DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Ter nedir? Terlemenin nedeni nedir? Her insanın teri farklı mıdır?

Ter nedir? Terlemenin nedeni nedir? Her insanın teri farklı mıdır?

Her insan terler. Çok faydalı bir sistem olan Terleme, vücut toksinlerini atma ve  doğal olarak serinleme yapar. Ortalama günlük yaşamda yarım litre kadar ter kaybederiz. Atık olarak kullandığımız önemli bir fonksiyon olan Ter hakkında bir yazı hazırladık. Ter nedir? Terlemenin nedeni nedir? Her insanın teri farklı mıdır? Fazla Terlemek zararlı mı? Aşırı Terleme nedir? Terlemenin faydaları nelerdir? sorularına yazımızda cevap bulabileceksiniz.


Ter nedir? Terlemenin nedeni nedir? Her insanın teri farklı mıdır?

Ter nedir? Ter bezi nedir?

Ter, su ve çözünmüş katılardan (başlıca kloritler) meydana gelen, memeli hayvanlar ve insanların deri altındaki bazı bölgelerinde bulunan ter bezleri tarafından salgılanan sıvıdır. Terin devam etmesi sürecine de Terleme denir.

Terin içindeki kimyasal içerikte, 2-metilfenol (o-kresol) ve 4-metilfenol (p-kresol) ve az oranlarda üre gibi koku yapan maddeler bulunmaktadır.

Her insan normal şekilde terler. Yetişkin bir insanı örnek verirsek, teri salgılayan ter bezlerinin sayısı 2 milyon ile 5 milyon tane olarak farklı sayılar da bulunabilir. Ayak tabanında, ellerde ve yüz bölgesinde her zaman ter çıkar. Bu terlere genelde berrak ter denir. Berrak terler koku yapmaz. Normal ter bezlerinin yüzde 60’ına yakını Berrak ter üreten ter bezleridir. Bu ter bezlerine ekrin bezleri denir. Dudak ve genital bölgenin dışında, Vücudun her yerinde bulunurlar.

Geri kalan ter bezleri koltuk altı, meme uçları, kulaklar ve genital bölge yani özel bölgelerde bulunur. Burada bulunan ter bezlerine Apokrin bezleri denir. Bu bölgelerdeki terler de koku görülür ve rengi de biraz daha koyudur. Aynı zamanda koltuk altında da Ekrin bezleri de vardır. Koltuk altında ki ekrin berrak ter bezleri ve Apokrin ter bezleri sayı olarak eşittir.

Bu iki bez dışında Ergenlik zamanında her iki bezin birleştiği bezlerde vardır. 1987 yılında bulunan bu bezler her iki bezin birleşimi sonucu oluşan bezlerdir. Bilim insanları sınıflandırma yapmamış ve bu bezlere apoekrin bez demişlerdir.

Ter Kokusu, ekrin yani berrak bezlerden çıkan terde de görülür. Örneğin ayaklardaki ter. Ter içinde tuzdan dolayı asidik karakterde iken koku olmaz. Fakat çıkan ter, bakterilerin devreye girmesi ile bazik karaktere dönüşür. Bazik karakter bildiğiniz amonyaktır. Bundan dolayıda ter kokusu oluşabilir.

Ter nedir? Terlemenin nedeni nedir? Her insanın teri farklı mıdır? | Deri üzerindeki ter damlaları

Ter nedir? Terlemenin nedeni nedir? Her insanın teri farklı mıdır? | Deri üzerindeki ter damlaları


Terlemenin nedeni nedir?

Vücudun ısı dengesinin sağlanmasıdır. Ekrin bezleri yani berrak ter bezleri, gün boyunca teri çıkartır ve derideki oluşan sıcaklık ile buharlaşır. Böylece vücut ısısı dengede tutulur. Bilimsel olarak terleme, Vücutta ısı değerlerini tutan termoseptörlerin, fazla ısı algıladığında beyne mesaj göndermesiyle başlar. beynin mesaj alan kısmı hipotalamus bölgesi, ter bezlerine çalışmalarıyla ilgili mesaj gönderir. Böylece terleme başlar. Hipotalamus, terleme ile ilgili kararlar dışında, açlık, susuzluk ve uyku düzenini yönetir.

Hipotalamus bölgesinin mesajı ile başlayan terleme süreci, derinin kan akışını da hızlandırır. Ter salgılamaya başlayan  Apokrin ve ekrin bezleri çalışır. Buradan çıkan mesajların iletimi, otonom yani istem dışı çalışan sinir sistemindeki sempatik sinirleri tarafından ter bezlerine ulaşır. Apokrin ve ekrin bezlerinede gelen mesajlar sempatik sinir sisteminden gelir.

Tasarımı müthiş olan insan vücudunun, ter bezleri ile beyin arasında özel bir data hattı var. Ne kadar ilginç değil mi?

Hipatalamus bölgesi, bazen Vücut ısısı yükselişi dışında da terleme yaptırır. Duygusal ve fiziksel aktivitelerle beraber hormonlarda bu bölgeyi etkiler. Örneğin eller ve ayaklarda terleme bazen sinirsel, baharatlı yiyecekler, korku, stres, utanma, keder, endişe, heyecan, aşk gibi durumlarda da gözükmeye başlar.

Beynin ısı düzenleme merkezinden çıkan uyarılar; otonom (istemsiz) sinir sisteminin bir bölümü olan sempatik sinir sistemi tarafından derideki ter bezlerine iletilir ve ter salgılanır. Berrak ve kıvamlı ter salgılayan her iki tür ter bezleri de sempatik sinir sistemi tarafından uyarılır.

Ter nedir? Terlemenin nedeni nedir? Her insanın teri farklı mıdır? | Koltuk altı terlemesi bazen kötü görüntülere sebep olabilir

Ter nedir? Terlemenin nedeni nedir? Her insanın teri farklı mıdır? | Koltuk altı terlemesi bazen kötü görüntülere sebep olabilir


Aşırı Terleme neden olur?

Aşırı Terlemeye, Tıp dilinde Hiperhidroz denir ve iki türü vardır.

Birincisi Primer Hiperhidroz’un sebebi bilinmeyen ve sağlıklı kişilerde görülür. İkincisi ise Sekonder Hyperhidroz, hastalığa bağlı oluşan terlemedir. Hormon bozukluğu ve hipertiroid hastalığında sıkça görülür. Bu yüzden aşırı terleme rahatsızlığı var ise uzmana gitmeniz gerekmektedir.

Aşırı terlemenin Tedavi olarak birden çok şekli vardır.Bunlardan bahsetmek biraz Uzmanlık gerekeceği için, tedavi yöntemlerini seçerken, yaşanabilecek yan etkileri öğrenmeniz gerekmektedir.

Ter nedir? Terlemenin nedeni nedir? Her insanın teri farklı mıdır? | Sporcular çok ter kaybeder

Ter nedir? Terlemenin nedeni nedir? Her insanın teri farklı mıdır? | Sporcular çok ter kaybeder


Terin içinde neler var?

Terlerken su kaybederiz. Ama sadece saf su değil. Ter sıvısı içinde tuz bulunmaktadır. Bazen çok fazla terlendiğinde aşırı tuz kaybederiz. Tuz çok önemli bir maddedir. Çünkü tuz, hücrelerin sıvı dengesini, girişini çıkışını, sinir lifleri üzerinden etkileşimlerin gönderilmesini ayarlar. Çok fazla terlemede tuz kaybı olduğunda, üzerine çok su içildiğinde su zehirlenmesinin nedeni de budur.

Terin içindeki diğer madde üredir. Genelde az bulunur ama koku yapanda bunlardır. Üre normalde idrarla atılır. Ama genede yüzde 7’lik kısmı terleme ile atılır.

Terin içinde az olmakla beraber birden çok madenlerde bulunur. Amonyak, protein, şeker, potasyum ve bikarbonatın yanı sıra çinko, bakır, demir, nikel, kadmiyum, kurşun ve manganez azda olsa vardır. Bu maddelerin atılımının en güzel yolu terlemedir diyebiliriz. Terleme sistemi ile dengeler sağlanmaya çalışılır.


Terlemenin Yararları Nelerdir?

Isı dengesini düzenlemede bir mekanizma olan terleme, insan vücudundaki üre, ürik asit, tuz ve diğer zararlı maddelerden de kurtulmamızı sağlar. Bu görevi yapan karaciğer ve böbreğin işlerine de yardımcı olur. Bu yüzden sauna ve termal sular aşırı terleme ile toksinlerden kurtulmayı sağlar.

Ter nedir? Terlemenin nedeni nedir? Her insanın teri farklı mıdır? | Aşırı terlemenin nedeni bilinmeli

Ter nedir? Terlemenin nedeni nedir? Her insanın teri farklı mıdır? | Aşırı terlemenin nedeni bilinmeli


Ter kokusu her insan da farklı mıdır?

Ter kokusu duygusal nedenlerle salgılandığında farklı kokulara neden olabilir. Yazdığımıza inanmayacağınız için yapılan bir araştırmayı sizlerle paylaşalım.

Duygusal Terleme hakkında geniş bir araştırma yapan Utrech Üniversitesi’nden psikologlar bir deneyde 10 erkeğe, korku ve iğrenç duygular içeren türde filmler izletti. Korku filmi izleyen ve iğrenç türden film izleyenlerin terleri alındı. Bu terler 36 kadına koklattırıldı. Korku filmi izleyen erkeklerin terini koklayan kadınların yüzlerinde korku ifadesi gözükürken, iğrenç tür film izleyen erkeklerin terini koklayan kadınların yüzlerinde iğrençliği hissettiği görüldü. Kadınların kokladığı terler, erkeklerin el ve ayaklarındaki kokusu olmayan terlerden alındığı için, “her ter iğrençtir bu deneyin anlamı yok” denilemez. Ayrıca erkekten alınan koku hoş olsa bile, iğrençliği hissedebilmek terin çok özel bir duygusal durumu iletebilen bir araç olarak görülmesini sağlıyordu.

Bilim insanları bu testten sonra Terin insanlarda bir nevi iletişim aracı olduğu tespit edildi.

İkinci bir araştırma ise daha kapsamlı hale getirildi. Rice Üniversitesi 2006 yılında, korkmuş erkeklerin terlerini, kadınlara koklatıldı. Kadınlardan terle ilgili sözcük söylemeleri istendi. Söylenen kelimeler korku ve endişe ile ilgiliydi.

İlginç gelen bu durum bir çok bilim adamını hareketlendirdi. Alman psikologlar ve nörologların katıldığı bir deney hayli şaşırtıcıydı. Deneye katılan erkekler, ip üzerinde yürüme derslerine katılmış kişilerden seçildi. Ders sonrası ter örnekleri alındı. Kadınlara önce ilerleme türlerinde oyunlar oynanması istendi. Kadınların bu oyunları oynarken risk almak istemedikleri görüldü. Terleri kokladıktan sonra oyuna devam eden kadınlar, oyun içinde riskli kararlar almaya başladı.

Ter Kokusu bir iletişim aracıdır!

Size daha iyi ve güncel hayattan bir örnek verelim. Bir çok kişinin köpek korkusu vardır. Peki köpekler sizin korktuğunuzu nasıl anlar? Bir çok kişi hareketlerden diyecek ama köpeklerin ne kadar iyi koku aldığını biliriz. İnsanlar korktuğunda istem dışı oluşan ellerde ve yüzde oluşan terin kokusunu köpek alır ve bunun korku içerdiğini görür. Bu yüzden havlamaya yada ısırmaya çalışır.

Terleme ile karşı insandaki duygu yoğunluğunu hissedebiliyoruz. O zaman sadece terlemeye basit bir serinleme fonksiyonudur dememiz ayıp olur. Terleme aynı zamanda duygusal halimizi etrafa yayan bir sinyalleşme aracıdır.



Ayrıca bakınız

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.