, ön cephesinde iki kanatlı kapının üzerinde bir taç kısmının olmasıdır. Herakles’in gençliği ve yaşlılığında yaptığı 12 olayın hepsi bu yüzlerde sırayla betimlenmiştir.

Bakmadan Geçme: Lahit nedir? Lahit Mezar Nedir? Lahitlerin yapılışı ve Lahit türleri nelerdir?

Kayseri Herakles Lahdi Nerede? Kayseri Herakles Lahdinin Tarihçesi | Kayseri Müzesinde bulunan Herakles Lahdi

Kayseri Herakles Lahdi Nerede? Kayseri Herakles Lahdinin Tarihçesi | Kayseri Müzesinde bulunan Herakles Lahdi


Kayseri Herakles Lahdinin Özellikleri ve Hikayesi

Kayseri Herakles Lahdinin tüm yüzeylerinde anlatılan tasvirlemeyi sizlere anlatmaya çalışacağız.

1. Kayseri Herakles Lahdi Alın Yüzü

Ön yüzü öldükten sonra diğer dünyaya açılan bir kapı olarak tasvirlenmiş. Bu kapının sağ ve solunda iki bekçi bulunmaktadır.

2. Kayseri Herakles Lahdi Diğer Alın Yüzü

Kayseri Herakles Lahdinin diğer alın yüzünde Kral Augias’ın ahırlarını temizlemesi efsaneye göre konu edilmiş. Efsaneye göre Herakles, Augias’a ait ahırlarını, iki nehir yataklarını değiştirirek temizlediği anlatılmakta. Lahitte ise bu işi yapan Herakles, bir kayanın üstünde oturmuş pozisyonda durmaktadır. Herakles, lahitte bir budaklanmış ağaç üzerinde sağ elini koymuştur. Diğer elinin altında ise bir sopa vardır. (Herakles kimdir? sorusunada cevap olarak) Herakles burada nehirlerin tanrısı olarak hayal edilmiştir. Herakles başı profilden verilmiş, vücut kısmı ise önden görünür şekilde gözükmekte. Kıvırcık sakalları tüm yüzünü ise kaplamaktadır.

Bir başka tasvir ise nehir tanrısı Herakles’in, azgın bir boğayı yakalaması konu edilmiş. Sol ayağı ile terden destek alan Herakles, sağ diziyle boğanın üzerinde bastırılmış şekilde yakalamıştır. Girit Kralı Minos’a ait olan bu kudurmuş boğa, Kral Eurystheus’a götürülmeye çalışılmıştır. Sol kolunun altında ise aslan postunu tutmakta. Maalesef Lahit soyguncuları, içine girmek için bu kısımdan delik açtığından, herakles ile boğanın kafaları kırılmıştır. Lahit bulunduktan sonra, korumaya alınmış ve kırılan bu parçalar bulunmuştur.

Kayseri Herakles Lahdi Nerede? Kayseri Herakles Lahdinin Tarihçesi | Kayseri Herakles Lahdi

Kayseri Herakles Lahdi Nerede? Kayseri Herakles Lahdinin Tarihçesi | Kayseri Herakles Lahdi

3. Kayseri Herakles Lahdi Uzun Yüzü

Herakles, Lahdin bu yüzünde insan etiyle beslenen atların sahibi Trakya Kralı Diomedes’in saçlarını kavramış, onu yalvarır hale sokmuştur. Sol kolu Diomedes’in saçlarında olan Herakles kendinden emin şekilde, sağ kolu arkasındadır. Herakles’in aslan postu bu sefer başındadır. Postun bir kısmı ise, Diomedes’in kıvırcık saçlarının üzerine düşmüştür. Diomedes’in atları ise bu sahnenin üst kısmındadır. Diomedes’in üstünde giydiği kıyafette kalsik bir Roma askeri olarak görülmektedir.

Herakles sahnede bu kez bir atın üzerinde olan Amazonların Kraliçesi Hypolite’nin saçlarını eline dolamış, Hypolite’nin acı içinde kıvrandığı yüzünde anlatılmıştır. Hypolite’nin üzerinde ise giydiği elbisenin sağ omuzu açılmış, üzerinde de bir pelerin vardır. Çift taraflı bir balta tutmuş, diğer elinde bir kalkan vardır. Bindiği atın ağzının açık olması sahneyi canlı kılmaktadır. Fakat günümüzde Hypolite’nin atının bir bacağı ve kalkanı eksikdir.

Yine aynı sahnede Herakles birinden hesap alıyor. Hesap sorduğu kişi ise Geryoneus’turKral Eurystheus’un sığır sürülerini öldürmüş ve Herakles onun göğsüne sağ dizini koyarak bastırmış, diğer elindeki sopasıyla da ona vurmak için kaldırmıştır. Geryoneus ise sol kolunu kaldırarak, Heraklesin darbesine karşı koymaya çalışmaktadır. Tabiki ondan af dilemek için yüzündeki dehşet tasvir edilmiştir.

Herakles, Kötülüklerin tanrısı Hades’in köpeği Kerberos’u ölüler ülkesinden kaçırma anı yine bu sahnede bulunmakta. Kayalık bir yerde bir elinde köpek diğer elinde ise meşhur sopası görülmektedir.Kerberos’un 3 başı vardır ve Heraklese karşıda çok savunmasız şekilde itaat etmektedir. Sahnede 2 başı gözükmekte, Heraklesin ise başı yoktur.

Sahnenin devamında ise Herakles o meşhur aslan kürkü ve sopasıyla dik bir kaya üzerinde oturmaktadır. Elinde ise Hesperidlerden çaldığı 3 altın elmayı tutmaktadır. Herakles’in başında zeytin yada defneye benzer dallarından yapılmış bir taç bulunmaktadır. Bu taç onun zor işlerin tanrısı olduğunu belirtmektedir. Fakat bu sahnede Herakles artık yaşlanmış, kasları sarkmış ve saçı sakalı birbirine geçmiş şekilde tasvir edilmiştir.

Kayseri Herakles Lahdi Nerede? Kayseri Herakles Lahdinin Tarihçesi | Kayseri Herakles Lahdi ön yüzü

Kayseri Herakles Lahdi Nerede? Kayseri Herakles Lahdinin Tarihçesi | Kayseri Herakles Lahdi ön yüzü

4. Kayseri Herakles Lahdi Diğer Uzun Yüzü

Mitolojinin ürkütücü hayvanlarından biri olan Nemea aslanının, bu sahnede Herakles tarafından öldürme sahnesi anlatılmış. Nemea Herakles’e saldırmış, fakat güçlü bir tanrı olan kaslı Herakles, onu boğazından tutup, havaya kaldırmıştır.

Bir diğer ürkütücü çok insan başı olup ve gövdesi yılan şeklinde olan Hydria yılanıda Herakles’i öldürmek için saldırı yapmıştır. Heraklesin sağ bacağına dolanan Hydranın başını sol eliyle kavrayana Herakles, aynı zamanda sağ bacağı ile kuyruğuna basmış, diğer elindeki sopayla ona vurmaya çalışmaktadır. Sahnede ise Heraklesin üzerindeki aslan postu, öldürdüğü Nemea aslanına aittir.

Bu yüzde Erymanthos dağındaki vahşi yaban domuzu tehlike arzetmekte. Herakles bu yaban domuzunu yakalayıp, öldürmüş. Sonrasında omuzuna koyduğu yaban domuzunun burnu ve bir bacağı kırık şeklindedir. Heraklesin sahne deki duruşu ise, başı profilden, vücudu ise cepheden gösterilmiştir.

Mitolojinin altın boynuzlara sahip, tunçtan ayakları olan Artemis’in geyiğini, Herakles yakalamış. Sol bacağını geyiğin sırtına bastırmış, hareketsiz bırakmıştır. Geyiğin başı profilden gözükmektedir. Geyiğin burnu ve boynuzu, Herakles’in ie sol kolunun dirsekten sonrası eksiktir.

Sahnede son olarak Stymphalos gölünde, insan yiyen bir kuşların Herakles tarafından öldürülme sahnesi yer almakta. Herakles sol elindeki yayı germiş ve bir ağaç üzerinde bekleyen cani kuşu öldürürken, diğer avladığı kuşlar bacakları arasındadır. Herakles’in sakalları çenesini geçmiştir.

Okumadan Geçme: Sidamara Lahdi Tarihçesi ve Özellikleri nelerdir? Nerede? Nasıl gidilir?

Kayseri Herakles Lahdi Nerede? Kayseri Herakles Lahdinin Tarihçesi | Kayseri Herakles Lahdi arka yüzü

Kayseri Herakles Lahdi Nerede? Kayseri Herakles Lahdinin Tarihçesi | Kayseri Herakles Lahdi arka yüzü


Kayseri Herakles Lahdi Videoları

Yazımızı okuyan ziyaretçilerimiz eğer burada çekilmiş videoları varsa bu kısımda yayınlayabiliriz.

Ayrıca Bakınız: Konya Herakles Lahdi Nerede? Nasıl gidilir? Tarihçesi ve Özellikleri


Kayseri Herakles Lahdi Nerede? Nasıl Gidilir? İletişim ve Ziyaretçi Bilgileri

Pazartesi dışında her gün 08.00-12.00/13.00/13.00-17.00 saatlerinde ziyarete açıktır.



Kaynaklar ve Dış Bağlantılar

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.