DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Amazonlarda yaşayan Çimaneler, Dünyanın en sağlıklı kalbine sahipler!

Amazonlarda yaşayan Çimaneler, Dünyanın en sağlıklı kalbine sahipler!

Amazonlarda yaşayan Çimaneler, Dünyanın en sağlıklı kalbine sahipler!

Dünyadaki yağmur ormanlarının yarısından fazlası Amazon ormanlarındadır. Dünyanın en büyük ormanıdır. Amazon Ormanları içerisinde 40 binden fazla ağaç çeşidi, 2 bin çeşit memeli hayvan, 2 bin 200 balık çeşidi ile 129 bine yakın çeşit omurgasız hayvan barındıran tek ormandır diyebiliriz.

Amazonlarda farklı kabileler yaşamaktadır. Kimine belkide hiç ulaşılamamış olabilir. Halen balta girmemiş ormanlara sahip olan Amazonlarda yaşadığı bilinen bir kabile var. Bunlar Çimaneler (Tsimane).

Amazon yağmur ormanlarında, Maniqui nehrinin yanında avcılık, balıkçılık ve tarım yaparak aynı 10 asır önceki atalarımız gibi yaşıyorlardı.

Amazonlarda yaşayan Çimaneler, Dünyanın en sağlıklı kalbine sahipler! | Bir Çimane ailesi

ABD’deki bilim insanları bir çok ülkede kapsamlı bir araştırma yaptılar. Dünyanın bir çok yerleşim yerinde köy yaşamından tutun, şehirlisine kadar geniş bir araştırma Tıp dergisi Lancet’te yayınlandı.

Amazon ormanlarında Avcılık ve tarım yaparak geçinen Çimanelerin şu anda yaşayan toplulukların en sağlıklı kalplerine sahip oldukları görüldü.

Amazonlarda yaşayan Çimaneler, Dünyanın en sağlıklı kalbine sahipler! | Bir Çimane ailesi

Araştırmayı yapan California Üniversitesi bilim insanları nehir yolu ile Çimanelere ulaştı. 16 bine yakın Çimanenin içinde 705 tane kişinin tomografisi, Kalp Lasiyumu- CAC değerleri ( damar tıkanıklığını gösteren Koroner Arter Kalsiyumu), ile ilgili bilgiler topladı.

45’in altında Damar Tıkanıklığı Yok!

Bilgiler çok şaşırtıcı idi. 45 yaşın altında hiç bir Çimane’de CAC yani damar tıkanıklığı yoktu.  75 yaştakilerde ise yüzde 70’ine yakın CAC gözükmedi. Böylesine değerler şimdiye kadar ilkti. Bilim adamları Çimanelerin nasıl beslendiğini gözlemlediler.

Amazonlarda yaşayan Çimaneler, Dünyanın en sağlıklı kalbine sahipler! Yaşlı bir Çimane

Çimaneler avlandıkları etleri yağsız tüketiyorlardı. Etin Beslenmelerini yüzdelik olarak ayırırsak; yüzde 18’lere yakın kırmızı et, yüzde 7’lere yakın ise Balık eti yemektedirler.

Bitki olarak ta tatlı patates, pirinç, mısır ve muz yetiştiriyorlar.

Amazonlarda yaşayan Çimaneler, Dünyanın en sağlıklı kalbine sahipler! | Muz üretip yiyorlar

Enerji ihtiyaçları için beslenmenin yüzde 70’ini karbonhidrat, Yüzde 10’u yağ, yüzde 25’ide proteinden almaktalar. Doymuş yağ çok az tüketip, etleri yağsız yiyorlar.

Bunun yanında en önemlisi spor tabi. Sağlıklı bir kalp için spor şart. Çimanelerin herhangi bir sporla uğraşı yok ama Ortalama bir Çimane erkeği 17 bin adım atarken, kadınları ise 16 bin adım atıyor.

10 bin adım gelişmiş toplumlarda bile çok büyük bir sayı.

Amazonlarda yaşayan Çimaneler, Dünyanın en sağlıklı kalbine sahipler! | Küçük çocuklar balık avlıyor

Umarız sağlıklı kalp yaşamı için bu yazıdan birkaç tavsiye çıkarabiliriz.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.