DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Beslenme dünyasının yeni modası: Bitkisel kaynaklı beslenme

Beslenme dünyasının yeni modası: Bitkisel kaynaklı beslenme

Bitkisel beslenme, artık bir dalga olarak büyüyen bir model oluyor. Hayvansal beslenme ve glutensiz gıdaların tercih edilerek, organik bitkisel yaşam tercih ediliyor. Beslenme dünyasında da bazı gıdalar yeni moda gibi gözde haline geldi. Şimdi sizlere dünya çapında en çok tercih edilen Bitkisel kaynaklı beslenme içinde en gözde 9 yiyeceğini listeleyeceğiz.


Beslenme dünyasının yeni modası: Bitkisel kaynaklı beslenme

Her şeyde olduğu gibi yiyecek dünyasını da modalar şekillendiriyor. Bu yılki listede pancar, yaban mersini ve hayvansal ürün içermeyen sütler ilk defa yer alıyor.

Elbette hiçbir besinin tek başına her derde deva olmadığını, sağlıklı bir beslenme düzeninde birçok sağlıklı besinin bir arada tüketilmesi gerektiğini biliyoruz.

Ama yine de bu yıl hangi yiyeceklerin moda olduğuna bir bakalım.


1. Fermente gıdalar

Yoğurt gibi fermente gıdalar bazı yiyeceklerin biyo-yararlılığını artırmanın yanı sıra bağırsak mikroorganizmalarının
zenginleşmesine katkıda bulunur.

Bu mikroorganizmalar sağlıklı bir sindirim sisteminin sağlanmasına yardımcı olurken tansiyon, kan şekeri, kolesterol, bağışıklık ve beyin fonksiyonları üzerinde de yarar sağlar.

Yine de turşu gibi diğer fermente gıdaların sodyum seviyesi çok yüksek olduğundan bazı olumsuz etkileri görülebilir.

Gözleme dayalı araştırmalar turşu haline getirilmiş yiyeceklerin bazı kanserlerde risk oluşturduğunu gösteriyor.

Mümkünse fermente gıdaların sodyum seviyeleri daha düşük alternatiflerini tercih etmeniz, özellikle de turşuları kararında tüketmeye özen göstermeniz öneriliyor.


2. Avokado

Folik asit, potasyum, lütein gibi karotenoidler, fitositeroller, lif ve tekli doymamış yağ içeriği bakımından zengin bir besin kaynağı olan bu meyve, sanılanın aksine kandaki kolesterolü artırmaz, tam tersi düşürür.

Aynı şekilde yüksek kalori içeriğine rağmen, içerisinde bulunan D-mannoheptulose da denilen eşsiz bir şeker sayesinde kilo kontrolüne de yardımcı olur.

Avokado ayrıca çok doyurucu olduğundan, daha az yemenize yol açar.

İlginizi çekebilirAvokado nedir? Avokadonun Faydaları Nelerdir? Nasıl Kullanılır?


3. Tohumlar

Birçok bitkisel ürünün yetişmesinde kilit rol oynayan tohumlar da protein, E vitamini, potasyum, magnezyum ve demir gibi birçok besin maddesi içerir.

Ayrıca kendilerini oksidasyon, mikroorganizmalar ve böceklerden korumak üzere ürettikleri bitkisel kimyasallar açısından da zengindir.

Balıkta bulunan bir omega 3 yağı olan alfa-linolenik asit en çok keten, chia ve kenevir tohumlarında bulunur.

Fakat bu tohumların kalorisi de aynı şekilde yüksek olduğundan kararında bir tüketilmelidir.


4. Yaban mersini

Kuzey Amerika’ya özgü yaban mersini içerisinde yüksek oranda C vitamini, potasyum, çözülebilir bir lif olan pektin, meyveye mavi rengini veren antociyanin gibi bitkisel polifenol ve başka faydalı bitkisel bileşenler bulunur.

Bazı araştırmalar yaban mersininin tansiyonu düşürdüğünü gösteriyor. Bunun sebebi nitrik oksit üretimini artırarak
kan damarlarının esnekliğini geliştiren polifenoller olabilir.

İlginizi çekebilir: Yaban Mersininin Faydaları ve Zararları Nelerdir? Bilimsel Araştırmalar


5. Pancar

Pancar da diğer kök sebzeler gibi yüksek oranda lif, manganez, bir B vitamini olan folik asit, antioksidan etkileri olan betalain ve kan damarlarını genişleten nitrat açısından zengindir.

Özellikle pancar suyunun tansiyonu düşürdüğü, atletik performansı artırdığı, beyne giden kan akışını geliştirdiği de biliniyor. Çok fazla pancar tüketmenin idrar ve dışkıya kırmızı-mor bir renk vereceğini fakat bunun hiçbir tehlike teşkil etmediğini bilmenizde fayda var.

Bunun dışında pancarda oksalat bulunduğunda oksalat içerikli böbrek taşı oluşumuna yatkınlık gösteren kişilerin pancar tüketimini sınırlaması öneriliyor.

İlginizi çekebilir: Pancar suyu zayıflatır mı? Evde yapılabilecek 7 Basit Pancar suyu tarifi


6. Sert kabuklu yemişler

Araştırmalar, bademden tutun cevize, bütün sert kabuklu yemişlerin kardiyovasküler hastalık riskini azaltıyor olabileceğini gösteriyor. Bunun sebebi içerisinde bulunan doymamış yağlar, B vitaminleri, potasyum, lif, bir amino asit olan arjinin, steroller ve diğer bitkisel bileşenlerin oluşturduğu kombinasyon olabilir.

Her gün yalnızca 30 gramlık bir porsiyon bile bu faydaları sağlar. Sert kabuklu yemişler aynı zamanda yağ ve protein içerikleri sayesinde doygunluk hissi verdiğinden kilo kontrolüne de yardımcı olabilir.

Fakat yüksek kalorili bu yemişleri kararında tüketmeye özen göstermeniz öneriliyor.


7. Hindistan cevizi ürünleri

Günümüzde hindistan cevizinin neredeyse tüm kısımları yenilebilir özellikte: Yağsız ve düşük kalorili suyu, oldukça yüksek kalorili sütü, yüksek oranda doymuş yağ ve kalori içeren etli kısmı, şekeri, yağı ve unu.

Her ne kadar sağlığa faydalı olduğu iddia edilse de hindistan cevizi şekeri, normal şekerin bir türüdür yalnızca.

Bazı araştırmalar hindistan cevizi yağının yüksek doymuş yağ içeriğine rağmen kandaki kolesterol düzeyini artırmadığını gösterse de, çoğu uzman bu yağın kullanımını önermiyor.

İlginizi çekebilir:Hindistan Cevizi sütü nasıl yapılır? Hindistan Cevizi sütü ile 9 saç kürü


8. Hayvansal ürün içermeyen sütler (Bitkisel sütler)

Gün geçtikçe insanların bitkisel kaynaklı beslenme düzenine geçmesiyle alternatif “süt” ürünlerine de talep arttı.

Soya, pirinç, badem, yulaf, kenevir, kaju, makadamya cevizi, bezelye, kinoa ve daha birçok üründen süt elde ediliyor. Bu ürünler genellikle hayvansal sütlerin yerini alabilmesi için kalsiyum ve diğer besin maddeleriyle destekleniyor.

Laktoz intoleransınız varsa ya da başka sebeplerden ötürü hayvansal sütleri tüketmiyorsanız bu ürünler beslenme düzeniniz için oldukça faydalı olabilir.

Yine de hayvansal ürün içermeyen bu içeceklerin bebeklere mama olarak verilmesi önerilmiyor.


9. Diğerleri

Zengin bir omega 3 yağ içeriğine sahip olan somon balığına ve yeşil çaya da değinmeden geçemeyeceğiz. Elbette uskumru ve sardalya gibi diğer yağlı balıklar ve çay olarak tüketilen diğer bitkiler de oldukça faydalı seçimler.



Ayrıca bakınız

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.