DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Bağışıklık sistemini güçlendirmenin 10 altın yöntemi nedir?

Bağışıklık sistemini güçlendirmenin 10 altın yöntemi nedir?

Hangi sistem olmazsa yaşam sona erer? Dolaşım, Sinir, Solunum, Kalp yada Beyin sistemi mi? Bu sistemlerinden biri olmazsa yaşam durur. Biri diğerinden üstün yada kral bir organ yoktur. Vücut denge mantığı ile bir çok sistemin uyumu ile ayakta durmaktadır. Bu sistemleri birbirine bağlayan ve onları koruma altına alan temel bir sistem vardır. Birçoğumuzun bildiği Bağışıklık sistemi (immune system) sadece mikroplarla savaşan bir korumadır diyecek kadar basit bir sistem değildir. Yazımızda vücudu hastalıklara karşı koruyan ve kendi kendine tedavi edebilme yeteneğini sağlayan Bağışıklık sistemini güçlendirmenin 10 altın yöntemi ile daha güçlü ve hastalıksız vücuda erişmenin yollarını yayınlayacağız.


Bağışıklık sistemini güçlendirmenin 10 altın yöntemi nedir?

1. Sigara içmeyin ve içilen ortamdan kaçın

Dünyanın en tehlikeli maddelerinden biri şeker diğeri ise sigaradır. kanserli hücreleri besleyen şeker ile kanserli hücreleri çoğaltan sigara neredeyse aynı gruptadır diyebiliriz. Sigara ile çekilen dumanın içerisindeki zehirli gazlar, bağışıklık sisteminin en önemli organlarından biri olan bademciğin deformesine sebep olur.

2. Stresten uzak ve mutlu bir hayat yaşayın.

Vücut stres haline girdiğinde adrenalin ve kortizol adındaki bir çok hormon salgılamaya başlar. Stres hormonları beyindeki timus bezinin gerilemesine yol açar ve bağışıklık sistemi üzerinde baskılar artar. Bundan sonra kişiye bağlı hastalıklar ortaya çıkmaya başlar. Kanser hastalarının neden stresten vazgeçmesi gerektiğininde sebebi budur. Kişi ne kadar huzurlu ise hastalıklar o kadar uzak olur.

3. Günde en az 3 porsiyon yeşil sebze tüketin.

Neredeyse artık meyve ve sebze tüketimi yok denecek kadar az seviyelere düşmeye başladı. Halbuki bağışıklık sisteminin dinç kalması alınan vitamin ve minerallere bağlıdır. Günlük lifli sebze ve meyve tüketimi hasta olma riskini de azaltır. Fakat unutulmaması gereken mevsiminde çıkan meyve ve sebzeleri tüketmek gerekir. Mevsimi gelmeden yada mevsim dışında tüketilen her sebze yada meyve size hastalık olarak geri dönebilir.

Bağışıklık sistemini güçlendirmenin 10 altın yöntemi nedir? | Bağışıklık sistemi tıpkı yağmurda ıslanmayı etkileyen şemsiye gibidir

Bağışıklık sistemini güçlendirmenin 10 altın yöntemi nedir? | Bağışıklık sistemi tıpkı yağmurda ıslanmayı engelleyen şemsiye gibidir

4. Günde en az 1 porsiyon probiyotik yoğurt yiyin.

Bağışıklık Sisteminin en ufak savaşçıları probiyotikler hakkında dışkı üretmeye yarar deniliyordu. Halbuki bağırsaklar beyinden sonra gelen 2. kontrol merkezlerinden biridir. Bağırsaklar düzgün çalışmadığında vücutta birşeyler kötü gidiyor demektir. Bağırsakların güçlü ve işini iyi yapılması Probiyotiklere bağlıdır. Probiyotikler bağırsakta yaşayan milyonlarca yararlı bakterilere verilen addır. Vücudumuzda 10 trilyon hücre sayısı olduğu tahmin edilmekte ve bunun yaklaşık 10 katı yani 100 trilyon kadarda Probiyotik bakteri bulunmaktadır. 500’den fazla olan Probiyotiklerin ağırlık bakımından karşılığını hesaplarsak neredeyse 1 kilograma denk gelmektedir.

Probiyotikler zararlı bakterilerin üremelerini engelleyerek, Bağışıklık sisteminin dengesini sağlar. Son zamanlarda yapılan araştırmalar Alerji ve Otoimmün hastalık denilen bağışıklık sistemi hastalıklarının sebebinin probiyotiklerin yetersiz olduğu insanlarda olduğu görüldü. Romatoid artrit gibi hastalalıklarda özellikle Probiyotik bakterilerin yapılarındaki bozulmalardan kaynaklı olduğu da görüldü. Kanser yapan maddelerin toksik etkilerini önleyerek, kanserli hücrelerin kendi kendine yok etmesini sağlarlar.

Nezle, grip, zatürre, bronşit, alerjik hastalıklar, egzama ve mantar gibi bir çok hastalığın kaynağında da probiyotik eksikliği görülmektedir.

Probiyotik bu kadar önemli iken, probiyotik içerikli yoğurt her gün yenmesi gereken önemli gıdalardan biri haline gelmiştir. Fabrikasyon yapılmış, etiketlerinde doğal yazan satın alınan yoğurtlardan bahsetmiyoruz tabi ki. Evde sizin yapacağınız doğal ev yoğurdundan bahsediyoruz. Bunun için sizlere hemen alt linkte nasıl evde probiyotik yoğurt nasıl yapılır? yazımızı okuyabilirsiniz.

İlgili LinkEvde Probiyotik yoğurt nasıl yapılır? Doğal ev yoğurdu tarifleri

5. Günde en az 2 litre su için.

Su tüketilmediğinde bağışıklık sistemi adeta yerlerde sürünür. Normal vücut ağırlığında kadınların en azından günlük 2, erkeklerde ise en az 2.5 litre su içilmesi gerekmektedir. Bunun için uzmanlar ağırlık başına 0,30 litre söylemekte. Mesela 70 kilo iseniz 70 kg x 0,30 litre: 2.1 litreye denk gelir. Yemeklerden önce ve sonra olmak üzere, su alımını düzenli yapıp, bir anda 2 litre yada 1 litre içerek böbreklerine eziyet etmeyin. Özellikle su içerken kesinlikle ayakta olmayın. Oturur vaziyette iken içilen su mide de dinlenir ve yavaş yavaş böbreklere gider. Diğer türlü midenin ayakta pozisyonu ile içilen su midenin barındıracağı alandan taşarak böbreklere gider. Bu böbreklerin daha fazla çalışıp, yorulmasına neden olan sorunlardan biridir.

Bir çok maddenin aşırı tüketimi zararlıdır. Bunun içine suda dahildir. Bu yüzden çok aşırı su içmek su zehirlenmesine neden olur. Bu konuda günlük alınan suyu belli saat aralıklarında yavaş yavaş tüketerek, günlük alacağınız su miktarının yüzde 50’sine bile çıksanız herhangi bir zararını görmezsiniz.

Bağışıklık sistemini güçlendirmenin 10 altın yöntemi nedir? | Virüslerle savaşmak için Bağışıklık sistemini güçlendirin

Bağışıklık sistemini güçlendirmenin 10 altın yöntemi nedir? | Virüslerle savaşmak için Bağışıklık sistemini güçlendirin

6. Öğünleri atlamayın ve yemeklerinizi düzenli yiyin.

Öğünlerin 3’üde çok önemlidir. Temelde 3 öğün midenizin düzgün çalışması açısından en iyi zamanlardır. Sabah kahvaltısını 00:07-08’de yapan biri için 12:00 ile 13:00 arasında öğlen yemek yemesi, 19:00 ile 20:00 arasında akşam yemeği yemesi gayet normaldir. Öğün atlamak yada tek öğüne düşmek gibi hatalar sakın yapmayın. Ölçülü, düzenli, dengeli ve yavaş yavaş yenen yemekler bağışıklık sisteminin dengelenmesini sağlayan ciddi etkenlerdendir.

Şekerden ve alkolden özellikle uzak durun. Alkol 2. kontrol merkezi bağırsaklardaki yararlı bakterilerin düşmanıdır. Şeker ise sigara ve alkolden daha zararlı en tehlikeli besindir. Şeker olan hazır gıda yada içeceklerden Aslandan kaçar gibi kaçmanız gerekmektedir. Düşünün ki vücut için hiç bir yararı olmayan, hiç bir temel ihtiyacı karşılamayan şekerden tek fayda gören insanlar bununla ilgili gıda ve içecek üreten şeker patronlarıdır.

Şeker Kanserli hücreleri besler ve ne kadar tehlikeli olduğunu öğrenmek istiyorsanız aşağıdaki linki okumanızı tavsiye ederiz.

İlgili Link : Besinlerin en tehlikelisi Şeker!

7. Fazla kilolardan kurtulun. Obezite bağışıklık sistemini zayıflatır.

Bağışıklık Sisteminin dengesini bozan ciddi bir sorundur. Beden Kitle İndeksine göre aşırı kilo yada obez kişilerin fazla kilolarını atması gerekmekte. Eğer şişmansanız ve sık sık bir şeylerden şikayet ediyorsanız yada hasta oluyorsanız, bağışıklık sisteminde sorun var demektir.

8. Gecede en fazla 7 ile 8 saat arası uyuyun.

Uyku hakkında daha önceki yazılarımızda ne kadar önemli olduğunu anlatmıştık. Beyin 1. kontrol noktasıdır ve sağlam bir beyne sahip olmak için düzenli uykudan asla vazgeçmeyin. Uykunun önemi ve nasıl kaliteli uyku alabilirsiniz alt linkleri tıklayarak öğrenebilirsiniz.

İlgili Link : İyi bir uyku için yatmadan önce neler yenilmeli neler içilmeli?

9. Haftada en az 3 gün, günde ise 1 saat spor yapın. Hareketli yaşayın.

Yemeklerden en az 2 saat geçtikten sonra spor yapın. Çünkü mide alınan besinleri hazmetme süresi 2 saat kadar sürmektedir. Kalp ve Damar sağlığından tutun, kemik ve eklem, beyinsel hastalıklara kadar günde 1 saat tempolu yürümenin faydası artık apaçık ortada. Yaşlanmayı beklemeyin ve günde en kötüsü 1 saat tempolu yürümek yada koşmak daha da iyisi fitness yapmak bağışıklık sistemini ayakta tutmaya yetecektir.

10. Yalnız kalmayın, sevdiklerinizi arayın, akrabalarınızın hatırını sorun. Sizin kadar şanslı olmayan kişilere yardım edin.

İyilik yap, iyilik bul! sözü ne kadar da güzel bir söz değil mi? Sizi mutlu eden bir şeyi başkasına hediye ederek onun yaşadığı mutluluk anını izlemek ne kadar da muhteşem değil mi? Sizi arayıp soran kişi ve merak edilen kişi olmak kadar daha özel ne olunabilir? Mutlu ve olumlu olmak, ruh sağlığını düzenler, ruh sağlığı düzgün insanların bağışıklık sistemleri güçlü olur.

Yalnız yaşayan insanların kalabalık yaşayan kişilere göre daha çok hasta oldukları belirlendi. Yalnız kalmak, çaresizliğe düşmek yada umudu yitirmek, bağışıklık sisteminin kalbine ok saplanması ile aynı anlama gelmektedir. Etrafınızı sevdiğiniz kişilerden bir ağ yapın, fiziksel olmasa bile sanal olarak akraba ve dostlarınızla iletişimi kesmeyin.



Kaynaklar ve Dış Bağlantılar

YORUMLAR
  1. Nebahat Çimen dedi ki:

    Bağışıklık sistemi nasıl güçlendirir sorusuna cevap ararken sitenizi buldum.teşekkürler