DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Çamaşır kurutma makineleri çevreye zarar veriyor!

Çamaşır kurutma makineleri çevreye zarar veriyor!
A+
A-

Çamaşır kurutma makineleri elbiselere zarar verdiğini biliyoruz ama çevreye zarar verebildikleri hiç akla gelmemişti. Çevreye zarar veren makineler listesine giren Çamaşır kurutma makineleri, yapılan bilimsel bir çalışmada dikkati çekti ve plastiğin zararları ile birlikte anılıyor. Çevreye zarar veren plastik atıklar ne zaman durdurulacak? 


Çamaşır kurutma makineleri çevreye zarar veriyor

Mikroplastik denilen zararlı maddeler, çamaşır makinesi ve arıtma tesislerinden akan sularla iplik şeklinde çevreye yayıldıkları zaten biliniyordu.

Fakat mikroliflerin çamaşır kurutma makinelerinden çevreye yayılışı pek bilinmiyordu. Plastik mikrolifler kısa bir süre önce Arktikteki karda bile tespit edilmişti.

Central Wyoming College kurumundan Kirsten Kapp ve Rozaila Temiz Okyanus Projesi’nden Rachael Miller, çamaşır kurutma makinesini mercek altına aldılar. Açığa çıkan mikrolifleri iki farklı yerde (Idaho ve Vermont) farklı kurutma makineleriyle belirlediler. Idaho’daki makine on yıldan daha eskiyken, diğeri sadece iki yıllıktı.

Araştırma çerçevesinde 12 yeni pembe polar battaniye kullanıldı. Bu renk iki evde de diğer çamaşırlarda bulunmadığı için polar battaniyelerdeki pembe iplikler kolayca ayırt edilebilecekti.

Deneyler en az 7 santim kar yağdığı zaman gerçekleştirildi. Belli yerlerden kar örnekleri alan araştırmacıların sonuçlarına göre en fazla iplik havalandırma açıklığının üç metre ilerisinde bulundu.

Fakat pembe iplikler 9 metre uzaklıkta bile tespit edildi. Vermont’da araştırmacılar her kuruluma işleminden sonra, metrekare başına 12.570 mikrolif tespit etti. Bu Idaho’daki kurutma makinesinden (4344) üç misli fazlaydı.

Oysa bu makine çok daha eskiydi. Eski makinenin iplik süzgeci (851 santimetrekare), daha yeni olan makinenin süzgecine (282 santimetrekare) kıyasla daha büyük. Idaho’daki makine her işlemde 68 mg iplik toplarken, diğeri sadece 27 mg iplik topladı.

Pembe iplikler dışında başka mikroliflerde bulan araştırmacılar, çalışmanın çamaşır kurutma makinesinin çevreye çok fazla sentetik ve sentetik olmayan mikrolif yaydığını göstermesi açısından önemli olduğunu söylüyorlar.(Electric clothes dryers: An underestimated source of microfi ber pollution, Plos One, 7.10.2020.)



Ayrıca bakınız

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.