DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Kan şekeri düşen kişilere nasıl ilkyardım yapılır?

Kan şekeri düşen kişilere nasıl ilkyardım yapılır?
A+
A-

Kan şekeri düşen kişilere nasıl ilkyardım yapılır?

Kan şekeri düşüklüğü, herhangi bir sebeple, beyin ve diğer organların enerji ihtiyacını sağlayan Kanın içindeki glikozun eş anlamlısı kan şekeri,  düştüğü an 2 saate kadar müdahale edilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde beyin enerjisiz kalırsa felç geçirebilir.

Kan şekeri düşüklüğü nedenlerinin başında Diyabet hastalığı gelmektedir. Ağır iş ve ağır spor yapan kişilerde de görülmektedir. Bazen Mide ve bağırsak ameliyatı olmuş kişilerde yemek sonrası oluşur. Aç olan insanlarda da oluşabilir. Kan şekeri hakkında hazırlanmış makalemizde daha çok bilgi bulabilirsiniz.

Kan Şekeri Nedir? Kan Şekeri Neden Düşer?

Ani kan şekeri düşme belirtilerinin başındaki öncüller, soğuk terleme, hızlı nabız, titreme, halsizlik ve yorgunluk, bulantı, birdenbire acıkma hissi görülür.

Kan şekeri yavaş yavaş ve uzun sürede düşerse Baş ağrısı, görüş bozukluğu, uyku halleri, mide bulantısı, şuur kaybı görülür.Kişinin cildi soğuk, nemli ve soluktur.

Kan şekeri düşüklüğünde ilk yardım nasıl yapılır?

  • Kan şekeri düşen kişi nabız ve solunum kontrolleri yapılarak, genel bir değerlendirme yapılır,
  • Bilinç testleri yaparak, örneğin hastaya isim sormak, parmak kontrolleri ile soru sormak gibi,
  • Bilinç testlerinden geçen kişileri, hemen elde şekerli ne varsa vermeli. Bu kola olabilir, şekerli su olabilir, Meyve suyu olabilir. Ayran yada su vermeye çalışmayın. Yada kolonya koklatmak gibi hastayı bunaltacak hareketlerden kaçının.
  • 20 dakikaya kadar kendine gelme beklenir. Bu arada ne olursa olsun Acil yardım için 121 aranır ve bilgi verilir.
  • Bilinc testlerindeki kontrollerde kapalı olduğunu gördüğüniz anda, acilen 112 aranır ve Koma pozisyonu verilerek hastanın etrafı ve kendisi için güvenliği sağlanır.

Kan şekeri düşen kişilere nasıl ilkyardım yapılır? | Koma Pozisyonu alma adımları

Kan şekeri düşüklüğünde 2 kesme şekerinin alınması hayat kurtarıcı olabilir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.