Depresyon Kanseri tetikleyen ilk adım mı?
Depresyon Kanseri tetikleyen ilk adım mı?
İngiltere’de yapılan uzun süren araştırmalarda Depresyona girmiş ve uzun süre devam eden kişilerde, belli kanser türlerine yakalandıkları tespit edildi.
Depresyon, her gün yapılan işlerden sıkılmak, sevdiği şeylerden nefret etmek, düşük enerji ve sebebi belirsiz acı duyma hissi, temel belirtileri isteksizlik, hayattan zevk alamamak, her şeyden uzak kalma hissini doğuran zihinsel bir hastalıktır. Hastalığın kesinlikle bilinen, bir beyin bozukluğu olduğudur. Bu yüzden uzman yardımı ile tedavi olunabiliyor.
Uzmanlara göre Beyinin ön alanlarında, alın ve şakak bölgelerinde ortaya çıkan bir hastalıktır. Kişinin yemek yemesinden uyumasına, fiziksel gücünün düşmesine, sağlıklı düşünce üretebilmesine engel olan depresyon, bazen oluşan moral bozukluğu yada geçici üzüntülere kapılmak ile karıştırılmamalıdır.
2 haftaya kadar süren ağır moral bozuklukluğu, güçlü umutsuzluklar hayatı tamamen alt üst olarak çevirir. Tabiri caizse bir nevi beyin yanması gibidir. Sosyal hayat ve aileden kaçılarak yalnız kalmaya çalışan depresif ataklar, kimi zaman intihar eğilimi bile gösterebilir. Bu yüzden uzman desteği ile tekrar eski hale dönmek için çabalamak gerekir.
Fakat Depresyon ile ilgili İngiltere’de uzun yıllar süren bir araştırmanın sonuçları açıklandı. Sonuçlar hem ürpertici hemde yol göstericiydi.
İngiliz BMJ tıp dergisinde yayınlanan araştırmada, yaklaşık 160 bin yetişkinin resmi sağlık kayıtları incelendi. Araştırmada dikkat çeken ise ruhsal sorunlu olduklarını beyan eden kişilerin bağırsak, gırtlak ve yutak, lösemi, prostat ve pankreas kanserlerine yakalandıkları ve öldükleri belirlendi.
Depresyon Alkol Sigara ve Kanser Dörtlemesi arasında bağ mı var?
Depresif sorunlu kişilerde tüketilen alkol ve sigara gibi ürünlerin tabi ki etkisi var. Çünkü Alkol içen kimselerde B vitaminlerini bağırsakta oluşturan ve etkileşime giren bakterileri de öldürüyor. B vitaminleri yazımızı eğer okuduysanız ne kadar önemli kilit bir faktör olduğunu hatırlamışsınızdır. Bağırsak Kanseri ve Pankreas kanseri Alkol içenlerde bu yüzden fazla. Aşırı sigara tüketimi de gırtlak kanseri ile alakalı bir durum olsa gerek. Obezite hastalığını yakın yaşayan bu kişilerin bazıları da kalp ve damar hastalıklarını da ateşlemiş oluyor.
İlgili Link: B Vitaminleri hakkında geniş bilgi
Alkol ve Sigara yada uyuşturucuların zararlarını hemen hemen tüm bilim adamlarınca kabul ediliyor. Peki bu kötü maddeleri alan kişi bunları nasıl alıyor?
İşte kilit soru bu. Depresif kişilerde umutsuzluk had safhada olduğundan bu kişilerin kötü maddelere yönelmesinin altında yatan psikolojik problemler.
Araştırmada gösterilen sonuçlara baktığınızda Fiziksel ve Ruhsal sağlığın paralel ilerleyen iki doğru gibi görebiliriz. Depresyon ötesinde ise kaygı bozuklukları başlıyor ve bu gibi rahatsızlıkların kalp krizi ve felci tetiklediğini daha önceki yıllarda araştırmalarla sabitlenmişti.
Araştırmayı yapan Bilim insanlarının lideri olan Londra Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden (UCL) David Batty, konuya kendi düşünceleri ile ışık veriyor. 163 bin kişi ve bunların yaşları 16’dan büyük olmak şartı ile 10 sene incelendi. 163 bin kişinin 4 bin 300’ü kanserden ölmüş.
Depresyonun, doğal kortizon düzeylerini arttırıp, DNA’nın kendi kendini düzeltme kabiliyetini engelleyecek düzeyde hormon dengesini bozduğu biliniyor.
Ayrıca depresyon yaşayan insanların, sigara ve alkol kullanmasa bile, Lösemi hastalığına olan riskleri de görülmüş oldu.
Yapılan araştırmaya göre , “Depresyon, potansiyel bir kanser nedeni denmese de dolaylı yönden kanserin ilk aşamasının başladığı nokta gibi gözükebiliyor.”
Bundan sonra ise dolaylı anlatımla değil direk kanser ve depresyon üzerine araştırma yapılacağı açıklandı.
Tüm doktorlarımızın dediği gibi,
“Stres her hastalığın başıdır”