DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Windows Server 2016 Nano Server Nedir?

Windows Server 2016 Nano Server Nedir?

Windows Server 2016 Nano Server Nedir?

Microsoft, Windows Core ürünlerini piyasaya çıkarmıştı. Core ürünleri Windows Server yapısından farklı ve grafik arayüzü olmayan versiyonları gibi çalışmaktaydı. Fakat Nano Server ile Microsoft daha da iddialı durumda görünüyor.

Şunu belirtmek gerekir ki, Windows Core ürünü Server 2016 üzerinden kaldırılmamıştır. Windows Server 2016 kurulumunu yaparken sizlere seçenek olarak Core Install görünecektir. Nano Server seçeneğine gelecek olursak, Windows Server 2016 üzerindeki minimal bir kurulum seçeneğidir. Sadece belirli senaryolarımız için tercih edilecek bir kurulumdur. Bu senaryolardan birkaç adımda bahsetmek mümkündür. İlk olarak file server iş yüklerinizi almak adına, depolama çözümü olarak kullanılabilir. Hyper-V sanallaştırma sistemi üzerinde host olarak kullanmak amacıyla kullanılabilir. Bir diğer çözüm, DNS server olarak kullanılabilir. Bunların haricinde bulut uygulamaların geliştirilmesi için kullanılabilir. Son olarak ta üzerinde IIS barındıracak olan bir web sunucusu olarak kullanılabilir.

Nano Server Özellikleri

İlk olarak söyleyebilecek en önemli özellik Nano Server ile çalışan bir sunucuya uzak masaüstü ya da yerel olarak oturum açma şansı yoktur. Çünkü grafiksel olarak bir arayüzü bulunmamaktadır. Bir diğer özelliği ise 32 bit desteği kesinlikle bulunmamaktadır. Nano Server yapacağınız sunucu Active Directory Domain Controller olarak kurulamaz. Nano Server olarak kurulmuş sunucu üzerinde Group Policy ayarları desteklenmez. Proxy sunucusu olarak yapılandırılamaz. Nano Server sunucusu daha gelişmiş bir powershell alt yapısına sahiptir. System Center Configuration Manager tarafından desteklenmemektedir. Son olarak ta MSI paketlerini desteklememektedir.

Yukarıda belirtildiği üzere Nano Server kurumu sonrasında konfigürasyon yapabileceğiniz bir arayüz maalesef bulunmamaktadır. Bunları; WMI, PowerShell, RSAT Tools, Web-based management tools ve powershell desired state configration araçları olarak sıralayabiliriz. Bu sebeple konfigürasyon yapabilmek için daha farklı araçlar kullanmanız gerekmektedir. Nano Server 300 mb disk ile çalışmaktadır. Nano Server 21 Process olarak çalışmaktadır. 61mb memory tüketmektedir. Nano Server kendi üzerinde 73 driver yükler ve 22 servis çalıştırmaktadır. Inbound olarak 12 adet port açık bulunmaktadır. 150mb civarında bir i/o yapmaktadır.

Son olarak Windows Server 2016 Nano Server kurulumu yaklaşık 40 ila 60 saniye arasında gerçekleşir. Tabi bu kurulum ile ilgili farklı birçok parametre mevcuttur.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.