DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Mantar Zehirlenmesi nasıl anlaşılır? Belirtileri ve Tedavisi Nedir?

Mantar Zehirlenmesi nasıl anlaşılır? Belirtileri ve Tedavisi Nedir?

Mantar Zehirlenmesi ölümcül sonuçlara neden olabilir. Eğer tehlikeli ve ölümcül bir mantar yediyseniz yada yakınınızdaki bir yerse nasıl bir ilk yardım yapılmalı? Biliyor musunuz? Cevabınız hayır ise okumaya devam edin.


Mantar Zehirlenmesi nasıl anlaşılır? Belirtileri ve Tedavisi Nedir?

Mantar Zehirlenmesi, ülkemizde sıklıkla görülmektedir. Dünyada 69 bin çeşit mantar tanımlanmıştır.

Et kadar değerli bir bitki olan Mantarlar kimi zaman öldürme riskleri de vardır. Anadolu insanın yaylalarda, ormanlık alanlarda toplayıp, fakat türlerini bilmedikleri mantar zehirlenmelerine karşı bir yazı hazırladık.

Eğer çevrenizde ısrarlı bir şekilde Mantar toplayan birileri var ise bu yazımızı dikkatli okuyun.


Mantar Zehirlenmesi Nasıl Olur?

Mantar genelde nemi seven bir bitkidir. Ağaçların dibinde yada üstünde rüzgar bakmayan kısımlarında kocaman büyürler. Herkesin yanlış bildiği ise,  mantarların bitki olduğunu düşünmesidir. Olmazlar Çünkü, mantarlar kendi besinlerini üretemezler. Bu sebepten mantarlar üretici değil, ayrıştırıcı sınıfına girmektedir.

Yağışların bol olduğu ilkbahar ve sonbahar mevsimlerinde ormanlık alanlarda görebilirsiniz. Ülkemiz bu konuda şanslı iken, diğer taraftan gizli tehlikenin de farkında olmak gerekir.

Ülkemizde Morchella ( Kuzu Göbeği) Mantarları fazlaca bulunmaktadır. Köylülerin en çok topladığı mantarlardan biridir. Fakat bu mantara benzer zehirlisi de bulunmaktadır.

Zehirlenme, Doğal alanlarda yetişen ve yapısında zehirli madde bulunan şapkalı mantarların taze, kurutulmuş veya konserve olarak çiğ veya pişirilerek yenmesinden kaynaklı oluşur.

Ülkemizde zehirli mantarlar bulunmakta, bu yüzden görsek bile yememek gerekir.

Mantar Zehirlenmesi nasıl anlaşılır? Belirtileri ve Tedavisi Nedir? | Kuzu göbeği Mantarı


Mantar Zehirlenmesinin Belirtileri Nelerdir?

Zehirlenme belirtileri mantarda bulunan zehrin niteliğine göre değişir. Belirtiler, bazı mantar türlerinin yenmesini takiben 2 saat sonra, bazı mantar türlerinin yenmesini müteakiben de 6 saat sonra ortaya çıkabilir.

Mantarın yenmesi sonrası 2 saate yakın bir sürede, sindirim sisteminde ilk bozukluklar başlar. Sonrasında;

  • Sersemlik,
  • Uykuya meyil,
  • Tansiyon düşüklüğü,
  • Bulanık görme,
  • Yüz ve boyunda kızarma,
  • Nabızda artış,
  • Ağızda metal tadı,
  • Bulantı ve kusma ile
  • Terleme görülebilir.

Bazı mantar zehirlenmeleri ise 6 saat sonra da gözükmektedir. Eğer Bulantı, Kusma, İshal, Ateş, Nabız artışı, Karın ağrısı  en belirgin özellikleridir.

Bu durumda tedaviyi es geçmemeli, Çünkü koma ve ölüm söz konusu olabilmektedir.

Mantar Zehirlenmesi Nasıl Teşhis Edilir?

Kesinlikle Doktorlara gidip, sorulara açıkça cevap vermeniz gerekmektedir. Eğer gün içinde mantar yiyip, mantar zehirlenmesi belirtilerine yakalanırsanız hiç beklemeden sağlık kuruluşuna gidiniz.


Mantar Zehirlenmesinin Tedavisi

Mantar Zehirlenmeleri dahil tüm zehirlenmeler için 114 numaralı Ulusal Zehir Danışma Merkezinden bilgi alınabilir.
Mantar zehirlenmelerinin tedavisi genel olarak meydana gelen zehirlenme bulgularına yöneliktir. Sağlık kuruluşlarında Bir aşı ile durum kontrol altına alınabilir. Yani Mantarın zehrine karşı  antidot (panzehir) bulunmaktadır.


Mantar Zehirlenmesi olamamak için ne yapmalı?

Zehirlenmeleri önlemenin tek yolu Mantar toplama sevdasına düşmemektir. Hazır kültür mantarı tercih edebiliriniz. Tadı ormandaki gibi olmayabilir ama sağlığınız daha önemli.

İsterseniz bodrumunuz varsa yada nemli bir ortam da da mantar yetiştirebilirsiniz.

Kültür mantarları bünyelerinde zehirli maddeleri bulundurmadığından bir zehirlenme görülmez. Ancak gene de siz dışarıdan aldığınız Kültür Mantarlarını çiğ tüketmeyiniz. Çünkü üzerinde bazı bakteriler yuva yapmış olabilir. Çiğ alındığında ise mide şikayetleri ve bağırsakta hareketlenmesi görülebilir.

Bu yüzden paketlenmiş mantar tercih ediniz. Ayrıca üzerindeki etiketlemeye bakın. Üretici bilgileri ve tarihlerle ilgili bilgiler görmelisiniz.


Mantarlarla İlgili Yanlış Bilgiler!

Mantarlarla ilgili aşağıdaki yaygın inanışlara kanmayın.

  • Yoğurtla yenen mantardan zehirlenmessin.
  • Mantarı kaynatırsan zehri gider.
  • Mantarın zehri Sirkeli ve tuzlu suda kaynatırsan gider.
  • Mantarı kurutursan zehirlenmessin.
  • Ağaç ve çayırda mantarlar zehirsizdir.
  • Mantarı kırdığında içi mavi ise zehirlidir.
  • Salyangozlar zehirli mantarların yanında gezmez.


Ayrıca bakınız

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.