DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

CCTV nedir? CCTV Kamera sistemi nasıl çalışır?

CCTV nedir? CCTV Kamera sistemi nasıl çalışır?

CCTV nedir?  Kamera Sistemi Nedir? CCTV Kamera Sistemi nasıl çalışır? CCTV Kamera Sistemi Kullanım Alanları Nedir? CCTV Kamera Çeşitleri sorularının cevabı için okumaya devam ediniz.


CCTV nedir? CCTV Kamera sistemi nasıl çalışır?

Kısa adıyla CCTV uzun adıyla “Close Circuit Television”,  Türkçe çevirisi ile kapalı devre televizyon anlamına gelmekte olan CCTV kamera sistemi, kameralar tarafından alınan görüntüleri kablolu yada kablosuz iletim ile ekrana aktarılması olarak tanımlayabiliriz. CCTV kamera sistemlerinin kapalı denmesi ise hali hazırda herhangi bir TV yayınından farklı olarak, sadece belirli cihazlardan gelen yayını izlemesidir. Artık CCTV sistemi ev ve iş yeri güvenliğinin yanında devletsel olarak da kullanılmaktadır.

CCTV sistemi ilk önceleri analog dediğimiz kameraların coaksiel kablo yani hapimizin bildiği anten kabloları ile  mevcut televizyonların video girişlerine bağlanarak izleniyordu. Fakat işin içine birden fazla kamera girmeye başlamıştı ve DVR cihazları ile yaygınlaşmaya başladı. 4 girişli, 8 girişli, 16 girişli kamera sistemleri ile artık ev ve iş yerleri güvendeydi. Analog kameralar ve analog DVR artık çok eskiyecekti ve digitalleşecekti.

Analog kameraların zamanla network yani switch yada hub ile ev yada iş yerlerinde oluşan ağlara dahil olup, DVR sistemi de artık LAN yani ev yada iş ağı dediğimiz lokal ağlarda da kullanır hale geldi. Zamanla Analog Kameralar artık IP kameralara yerlerini bıraktı. Şimdi artık IP yani evdeki yada işyerindeki ağlarımıza dahil edip, kurarken bir IP adresi vererek daha da kolay bir hale geldi.

Sonraları gelişmiş bir CCTV sisteminde IP kameralar kablolu olarak ağa bağlanır yada kablosuz seçenekleri ile kolayca ev yada iş yerlerine takılmaya başlandı. Kamera sayıları arttıkça DVR (Digital Video Recorder) lar yerine NVR (Network Video Recorder)  sistemleri çıkmaya başladı. NVR sistemleri ise CCTV sistemini daha da üst seviyeye çıkarttı. Çünkü fazla sayılı kameradan alınan görüntüleri daha hızlı ve daha kapsamlı kullanmak için DVR sistemi biraz yavaş kalıyordu ve bu işi NVR sistemleri çok iyi yapıyordu. Artık büyük ölçekli firmaların, fazla müşterinin girip çıktığı(Metro ve AVM gibi) benzeri yerler bu sistemleri kullanmakta.


CCTV Kamera Sistemi Kullanım Alanları Nedir?

Genel olarak CCTV sistemlerinin kullanım alanlarını sayarsak;

  • Trafik izlemeleri ve yönetim,
  • Üretici firmalarda ürün sayımı ve kalitesinin kontrolü,
  • Ulaşımın kalitesini arttırmak ( Minübüs gibi toplu taşımalarda güvenliğin sağlanması)
  • Kazaların ve tedbirsiz davranışların önlenmesi
  • Kötü niyetli kişilerin tespitinde ( yüz tarama özelliği ile suçluları bulma)
  • Sinema, tiyatro, konferans salonları vb. alanlarda çeşitli yerlerden, çeşitli açılardan  izlenerek kayıt altına alınması.
  • Dış ortam güvenliğini gece ve gündüz farklı tekniklerle (hareket algılama, ses algılama gibi) sağlar,
  • Vücut sıcaklığını ölçerek hastalıklarda uyarma. (Covid-19 için bir çok Metro ve AVM de kullanılıyor)
  • Şehir merkezlerinde kalabalık cadde, çocuk parkı ya da meydanları izleme,
  • Yüzme havuzu, hayvanat bahçesi, lunapark gibi kalabalık ve kaza ihtimalinin yüksek olduğu bölgelerde güvenlik ve kontrol amaçlı kullanma,
  • Ev ve işi uzaktan izlemek ( Kreş ya da evlerde bebek bakıcılarının izlenmesi gibi)

CCTV kamera çeşitleri nelerdir?

CCTV kamera sistemleri kullanım amaçlarına ve yerine göre farklı çeşitlerde kameralar kullanılması da önemli bir konu.  Bazen DVR mı NVR mı seçmeli yada hangi kamera sistemi daha iyi yada  hangi kamera markası daha iyidir, sorularının cevabı için bir uzman desteği önemlidir.

Şu anda piyasada yer alan belli başlı CCTV kamera çeşitleri ise şu şekildedir;

  • Dome CCTV Kamera, iç mekan ve dar alanlar için kullanılır.
  • Bullet CCTV Kamera, uzun mesafe görüntü almayı sağlar.
  • C-Mount CCTV Kamera, kamera lensi çıkarılabilir. Kullanım alanına ve amaca göre farklı lensler takılabilir.
  • Yüksek Çözünürlüklü CCTV Kamera, HD kalitesinde görüntü almanızı sağlar. Zoom yapıldığında dahi görüntü bozulmaz. Bu nedenle banka, resmi kurum, askeriye gibi güvenliğin önemli olduğu alanlarda tercih edilir.
  • Termal Kamera, vücut sıcaklığını ölçer.
  • Kızılötesi/Gece Görüş CCTV Kamerası, karanlık ya da loş alanlarda net görüntü almayı sağlar.
  • Gündüz-Gece CCTV Kamerası, ışığın durumuna göre alınan görüntünün netliğini ayarlar.
  • IP CCTV Kamera, CAT5 yada CAT 6 kablolar ile bir ağ üzerinden görüntülerin iletir.
  • Wireless yani Kablosuz CCTV Kamera, herhangi bir kablo döşeme olmadığı için pratik kurulum sunar.

CCTV kamera sistemleri ile daha güvende olduğunuzu unutmayın.

CCTV Kamera sistemleri ile ilgili uzman destek arıyorsanız hemen alttaki kısa iletişim bilgilerini verin, biz sizi arayalım.



Ayrıca bakınız

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.