Uğur böceğinin mükemmel kanatları Teknolojiye yön verecek
Uğur böceği herkes tarafından sevilen, birinin üzerine konduğu zaman uğur getirildiğine inanılan, kırmızı rengi ile üzerindeki siyah benekleri yada kırmızı zeminde siyah benekleri vardır. Bu kadar harika bir böceğin, mükemmel tasarımında göz ardı edilen bir özelliği var. Japonlar uğur böceğinin kanatlarındaki sırrı araştırmaya karar vermişler. Bilim dünyasında özellikle Robot gelişiminde isim yapan Tokyo Üniversitesi inceleme sonrası yaptığı açıklamada Uğur böceğinin mükemmel kanatları Teknolojiye yön verecek ve hatta 1000 yıldır kullanılan şemsiyelerin kapanma fonksiyonun bile tarih olacağını söylüyor.
Uğur böceğinin mükemmel kanatları Teknolojiye yön verecek
Uğur Böceği (ladybug), biyolojik olarak Coccinellidae ailesini meydana getiren çok yaygın görülen böcek türlerine verilen ortak bir isimdir. Uğur böceği yada diğer adıyla gelin böceği genelde 1 santimetrenin yarısı kadar büyüklüktedir. Oval tipi bir sırtı olup siyah üzeri sarı yada kırmızı benekli yada kırmızı kabuğunun üstünde siyah benekler vardır. Onun zararsız bir böcek olması, aksine yararlı bir böcek olması ve diğer böceklerden daha sevimli olması muhtemelen sevilme nedenlerindendir.
Devamlı gördüğümüz bu böceğin şimdiye kadar pek dikkat edilmeyen özelliğini Japonlar yıllardır araştırıyor. Çünkü Uğur böceğinin kabuklarının altındaki açılır, kapanır kanat sistemi, Japonlar tarafından inanılmaz olduğu söyleniyor. Çünkü bu kadar incelikte ve küçüklükte, adeta teknoloji ile dalga geçen bir sistem binlerce yıldır ortalıkta geziyor.
Japonya’nın ileri derecede teknoloji sunan Üniversitelerinden biri olan Tokyo Üniversitesi, uğur böceklerinin kanatlarını incelemeye geçen yıllarda başlamıştı. Bu kanatların özellikle incelik ve açılır kapanır şekilde olması, uydu antenleri, robotlar, anten reflektörleri, güneş panelleri gibi yapılacak tasarımlara ilham olacağı görüşündeler. Hatta yüzyıllardır kullanılan ve tüm dünyada aynı şekilde çalışan Şemsiyelerin, açılır kapanır mekanizmalarında bir yenilik yapacaklarının sinyalini de verdiler.
Saygın akademik dergilerden biri olan Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) dergisinde yayınlanan makale herkes de ayrı bir ilgi uyandırdı. Doçent Doktor Kazuya Saito, daha önce de bir çok böcek kanatları ile ilgilendiğini yaptığı araştırmalarla mükemmel bir tasarım olan Uğur Böceği kanatlarının bir çok alanda kullanılacağını bildirdi.
Doçent Doktor Kazuya Saito ve araştırma ekibi, aslında uğur böceğinin kabuğunun altındaki ‘elytra’ adlı alt kanatları yakından inceleyeceklerini açıkladı. Çünkü kusursuz bir Uçuş sistemi olan Uğur Böceği, uçmaya çalıştığında saliselerle anında havalanan, yandan çıkan ince ve şeffaf kanatlarıyla birden uçmaya başlıyor. Araştırma ekibi, Uğur böceğinin havalanma anı ve kanat çıkarma anını yakalamak için video’yu saniyenin onda bir hızında izleyerek gördüklerini açıklıyor.
Uğur Böceğinin Çok ince ve Şeffaf kanatları
Kazuya Saito ve araştırma ekibi Uğur Böceğinin kanatlarına benzer bir incelik ve şeffaflık içeren kanatların yapımı için 3D yazıcı ile aylardır çok hassas bir çalışma yaptıklarının ama gerçekten çok zor olduğunu da belirtti.
Kanatları yapabilmek ve işlevliği içinde ayrıca buna uygun bir ham madde bulunmalıydı. Ekip içinden birinin tırnaklara sürülen fotopolimer yani tırnak cilası kullanın önerisi ile bir anda araştırmanın yönü de değişti.
Ekip uğur böceğinin kanatlarını nasıl kapattığını ise çektikleri Tomogorafik filmle keşfettiler. Aynı tahta mezuralar gibi birbirinin içine geçiyordu. Uğur Böceği uçmak istediğinde önce enerjiyi topluyor ve bir anda uçmaya başlıyor, istediği anda dikey olarak alçalıp konuyor.
Kazuya Saito PNAS dergisinde yayımlanan makalesinde, bir çok uçucu hayvanların uçuş sistemine bakıldığında, kanatlarının şekil değiştirmesinde, eklemler yada bükülemez kısımlarının hep olduğunu gördüğünü, fakat Uğur Böceğinin çok basit görünmesine rağmen, böyle bir esnekliğe sahip olmasına çok şaşırdığını bildirdi.
Uğur böceklerinin kanat sistemindeki açılır kapanır sistem halen araştırılıyor. Eğer esnek ham madde ile tasarlanırsa bir mezuraya benzer yeni şemsiyeler tasarlanabilir.
Önümüzdeki dönemlerde yürüyen, koşan robotların yanında uçan robotları da izleyeceğimiz kesin.
Uğur Böceğinin Kısaca Özellikleri Nelerdir?
- Uğur böceği, Coccinellidae ailesinin genel adıdır.
- Kırmızı bir kabuğunun üstünde kırmızı, pembe yada sarı noktalar olmakla beraber tam tersi siyah kabuğun üzerinde kırmızı, pembe yada sarı renkleri olabilir. Tropik bölgelerde bu renklere yeşil yada mavi renklerde eklenebilir.
- Boyları genelde yarım santimetredir. Ama Asya kıtasının bazı bölgelerinde 1 santimetreden büyük olduğu da görülmüştür.
- Uğur böcekleri ovalımsı ve yarım küreye benzer bir görünüşü vardır.
- Uğur Böceklerinin bir alt ailesi olan Epilachninae türleri, Tarım sektörü için zararlıdır. Üretilen sebze ve meyveleri yedikleri görülür. Onun haricinde hiç bir türü zararlı olmayıp, yararlıdır. Çünkü yapraklara zarar veren yaprak bitleri, Koşnilleri ve onların lavralarını yerler.
- Uçma konusunda çok iyidirler. Fakat rahatsız edilip, düşürülürse, kaplumbağa gibi kabuğuna çekilip, ölü numarası yapıp, kendini korumaya çalışır.
- Kış geldiğinde, büyük Uğur Böcekleri beraber yaşamaya çalışırlar. Bahar geldiğin de ayrı ayrı gezmeye devam ederler.
- Bahar geldiğinde ayrıca yavrulama dönemine girerler. Yumurtalarını yaprak altı yada ağaç kabuklarının içine bırakırlar. Genelde yaprak bitlerinin yoğun olduğu bölgelere larvalarını bırakır. Yavrularının yumurtadan çıkmasını beklemezler ve onları büyütmezler. Larvalar çıktığında hemen yaprak bitlerini yemeye başlar. Bir ay yada 2 ay içinde gelişmeleri tamamlanır. Larvalar çok hızlı hareket kapasitesine sahiptir.
- Yılda iki kez yumurtlayan Uğur böceklerinin yavruları, larvadan çıkar çıkmaz, yer çekimi kurallarına çok hızlı uyum sağlar.