DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Yangın Alarm Sistemi nedir? Nasıl çalışır?

Artık yerleşim birimleri daha da yakınlaşıp, ortak alan kullanımları daha çok artıyor. İnsan doğası gereği hata yapabilme özelliği olduğundan, topluluk olan yerlerde güvenlik zaafları yüksektir. Sonucunda ölümle biten olaylarlardan biri de yangındır. Yangınla mücadele ve önlem için mühendisler yangın alarm sistemleri konusunda ciddi çalışmalar yaparak hayatımıza ciddi anlamda değer katıyor. Bu yazımızda Yangın Alarm Sistemi nedir? Yangın Alarm Sistemi nasıl çalışır? Yangın Alarm Sistemleri nelerdir? sorularının cevabını vermeye çalışacağız.


Yangın Alarm Sistemi nedir? Nasıl Çalışır?

Yangın alarm sistemi her ne sebeple olursa olsun, ortaya çıkan bir yangına müdahale edebilmenin ilk gerekliliğidir. Yangını, alevler yükselmeden, başlangıç anında algılayıp ikaz sistemlerinin devreye sokulmasını sağlayan bu sistemlerdir. Herhangi bir binada çıkan yangını can kaybı olmadan ve en az hasar ile söndürmek için öncelikle, bu sistemler kusursuz çalışmalı ki yangından anında haberdar olunsun ve gerekli önlemler hemen alınsın.

Bu makalemizde çok kısa sürede felakete dönüşebilecek, can ve mal kayıplarına neden olabilecek yangını önlemenin ilk ve en önemli gerekliliği, günümüzde bazı binalarda zorunlu hale gelmiş olan yangın alarm sistemini anlatacağız.


Yangın Alarm Sistemleri Nedir?

Yangın alarm sistemleri nedir sorusunun cevabı aslında basit. Yere atılan bir sigara izmariti, elektrik kaçağı ya da fişte unutulan bir ütü vb. spesifik nedenlerle çıkmış olan yangını başlangıç anında tespit edip, gerekli müdahalenin yapılması için uyarı veren sistemlerin bütününe “Yangın alarm sistemleri” adı verilir. Yani sistemler uyarı verir ve yangına müdahale edilir. Bu noktada ya söndürme sistemleri devreye girer ya da bu işin profesyonelleri…

Yangın alarm sistemleri duman detektörü, ısı detektörü vb. gibi komponentler ile yangını algılar, yangın paneli olay yerini tespit eder ve sirenler çalmaya başlar. Sirenler çaldığı andan itibaren artık herkes yangından haberdar olur.

Günümüzde alışveriş merkezleri, hastaneler, fabrikalar, spor kompleksleri, iş merkezleri, okullar vb. pek çok binada zorunlu hale gelen yangın sistemleri hem can hem de mal güvenliğinin olmazsa olmazı olarak kabul edilmektedirler.

Bu sistemler konvansiyonel yangın alarm sistemleri ve adreslenebilir yangın alarm sistemleri olarak ikiye ayrılır.


Yangın Sistemleri Nasıl Çalışır?

Yangın sistemleri çalışma prensibi genel olarak duman detektörlerinin dumanı ve ya ısı sensörlerinin ısı değişimini algılamasıdır. Yangını ya da ısı değişimini algılayan detektörler sesli uyarı mekanizmasını çalıştırır ve sesli uyarı sistemleri ile durumdan yangın çıkan alandaki herkesin haberi olur. Söz konusu alan yangının çok çabuk kontrolden çıkabileceği bir alansa söndürme mekanizmaları bu sayede devreye girer ya da en yakın itfaiyeye haber verilerek yangının söndürülmesi sağlanır. Yangın alarm sistemi bu entegrasyonun sağlanması açısından da büyük önem teşkil etmektedir.


Yangın Alarm Sistemleri Bağlantı Şeması

Yangın alarm sistemleri bağlantı şeması, yangın sisteminin kolay ve doğru işlemesi açısından hatasız çizilmelidir.

Öncelikle bu şemanın ne olduğunu, ne işe yaradığını anlatalım. Yangın algılama sistemi olarak ister konvansiyonel isterseniz de analog sistem kullanın hepsinde yangın alarm sistemi bağlantı şeması hazırlanır. Sistem bu şemaya göre uygulamaya alınır.

Şema hatasız çizilmişse yangın panelinde bulunan duman, ısı, alev detektörü ile sirenler birbiri ile uyumlu çalışır ve sistem doğru sonuç verir.

Yangın alarm şeması, sistemin doğru sonuçlar vermesi  açısından işin profesyonellerine çizdirilmelidir. Ayrıca sistemin periyodik kontrolleri de mutlaka zamanında yaptırılmalıdır ki yıpranma payı ortadan kalksın.


Yangın Alarm Sistemi Nasıl Kurulur?

Tüm bu bilgiler ışığında asıl ve en önemli soru “Yangın alarm sistemleri nasıl kurulur”dur.

İster yangın alarm sisteminin bulunmasının zorunlu olduğu bir yer olsun, ya da tamamen isteğe bağlı olsun, sistemin doğru sonuçlar vermesi için doğru kurulum gerekir.

Binaların Yangından Korunması Hakkındaki Yönetmeliğin ilgili maddeleri yangın alarm sisteminin nasıl kurulması gerektiğini anlatır.

Söz konusu yangın sistemleri kurulacağı binanın büyüklüğüne, niteliğine, yangın riskine göre belirlenir. Yangın riski değerlemesi yapılarak binanın hangi tip alarm sistemine ihtiyacı olduğu ortaya çıkarılır ve alarm sistemlerinin kurulumu bu ihtiyaca göre yapılır. Yanıcı ve yakıcı madde üretilen bir alanın yangın riski bir eve göre daha az olacaktır ve kullanılan sistem de doğal olarak değişkenlik gösterecektir.

Bu noktada her zaman işin uzmanından yardım ve destek almakta fayda var.

Siz de yangın sistemi ve yangın alarm sistemi çalışma prensibi hakkında detaylı bilgi almak için sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.