DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Otomobil tarihinde bir ilk: Ketenden Biyolojik Araba!

Otomobil tarihinde bir ilk: Ketenden Biyolojik Araba!

Otomobil dünyasında her geçen gün yeni bir şey duyuyoruz. Hızla gelişen teknoloji ve gelişmiş ülkelerdeki hep daha ne yapabiliriz düşüncesi ve ilkleri bulmanın yolunda ciddi çalışmalar yapılıyor. Şimdi sizlere Otomobil tarihinde bir ilk Ketenden Biyolojik Araba kimler tarafından yapılmış? Nasıl yapılmış bilgilerini sunacağız.

Otomobil tarihinde bir ilk: Ketenden Biyolojik Araba

Keten bitkisini hepimiz duymuşuzdur. Daha çok tekstil ürünlerinde aşinayızdır. Dünyanın en eski kullanılan bitkilerinden biri olan Keten yaklaşık olarak 5 bin yıldan beri kullanılmaktadır. Özellikler Eski Mısır uygarlığında keten üretimi bile yapılmıştır. Özellikle sağlık açısından tohumundan elde edilen yağ çok değerlidir. Omega 3 deposudur. Dünya üretiminde Rusya ve Polonya ilk sıraları almakta, fakat ülkemizde Batı, İç Anadolu ve Karadeniz bölgelerinde de yetiştirilmektedir.

Keten hakkında buraya kadar yazdığımız bilgiler bir çok kişi tarafından da bilinmekte. Ama şimdi duyacağınız şeyi ilk defa duyacaksınız. Hollanda’da bulunan Eindhoven Teknik Üniversitesi stajer bilim insanları, Keteni ilk defa araba yapımında kullandı. Ona bir isim de verdiler. İsmi Lina olan biyolojik arabanın, ketenden yapılmış bir şasisi ve tavanı var. Yüzde yüz biyolojik çözünürlüğü olan bu araba eğer üretime geçerse ilerde araba çöplüğü bulmak belki tarih olacak.

Şimdiye kadar duyduğunuz doğa dostu Elektrikli Arabaların süksesi dama atılmış oldu. Lina şu anda gelişim aşamasında, öğrencilerin kendi çabası ile oluşturulmuş, doğanın dostu değil adeta kardeşi de denebilir. Şu anda bisiklet hızında gidiyor. Fakat Lina’nın tasarımcısı olan 12 öğrenci yolun başında olduklarını söylüyorlar.

2017 Nisan sonunda biten proje arabası, Ketenden Biyolojik Araba Lina‘nın ilk testleri yapıldı. Sonuç gayet iyi ve Hollanda Ulaştırma Bakanlığından onay verilmesi takdirinde yollara çıkacak.

Otomobil tarihinde bir ilk: Ketenden Biyolojik Araba!

Otomobil tarihinde bir ilk: Ketenden Biyolojik Araba | Doğanın kardeşi Lina’nın şasisi ketenden


Ketenden Biyolojik Araba Lina tam bir tüketici dostu!

Keten bitkisinin aslında karbon ve alüminyum maddelerinde daha dayanaklı olduğunu biliyor muydunuz? Gerçi bilinseydi zaten daha önce akıllara belki böyle bir proje gelebilirdi.

Hollanda’nın meşhur Navigasyon şirketi Tom Tom’un yöneticilerinden Carlo van de Weijer, Ketenin böyle bir malzeme olarak arabalarda kullanılmasını hayal bile edemeyeceğini söylüyor. Karbon ve Alüminyum metallerinin fiyatına bakıldığında, neredeyse yüzde 600 daha ucuz.

Ayrıca BakınızOtomobil Dünyası Kategorimize uğramadan gitmeyin.

Carlo van de Weijer, Lina’nın hemen üretime geçmeyeceğini ama bu projenin şimdiden büyük otomobil firmalarının iştahını kabarttığını belirtiyor. Çünkü maliyet düşecek, geri dönüşümleri de sağlanabilecek, böylece hem alan hem satan memnun olacak. Hatta Lina’nın diğer arabalara göre sıfırdan hurdaya kadar yapacağı ve harcayacağı toplam enerji bile yüzde 300 daha düşük olacak.

Lina’yı geliştiren öğrenci grubunun mali işlerine bakan  Loes van den Beuken, bu hesaplamaları birebir yaptığını ve hafif maddeler geleceğin olmazsa olmazı olduğunu belirtiyor.

Hollanda Ulaştırma Dairesi (RDW), eğer terslik çıkartmazsa Mayıs ayı içinde onay verecek. Böylece öğrenciler daha özgür bir şekilde Arge yapabilecek.


Kaynaklar ve Dış Bağlantılar

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.