Dünyada her yedi bebekten biri düşük kilo ile geliyor
Yenidoğan bebeklerde düşük kilo gözükme oranı son yıllarda arttı. Bilim insanları düşük kilo doğan bebekler konusunda araştırma yapıyor. Anne beslenmesi ile zayıf doğan bebekler arasındaki bağlantı dikkat çekmektedir.
Dünyada her yedi bebekten biri düşük kilo ile geliyor
The Lancet Global Health dergisinde yayımlanan bir makaleye göre 2015 yılında, dünya genelinde 20 milyonu aşkın bebek 2500 gramdan daha “Düşük kilo doğan bebekler” sınıfında dünyaya gelmiş. Bu bebeklerin yüzde yetmiş beşi Güney Asya ve Sahra’nın güneyindeki Afrika ülkelerinde doğmuş.
Fakat Avrupa, Kuzey Amerika, Avustralya ve Yeni Zelanda gibi gelişmiş bölgelerde de 2000 yılından bu yana düşük kilolu doğum oranını önleme çabasında herhangi bir gelişme yaşanmamış.
Her yıl hayatını kaybeden 2,5 milyon yenidoğanların yüzde sekseninden fazlası düşük kilolu doğmuş. Düşük kiloyla dünyaya gelen bebeklerde gelişim bozuklukları riski daha yüksek olduğu gibi diyabet ve kalp-dolaşım bozuklukları gibi hastalıklara da daha sık yakalanıyorlar.
Yoksul ülkelerde düşük kilolu doğumdan, anne karnındaki yetersiz gelişme sorumlu. Gelişmiş bölgelerde ise düşük kilolu doğum genelde 37.haftadan önce meydana gelen doğumlarla bağlantılı.
Araştırma çerçevesinde 281 milyon doğumun verileri değerlendirilmiş. Düşük kilolu doğan bebeklerin en az olduğu ülke İsveç ( yüzde 2,4). İngiltere’de bu oran yüzde yedi ve ABD’de ise yüzde sekiz.
Her yıl 154.000 bebeğin düşük kiloyla dünyaya geldiği ülkemizde ise 2500 gramdan düşük kilolu olarak dünyaya gelen bebek oranı yüzde on ila on iki arasında değişmektedir.
Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre annenin yetersiz ve dengesiz beslenmesi ölümlere yol açıyor. Hamile kadınların yüzde elli sekizinde demir, folik asit, iyot ve kalsiyum yetersizliği görülmekte. Bizde durum böyleyken, Sahra’nın güneyindeki Afrika ülkelerindeki nüfus artışına bağlı olarak düşük kilolu doğam bebek sayısı 4,4 milyondan beş milyona çıkmış.
Güney Asya ise en fazla düşük kilolu bebeğin dünyaya geldiği bölge. 2015 yılında burada 8,8 milyon bebek düşük kiloyla doğmuş.
Ayrıca ülkemizde erken doğan bebekler, dayanıksız ve zayıf doğan bebekler halk arasında küvez, kuvez, küvöz olarak bilinen tıbbi olarak kuvöz son yıllarda giderek artmaktadır. Anne beslenmesi ile ilgili olduğunu unutmamak gerekir.
Kaynak: National, regional, and worldwide estimates of low birthweight in 2015, with trends from 2000: a systematic analysis, The Lancet Global Health, 15.05.2019