DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Yangın algılama ve Alarm sistemleri nedir?

Yangın algılama ve Alarm sistemleri nedir?

Hayati önem taşıyan, zayıf akım sistemleri listeninde ilk başlarda bulunan, Yangın algılama ve Alarm sistemleri nedir? Yangın Alarm Sistemleri Nasıl Çalışır? Yangın Algılama ve Alarm Sistemi Nasıl Kurulur?


Yangın algılama ve Alarm sistemleri nedir?

Yangın algılama ve alarm sistemleri,  resmi olarak yönetmeliklerde de yer alan hayati öneme sahip sistemlerdir.  AVM yada Otel gibi insanların çokça bulunduğu yerlerde yangın ve alarm sistemleri olmadan iş yeri ruhsatı alınamamaktadır. Bu sistemler can ve mal kaybını büyük oranlarda engelleyerek, yangının daha duman aşamasında hızlıca müdahale edilmesini sağlayarak yangın algılama ve alarm sistemleri, yapılara göre değişik senaryoları ve kurulumları bulunmaktadır.

Yangın algılama ve alarm sistemlerinin tamamının amacı aynı ama ihtiyaçlara göre farkl sistemler mevcuttur. Bu sistemler için kesinlikle uzman desteği gereklidir. Ayrıca bu sistemlerin kanuni olarak da bakım ve kontrolleri yapılmalıdır.

Tehlikenin önceden sezinerek olay yerinde can ve mal kaybını önlemede ciddi oranlarda etkisi görülmektedir. Dilerseniz biraz daha teknik olarak bu sistemleri açalım.

Bu sistemler;

  1. Analog Adresli Yangın Alarm Sistemleri, 
  2. Konvansiyonel ve Analog adresli, olmak üzere iki ayrı şekilde listelenmektedir.

1. Analog Adresli Yangın Alarm Sistemleri

Büyük yapıların tercih ettiği bu sistemlerde yangın sistemini oluşturan elemanların (Duman ve ısı dedektörleri, multi sensörler, deam dedektörleri, yangın butonları ve sirenleri, yangın flaşörlerinin) cihaz adresleri ile takıldığı fiziksel yerinin daire yada kat planında birebir uyuşmasıdır. Yani A blok 13. katın 4. dairesinin mutfağında bir yangın ikazı aldık gibi.

Duman algılama yada Sıcaklık artışını kontrol eden cihazlar gibi tüm elemanlar bir Loop hattı yada bir hat üzerinde ring mantığı ile bağlanarak, kendi yangın ünitelerine bilgi gönderir. Herhangi bir ikaz da sistem çalışır ve sesli uyarı verir.  Yangın elemanı yani takılan cihazların takıldığı lokasyon ile birebir isimlendirme ile herhangi bir durumda yangın kontrol panelinde o isimle görülecektir. Noktasal olması oluşan mal ve can güvenliğini minumuma düşürür.

Yangın kontrol panelleri birbirleri ile senkronize olarak, birbirlerinin çalışmama durumlarını da kontrol ederek uyarı vermektedir.  Aynı zamanda bir bilgisayara kurulan yangın yazılımı ile de ekranda yangın ikazının nereden geldiği görülmektedir.

Bu sistemler aynı zamanda Sesli uyarı sistemleri ile Acil anons vererek  insanları uyarır ve Kartlı geçiş ( Turnikeler) sistemleri ile entegre olarak, kilitli kapıların ve geçiş turnikelerinin boşa çıkıp, otomatik açılması ile insanların panik anında kolayca tahliye olmasını sağlar.


2. Konvansiyonel Yangın Alarm Sistemleri

Konvansiyonel yangın alarm sistemleri, analog adresli sistemlere gör daha basit ve daha ucuzdur. Sadece sistemin kurulduğu bölgedeki yangınları tespit edebilen konvansiyonel sistemler, dedektörlerin sinyalleri vasıtası ile yangını algılar ve sadece o bölgeye ikaz verir. Konvansiyonel yangın alarm sistemleri, yangın çıkma olasılığı düşük olan küçük yapılarda tercih edilmektedir.

Yangın elemanları, duman ve ısı dedektörleri, yangın butonları ve sirenleri, beam dedektörleri, yangın flaşörleri bu sistemde de kullanılmaktadır. Konvansiyonel yangın alarm sistemlerinin eksik yanının daha çok ısı artışına hızlı tepki vererek bazen yanlış alarm vermesi söz konusudur.


Yangın Alarm Sistemleri Nasıl Çalışır?

Yangın alarm sistemleri, daha öncede anlattığımız üzere,  ısı ve duman dedektörlerinin  bulunduğu bölgede herhangi bir değişim sözkonusu olduğunda uyarı mekanizmalarını çalıştırarak, sesli ve ışıklı şekilde uyarı vermesi mantığı ile çalışır.

Tüm yangın sistemleri tasarımı yapılırken, işin ehli olmaları, firmanın daha önce kurulum yaptığı referans firmalar kontrol edilmelidir. Şu anda piyasadaki bir çok büyük görünen firmada bir çok müşterilerinin sorun yaşadığı bilinmektedir. Bu yüzden yangın sistemleri yapan firmanın, mevcut destek verdikleri  iş yerlerinin ve daha önceki müşterilerinin teknik işleri bölümleri ile konuşarak bilgi alınarak, araştırma yapıldıktan sonra iş sözleşmesi yapılmalıdır.


Yangın Algılama ve Alarm Sistemi Nasıl Kurulur?

Yangın algılama sistemleri kurulması yasalar gereği, Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik’lerinde açıkça belirtilmektedir.  İşinde tecrübeli birden fazla firmadan keşif alınıp, karşılaştırılmalıdır. Bu sistemlerin yönetmeliğe uyumluluğu, kullanılacak yangın elemanlarının Türk Standartlarına uyumu önemlidir. Yangın projeleri en kritik işlerden biri olduğu için, kurulum sonrası testler birebir yapılmalıdır.

Yangın alarm sistemleri hakkında danışmanlık yada teklif için iletişim adresimizi kullanarak, uzman kişileri sizle buluşturabiliriz.



Ayrıca bakınız

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.