DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Dışkı ve idrar rengi hangi hastalıkların habercisi olabilir?

Dışkı ve idrar rengi hangi hastalıkların habercisi olabilir?

Pek çok insan tuvaletten sonra idrarının veya dışkısının rengine bakar. Gerçekten de idrar ve dışkı renginiz sağlığınız hakkında çok önemli ipuçları verebiliyor. Nasıl mı? Bu yazımızda Dışkı ve idrar rengi hangi hastalıkların habercisi olabilir? İdrar renklerinin anlamları nedir? Dışkı renkleri nelerdir? Dışkı renklerinin anlamı nedir? Hangi dışkı rengi hangi hastalığın belirtisidir? sorularının cevabını bulabileceksiniz.


Dışkı ve idrar rengi hangi hastalıkların habercisi olabilir?

İdrar ve dışkı rengi sağlığınız hakkında önemli ipuçları veriyor. Tüm yapmanız gereken tuvalet ihtiyacının giderdikten
sonra sifonu çekmeden bir göz atmak

Araştırmacılara göre normal bir idrar saman renginde olmalıdır. Ancak pancar gibi yiyecekler doğal boyalardır ve idrar renginizi aniden kırmızıya çevirebilirler.

Kısaca kırmızı idrarınızı gördükten sonra kendinize kanser teşhisi de koymayın hemen. Pancar dışında bazı ilaçlar ve vitamin takviyeleri de idrar renginizi değiştirebilir.

Bunları hariç tutarsak hangi durumlarda doktora görüneceğinizi bilmeniz sağlığınız açısından erken teşhis niteliği taşıyacaktır.

Bazı gıdalar yendiğinde idrar rengi buna bağlı değişiklik gösterilebilir. Buna verilecek en güzel örneklerden biri pancarüridir.

Pancar yediyseniz gelen idrar rengine Pancarüri adı verilir. İdrara kırmızı rengi veren “betalain” adlı pigment bazı çiçeklerde, meyvelerde, yapraklarda ve köklerde de bulunur. Konsantre pancar kökü özütü, pancar kırmızısı veya
gıda etiketlerindeki numara 162, dondurma gibi gıdalara pembe rengini verir.

Her ne kadar betalain tipine, yenilen miktara, hazırlanma biçimine bağlı olarak idrarınızı kırmızı renge boyasa da sıcaklık, asit ve ışıkla yok edilebilir.

Sindirim sisteminize ne kadar betalain gireceği, mide asidine ve mide boşalma hızına bağlıdır (mide asidini düşürücü ilaç kullanan insanlar pancarüriye yatkındır). Kana giren betalain pigmentleri 2 ile 8 saat arasında böbrekler vasıtasıyla dışarıya atılır.

Kalıcı kırmızı idrar ise kan kaybı, enfeksiyon, prostat büyümesi, kanser, kist, böbrek taşı ve uzun süreli koşma sonrası görülebilir. Eğer kırmızıyı gördüyseniz ve pancar yememişseniz, doktorunuza görünseniz iyi olur.


İdrarınız nasıl görünüyor?

Normal idrar saman renginde olmalıdır. Eğer şekildeki gibi şeffafsa ihtiyacınızdan fazla su içtiğinizi gösterir.

Çok koyu sarı idrar ise susuz kaldığınızı ve su içmeniz gerektiğini söyler.

İlginç idrar renkleri gıdalardaki ilaçlardan veya hastalıktan olabilir

Şurup rengi idrar, tıbbi müdahale gerektirir. Bu durum ciddi susuzluk belirtisi olabileceği gibi bilirubin yapıtaşlarının kana salıverildiği hepatitit veya siroz gibi karaciğer hastalığı belirtisi de olabilir. Bilirubin, kırmızı kan hücrelerinin yıkım ürünleridir ve dışkıya doğal rengini verir.

Ayrıca idrar beta-karoten veya B vitamini alınca da (özellikle riboflavin, Vitamin B2 fazlası) açık turuncu ve sarı rengini alabilir. Bu takviyeler suda çözünür ve fazlası böbrekler aracılığıyla uzaklaştırılır.

İdrar yolu enfeksiyonunda kullanılan fenazopiridin, tüberküloz ve Lejyoner hastalığı tedavisinde kullanılan rifampin, kan inceltici varfarin ve bazı müshiller de idrar rengini değiştirebilir.

Mavi veya yeşil idrar ise çoğunlukla gıda renklendiricileri veya tanı amaçlı kullanılan metilen mavisi yüzünden oluşur.

Ancak antihistaminikler, antiinflamatuvarlar, antibakteriyaller, antidepresanlar gibi ilaçlar da idrar rengini değiştirebilir.

Hartnup sendromu ve mavi bebek bezi hastalığı gibi nadir kalıtımsal hastalıklar da mavi-yeşil idrara sebep olabilir. Eğer yeni doğan bebeğinizde bu tip belirtiler varsa doktorunuza danışın.

Siz asla mor idrar görmezsiniz ancak bu durum hastane personeli için geçerli değildir. Sonda enfeksiyonu yaşayan hastalar “mor idrar torbası sendromu”na yakalanırlar. Sonda veya idrar torbası, idrarın yıkım ürünleri ve plastiğin tepkimeye girmesiyle mora boyanırlar.

Sıklıkla idrarı köpüklü görebilirsiniz. Bu durum yüksek seviyede protein alımı sonrası idrarın hızlıca çıkmasıyla oluşur. Protein fazlası vücutta depo edilemez ve köpüğün oluşmasından sorumlu azot bileşenleri üre olarak atılır. Eğer köpüklü idrarınız devam ediyorsa, böbrekleriniz protein sızdırıyor olabilir, böbrek hastalığı açısından doktorunuza görünseniz iyi edersiniz.

Dışkı ve idrar rengi hangi hastalıkların habercisi olabilir? | İdrar Renkleri ve Anlamları

Dışkı ve idrar rengi hangi hastalıkların habercisi olabilir? | İdrar Renkleri ve Anlamları


Dışkı renkleri nelerdir? Hangi dışkı rengi hangi hastalığın belirtisidir?

Normal dışkı rengi açık sarıdan siyaha kadar geniş bir yelpazeye sahiptir. Bu renk cümbüşü kırmızı kan hücrelerinin yıkım ürünü olan sarı bilirubinin, safra kesesi içinde başlayan yeşil yolculuğunun farklı oranlarda karışımıyla oluşur.

Eğer mavi veya yeşil renklendiricili gıda tüketilmişse veya gıdaların yolculuğu hızlı gerçekleşmişse, ki dışkıda bir miktar safra bulunabilir, dışkı rengi yeşile dönebilir.

Eğer dışkı sarı, yağlı ve çok kötü kokuluysa bu durum kötü emilim adına sinyal olabilir. Bu renge bir de yetişkinlerde kilo kaybı, çocuklarda gelişim geriliği eşlik ediyorsa giardia enfeksiyonu veya çölyak hastalığı gibi hastalıkları elemek için doktorunuza başvurun.

Çok soluk renkli veya kil rengi dışkı ise bazı ishal önleyici ilaçlarla veya karaciğer, bağırsak, pankreas veya safra kesesini etkileyen hastalıklarla ilişkilendirilir.

Dışkının bu renkli dünyasından siyah renge gelecek olursak, bu durum mide veya üst sindirim sisteminde kanamaya yol açan ciddi bir tıbbi durumdur. Ya da sadece demir takviyelerinin fazla alınmasıyla veya bol miktarda meyan kökü yenmesiyle de oluşabilir.

Kırmızı dışkı da alt sindirim sistemini etkileyen ciddi bir kanamayı veya hemoroide ait olabileceği gibi aşırı tüketilen kırmızı gıda renklendiricilerine ait olabilir.

Eğer idrarınızın veya dışkınızın rengini bilmiyorsanız, bir kez de olsa bakın. Eğer her zamankinin dışında, alışılmadık bir renk gördüyseniz ve farklı bir yiyecek tüketmediyseniz fotoğrafını çekin ve aile hekiminize gösterin.

İdrar kokusundan mesane kanseri teşhisi yapılıyor!

İdrar kokusuna bakıp bir çok hastalık teşhis edilebilecek kadar tıp ilerledi.

İngiltere’de yılda 10 bin kişiye mesane kanseri teşhisi konulması, uzmanları harekete geçirdi.

2013 yılında İngiltere’de Liverpool Üniversitesi ve West of England Üniversitesi bilim adamları, idrar örneklerinden çıkan kokuların mesane kanseri ile alakalı olup olmayacağını bulan bir cihaz programlamayı başardılar.

Cihazda bulunan sensörler sayesinde idrardan çıkan kokudaki gazların yoğunluğuna göre tespit yapabiliyor.

Cihazın test sürecinde 10’da 9 başarı sağlanmasına rağmen halen mükemmel bir cihaz yapmak için çalışmalara devam edileceğini söyleyen bilim insanları, bu araçla erken mesane kanser teşhisi için kolları sıvadılar.

Daha önce idrar kokusu ile kanser kokusu arasında bağ kurabilecek bir çalışma vardı. Fakat burada eğitimli köpeklerden yardım alınmıştı.

Liverpool Üniversitesi’nden Prof. Chris Probert, ve West of England Üniversitesi’nden Prof. Norman Ratcliffe öncülüğünde geliştirilen bu cihazın testi için kanserli 24, kanser olmayan 74 kişinin idrarı alındı.

Yüzde 96 başarı sağlanan bu test cihazı için her geçen gün daha çok hatasız olması için çalışılıyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.