DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Çıkıklarda ilkyardım nasıl yapılır?

Çıkıklarda ilkyardım nasıl yapılır?
A+
A-

Çıkıklarda ilkyardım nasıl yapılır?

Çıkık Nedir?, Çıkıklar nasıl anlaşılır?, Çıkıklarda ilkyardım nasıl yapılmalı? yazımızda bu soruların cevabını vermeye çalışacağız.

Çıkık nedir? eklem yüzeylerinin kalıcı olarak ayrılmasıdır. İki kemiğin vücut bölümlerinin hareket edebilmesini sağlamak için birleştiği kısıma Eklem denir. Çıkık, oynar eklemlerin özellikle eklem bölgelerinin, anormal yönde yani  ters bir hareket yapılması ya da çekilmesiyle yada dönmesiyle, bu kemikleri bağlayan bağların yırtılarak kemiklerin birbirinden ayrıl­masıdır.

Bazı çıkıklarda eklem kapsülü de yırtılabilir.

Çıkıklarda dayanılmaz ağrılı burkulmalar olup, eklemi meydana getiren kemiklerden birinin zorlanarak dönmesi ve kasların anormal şekilde kasılmasıyla meydana gelir. Genellikle en çok karşılaşılan çıkıklar, omuz, dirsek, el bilek, kalça, diz, ayak bilek ve çene eklemlerinde gerçekleşir.

Çıkık olan bölge gözle görülebilir olup, Çıkık olan eklemin görünüşü değişir, hareket edemez olur. Çıkık olan bölgedeki Eklem şişerek kuvvetli bir ağrı yapmaya başlar. Çıkık, kol ve ba­cak eklemindeyse o kol ya da bacak normalden kısa ya da uzun görünür.

Çıkık belirtileri gördüğünüzde yapmanız gereken ilkyardım için aşağıdaki temel kurallar önemlidir.

  • Eğer bir sağlık personeli yada ilkyardım eğitimi almadıysanız çıkığı yerine oturtmak için uğraşmayınız.
  • Çıkık, eklem bölgesi hareket ettirilmeden rahat bir konumda tespit edilir. Çıkık kısım, uzun üçgen sargılarla askıya alınıp acil servise götürülmelidir.
  • Eğer acil servise götürmek uzun sürüyorsa, Çıkık üzerine yarım saat süreyle havluya sarılı buz torbası konur. Ayrıca Ağrı kesici ilaç hastaya verilebilir.
  • Çıkıkla birlikte sinir ve damar zedelenmeleri, bunun yanında kırık da olabilir.
  • Eğer  ilk yarım saatte uzmanın yanına götürülürse rahatlıkla çıkık oturtulabilir.

Çıkıklarda ilkyardım nasıl yapılır? | Çıkığın 3 halindeki resmi

Çıkıklarda Nasıl İlkyardım nasıl yapılır?

  • Eklem bulunduğu şekilde tespit edilir.(sağlık ekiplerinin ulaşamayacakları ve taşıma yapılması gereken durumlarda).
  • Çıkık yerine asla oturtulmaya çalışılmaz.
  • Kazazedeye ağızdan hiçbir şey verilmez.
  • Çıkık bölgesinde nabız, deri rengi, sıcaklık kontrol edilir.
  • Sağlık kuruluşuna gidilir yada 112 aranmalı ve destek beklemeli.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.