Gerçek yaş nasıl tespit edilir?
İnsanlar yaşlandıkça yaş tahmini yapmak da zorlaşır. Şu an için insan yaşını tespit edecek herhangi bir biyolojik test yoktur. Fakat polisler nasıl buldukları cesetlerde insan yaşını bilebiliyorlar diye soru işareti beliriyor birden kafanızda. O zaman bir kişinin yaşı nasıl bulunur? Gerçek yaş nasıl tespit edilir? Biyolojik yaş nasıl tespit edilir? Biyolojik yaş ile doğumdan itibaren yaşımız aynı mı? Beden yaşı neye göre belirlenir? Kronolojik yaş mı biyolojik yaş mı? sorularının cevabı için yazımıza bir göz atın.
İnsanın gerçek yaşı nasıl tespit ediliyor?
Polisler, cinayet mahalindeki kan ve semen örneklerinden aldıkları DNA’lara bakarak katilin kimliğini çıkartmaya çalışır.
Bazı insanlar yanaklarından alınan hücre örnekleriyle şecerelerini çıkartmanın yollarını ararlar. Fakat bu testler genetik kodları çözmeye yöneliktir ve çoğunlukla genetik kodları anlaşılır bilgilerdir.
Dikkat ettiyseniz futbolcuların kimlik yaşlarına değil organik olarak biyolojik yaşına bakılır. Hatta 33 yaşında ama 20 yaşındaki bir insanın bedeni gibi. Yani insan doğduktan sonraki geçirdiği süre eğer zamanında kayıt yapılmadıysa tahmin etmekten başka çare yok.
Oysa yaşlanma bu kadar basit değildir.
Halihazırda büyük bir doğruluk payı ile birinin yaşını tahmin edecek biyolojik bir test yoktur.
“Niçin Yaşlanırız” kitabının yazarı Steven Austad, “Eğer bir insan 75 veya 80 yaşının üzerindeyse yaşını tahmin etmek zorlaşır. Tahminlerde 20-25 yıllık yanılgı payı normaldir” diyor.
Bunun nedeni yaşlanmanın çeşitli biyolojik izler bırakmaması değildir. Yıllar içinde akciğer kapasitesi azalmaya yüz tutar, görme ve işitme yetisi azalır, deri esnekliğini yitirir ve telomerler yani kromozomların ucundaki DNA başlıkları hücre bölünmesinin çeşitli aşamaları sonucunda kısalır. Ancak bu korkulan belirtiler er veya geç herkeste ortaya çıktığı için oluşum belirli bir zamana bağlı değildir.
Yaşlanma sürecini etkileyen sayısız faktör vardır. Bunların başında kişinin genetik geçmişi, sosyoekonomik konumu ve kişisel alışkanlıkları gelir. Yaşlanmanın karmaşık yapısını daha iyi anlayıncaya kadar doktorlar, kişinin yaşını saptamaya
yarayacak herhangi bir algoritmadan yoksun kalacaktır.
Özetle, yaşam çok karmaşık bir yapı sergiler. Gerçek yaş aslında biyolojik yaş yada metabolizma yaşı demektir dersek sizce yanlış mı olur?
Günümüzde yaş bulma testi yok
İnsanların yaşını tespit edecek bilinen bir testin olmaması çok sayıda soruna yol açıyor.
ABD, Kaliforniya’da yaşayan Bruna Rumbo geçen yıl ölümümden önce, ailesi kadının 1887 yılında doğduğunu iddia ediyordu. Bu durumda kadının 116 yaşında olması gerekiyordu. Guinness Dünya Rekorları’na göre kadının dünyanın en yaşlı insanı olması gerekiyordu.
Fakat Guinness, yalnızca doğum belgesi olan insanları değerlendirdiği için bu iddiayı ciddiye almadı. Dolayısıyla şu anda rekor Ohio’da yaşayan 114 yaşındaki Charlotte Benkner’e ait.