DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Hacklenmekten Nasıl Korunabiliriz? İnternet Güvenliği nasıl sağlanır?

Hacklenmekten Nasıl Korunabiliriz? İnternet Güvenliği nasıl sağlanır?

Hacklenmekten Nasıl Korunabiliriz? İnternet Güvenliği nasıl sağlanır?

Günümüzde akıllı telefon, kişisel bilgisayar vs. cihazları çoğunlukla kullanılmaktadır. Ancak tüm bu cihazlar için de büyük riskler olduğunu bilmemiz ve bunlara karşı önlemler almamız gerektiğini de bilmeliyiz. Doğruyu söylemek gerekirse, siber suçlular akıllı telefonlarınıza kolayca erişebilmektedir. Burada amaç, kişilerin doğru adımları bilerek, saldırıların önüne geçmektir.

Siber suçlardan bahsetmişken, Amerikan başkanı Trump’ın akıllı telefonu bile bugün kolayca hacklenebilir. Çünkü Başkan; sıkça twitter kullanıyor. Ve bunu kullanırken, Android bir cihaz vasıtası ile yapıyor. Dikkatlice bakınca, Samsung Galaxy S3 model telefon kullandığı da dikkatlerden kaçmamaktadır. Başkan; bu siber saldırılardan korunabilmek için daha farklı bir cihaza geçebilir. Bunlardan korunabilmek için önemli biri olmanıza gerek yok.

Hepimiz cihazlarımızda kendimize göre önemli bilgiler tutmaktayız. En ufak bir şeyi bile kaybettiğimizde bile büyük sorunlar yaşayabilmekteyiz. Siber suçlular, web hizmetleri, bilgisayarlarınız ve akıllı telefonlarınızın nasıl daha güvenli olacağından bahsedeceğiz. Cihazlarımızın hacklenmesinden nasıl kendimizi koruyabiliriz?

İlk Olarak Kendinizi Masaüstü Casuslarından Korumalısınız!

Bu konuda en güvensiz denilecek olan cihazlar, kişisel ev bilgisayarlarıdır. Neredeyse tüm kullanıcılar, banka hesaplarına erişim sağlar iken, evlerindeki kişisel bilgisayarlarını kullanmaktalar. Kişisel e-mail hesaplarına ya da Amazon gibi alışveriş sitelerine de kişisel bilgisayarlarından giriş yapıyorlar.

Bu sebeple ev bilgisayarlarınız açık hedef olarak görülmektedir. Bunun için zararlı yazılımlara karşı yapılması gereken yollar bulunmaktadır. Sonrasında da bilgisayarlarınızdan hızlı ve güvenli bir şekilde nasıl kaldıracağınızı anlatacağız.


En Önemli Şey Kullandığınız Virüs Tarayıcısıdır!

Bilgisayarınıza bulaşan herhangi bir casusluk yazılımını, duyularınız sayesinde tespit edebilirsiniz. Örneğin bilgisayarınız, her zamankinden daha yavaş çalışmaya başlamışsa, ya da internet bağlantınız olması gerektiğinden daha yavaş ise şüphelenebilirsiniz.

En önemlisi antivirüs yazılımınıza çok fazla güvenmeyin.  Her antivirüs yazılımı çok güvenli demek anlamına gelmez. Güvenli bir antivirüs yazılımı almak için yaklaşık 30 euro gibi bir ücret ödemeniz gerekmektedir. Bu yazılımlara örnek olarak Kaspersky, Bitdefender, Symantec, Trend Micro ve F-Secure örnek gösterilebilir. Bu antivirüs yazılımlarının orjinal sürümlerini kullanmanız durumunda, sistem performansınızı da olumsuz yönde etkilemeyecektir.

Okumadan GeçmeŞifre Korumalı Bilgisayarlar Bile Hacklenebilir!

Hacklenmekten Nasıl Korunabiliriz? İnternet Güvenliği nasıl sağlanır?| Kişisel Bilgisayarlarımızda Korunma Yolları

Hacklenmekten Nasıl Korunabiliriz? İnternet Güvenliği nasıl sağlanır?| Kişisel Bilgisayarlarımızda Korunma Yolları


Farklı Web Tarayıcılarını Kullanmalısınız!

Bir siber saldırıya maruz kaldı iseniz, ufak bir yazılım ile bilgisayar ya da akıllı telefonunuzun bir hizmeti yolu ile olmuştur. Çünkü zararlı yazılımlar çok bilindik, yani kişilerin sıkça kullandığı hizmetlere bulaşmaktadır. Bu yazılımlar tüm sisteme bulaşır ise makinenizdeki en güncel yazılımı dahi kandırmayı başarabilirler. Bir çok güvenlik uzmanı, antivirüs yazılımlarındaki güvenlik açıklarını zaman zaman ortaya koymaktalar.

Siber suçlular, listelere her saat yaklaşık 100 adet yeni virüs eklemektedir. Kullanılan kişisel bilgisayarlar, bu söylenen zararlı yazılımların ilk hedeflerindendir. Doğru araçlar sayesinde zararlı yazılımlardan kurtulabilmek mümkündür. Kişisel bilgisayarlarımız üzerinde birden fazla yazılım ile tarama yapmak, sizin için her zaman daha sağlıklı olacaktır. Bu yazılımların arasında ise ESET Online, SpyBot, Malwarebytes bulunmaktadır.

Eğer kapsamlı bir bilgisayar taraması isterseniz ya da bulaşmış olan zararlıyı sisteminizden kaldıramadıysanız,  özel malware yazılımları kullanabilirsiniz. Kaspersky Rescue Disk yazılımını, bu tip özel durumlarda kullanabilirsiniz. Bu yazılım, Windows sisteminizden ayrı bir şekilde çalışmaktadır. Sisteminizi de en güncel virüsler için tarayan bir Linux sistemidir. Yazılım sayesinde tüm malware ve zararlı yazılımlardan korunabilirsiniz. Tek yapmanız gereken sahip olduğunuz virüs tarayıcınızı sürekli güncel tutmaktır.


Mobil Cihazlar Üzerindeki Zararlı Yazılımlardan Nasıl Korunuruz?

Diğer yandan mobil cihazların da büyük riski bulunmaktadır. Özellikler Android işletim sistemine sahip olan mobil cihazlar üzerinde yaygın kullanılması sebebi ile daha çok açık bulunmaktadır. Çoğu zaman sisteminize bulaşmış olan zararlı yazılımı, özel araçlar kurarak anlayabilmektesiniz. Zaten akıllı telefonlar, tüm iletişimin merkezi oldu diyebiliriz. Fotoğraflarınız, banka girişleriniz ve e-mail hesaplarınızın dışında tüm sosyal ağ erişimlerinizi de bu cihazlardan sağlamaktasınız.

Tüm bunlar göz önüne alındığında, akıllı telefonlarımızın sürekli gözlenmesi durumu ortaya çıkmaktadır. Ancak bu konuda saldırganlar, genellikler Android cihazları kullanmaktadır. Android mobil işletim sistemi, piyasanın büyük bir dilimini elinde tutuyor. iOS mobil işletim sistemi ise daha küçük bir yüzdelik dilime sahiptir. Dahası da eski Android cihazlar, yeni virüs tehditlerine karşı iyi korunmamaktadır. Şimdi nasıl korunmanız gerektiğini hem Apple hem de Android kullanıcıları için anlatacağız.


İlk Olarak Android Cihazlarınızdan Zararlı Yazılımları Nasıl Temizleyebilirz?

Zararlı yazılımlar, kendilerini bir uygulamanın içerisine ya da Google sisteminin bir parçasına aitmiş gibi görünebilirler. Bazı zamanlarda adli bilimciler dahi, bu programları ayırt etmekte zorlanmaktadırlar. Ancak bu tip zararlı yazılımlar, basitçe tespit edilmektedir.

Saptamak için, cihazınızda garip hareketler olup olmadığını gözlemelisiniz. Örneğin;cihazınız üzerinde internete girerken karşınıza sürekli olarak reklamlar geliyor. Ya da sürekli istemediğiniz mesajlar alıyorsunuz. Ayrıca uygulama ikonlarınızı değiştirip, değiştiremediğinize de dikkatlice bakmalısınız. Eğer tüm bu sıkıntıları yaşıyor iseniz, akıllı telefonunuz tehlike altında olabilir.

Bu gibi durumlardan şüphelenirseniz; yapmanız gereken ilk şey uygulamaları telefonunuzdan kaldırmak olacaktır. Özellikle malware ve casus yazılımları, kendilerini kolayca cihazınıza yükleyebilmek adına mesajları kullanırlar. Mesajlar ile birlikte gelen linklere tıklamamalısınız. Telefonunuza güvenmediğiniz APK’ları yüklememelisiniz. Elinize aydan aya gelen telefon faturanız dahi; cihazınıza zararlı bir yazılımın bulaşıp bulaşmadığını gösterebilir. Akıllı telefonunuz ne kadar veri harcıyor ise o kadar sıkıntıdasınız demektir.

Bu söylediğimiz bilgiler, Android mobil işletim sistemli akıllı cihazlarda ayarlar ve veri kullanımı kısmında bulunmaktadır. Zaman içinde, verileriniz farklılık gösteriyor ise cihazınıza kurduğunuz yazılımlar, arka planda veri aktarımı yapıyor demektir. Bu tip bir durumda, kurulmuş olan casus yazılımı sizin yapacağınız görüşmeleri ve mesajları hackleme yapanlara gönderiyor demektir. Ancak sisteminize sızmış olan bu yazılımlar, harcama bilgilerini sisteminizden gizlemeyi de başarabilmektedir. 50 ve 10 MB arasındaki veri akışları bu amaç için kullanılmaktadır.

Akıllı telefonunuzu birçok antivirüs programı sayesinde korumanız mümkündür. Eğer yazılım, sisteminizde herhangi bir şey bulamazsa, ve siz yine de şüpheleniyorsanız, elle bir tarama işlemi de gerçekleştirebilirsiniz. Yapmanız gereken şey, Google Play Store üzerinden Network Connections uygulamasını kurmak olacaktır. Bu uygulama sayesinde ne kadar internet trafiği harcadığınızı görebilirsiniz. Ayrıca hangi hizmetin internete ne zaman ve nerede eriştiğini de görebilirsiniz. Yani cihazınıza bulaşmak isteyen casus yazılımları bu uygulama ile saptamanız son derece mümkün olacaktır.

Hacklenmekten Nasıl Korunabiliriz? İnternet Güvenliği nasıl sağlanır? | Mobil Cihazlarımızda Hacklenmekten Korunmanın Yolları

Hacklenmekten Nasıl Korunabiliriz? İnternet Güvenliği nasıl sağlanır? | Mobil Cihazlarımızda Hacklenmekten Korunmanın Yolları


Android Cihazınızda Virüs Olduğunu Düşünüyorsanız En Etkili Çözüm Sıfırlamaktır!

Bu kısım çok önemlidir. Eğer tüm tespitlerinize rağmen casus yazılımından kurtulamadıysanız, cihazınızı sıfırlamalısınız. Ancak bunu yapmadan önce akıllı telefonunuzdaki tüm verileri yedeklemelisiniz. Yedekleme yaparken de normal yollar ile yapmamalısınız. Cihazınız üzerindeki alacağınız yedeklere de bulaşmış olabilen casus yazılım, siz cihazınızı sıfırlayıp yedeklerinizi geri döndükten sonra yine sızacaktır.

Bu sebeple yedekleme işleminizi MyPhoneExplorer uygulaması ile yapmanızı tavsiye ederiz. Bu uygulama ile yedeklerinizi alın ve akıllı telefonunuzu sıfırlayın. Aygıtınız fabrika ayarlarına döndükten sonra da MyPhoneExplorer uygulaması ile verilerinizi geri alıp, kullanıma devam edebileceksiniz.

Son olarak iOS mobil işletim sisteminin daha güvenli olduğundan bahsetmiştik. Ancak o da yüzde yüzlük seviyelerde değildir. Eğer cihazınızın durumundan şüpheleniyor iseniz AppStore üzerinde G Data Internet Security adındaki uygulamayı yüklemelisiniz. Ve bu uygulama sayesinde, derin bir tarama yaparak cihaz üzerindeki zararlı yazılımları görebilirsiniz.

Böyle bir durumda da iPhone cihazınızı sıfırlamanız gerekecektir. Cihazınızın yedeklemesini ise yalnızca iTunes yazılımı ile yapmanız önerilmektedir. iCloud uygulamasını kullanmanızı tavsiye ederiz. Apple, kişisel verilerinizi yedeklemek için bunu önermektedir. Bu sayede siz cihazınızı sıfırladıktan sonra uygulamalarınız otomatik olarak indirilmeye başlayacaktır. Yani üzerinde oynanmış ya da malwareların zarar vermiş olduğu uygulamalar tekrar sisteminize yüklenmemiş olacaktır.



Ayrıca Bakınız

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.