DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Abdestbozan Otu nedir? Faydaları ve Zararları Nelerdir? Nasıl Kullanılır?

Abdestbozan Otu nedir? Faydaları ve Zararları Nelerdir? Nasıl Kullanılır?

Abdestbozan Otu nedir? Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Abdestbozan Otu (Pimpinella saxifraga) Nedir?

Abdestbozan otu Latince adı Pimpinella saxifraga olan bu şifalı bitki, kuru ve kireçli topraklarda ,daha çok nemli yerlerde yetişir. Çayırlarda, çalılıklar arasında ve ormanlarda, kıyı şeritlerinde ve yol kenarlarında, dere kenarlarında, yamaçlarda ve otlaklarda mutlaka vardır.

Daire şekline benzeyen, kenarları dişli ve beyaz, kırmızı ve yeşil renklerde güzel kokulu çiçekler açan bu şifa bitkisi, tarih boyu şifalı bitkileri araştıran bilim adamlarının merak konusu olmuştur. Boyu dünyada ki her bölgesinde değişen 50 cm’den en çok  3 metrelere kadar büyüyebilir. Yaz mevsiminde bitkinin tepesinde açan çiçekleri yeşilimsi sarı renkte olur. Bitki bu çiçeklerde bulunan tohumlarla çoğalır. Kökünün bölünüp başka yerlere ekilmesiyle de çoğaltılabilir.

Abdestbozan otu ,Bitkisel Tedavilerde ve Gıda Sektöründe kullanılmaktadır.

Abdestbozan Otu ne zamandan beri kullanılıyor? Hangi amaçlar için kullanılmış?

Abdestbozan Otu (Pimpinella saxifraga), özellikle haziran ve ekim aylarında toplanmalı kök ve yaprakları ile gölgede kurutularak kullanılmalıdır.Abdestbozan Otu (Pimpinella saxifraga) tarihte ilk kez 7.Yüzyılda yaşayan İtalyan hekim Benedictus Crispus yazılarında kullanmıştır.

Bu şifalı bitki yıllarca dünyanın her bölgesinde kullanılmıştır. 16. yüzyıldan itibaren, şifalı bitkilerde Abdestbozan Otu (Pimpinella saxifraga ), tüm kitaplarda açıkça tespit edilmiştir.

1626 Yılında Alman Hekim Matthiolus Bitkiler Kitabında, göz zayıflığı ve yetersiz süt salgılanması fitizis tedavisinde ,böbrek taşları düşmesinde kullanıldığı yazılmıştır.Daha çok süt almak için çitçiler, ineklerin beslenmesinde takviye olarak kullanılmaktadır. Gıda sektöründe günümüzde özellikle viski , şarap yapımında renklendirici ve tadlandırıcı olarak kök ve yaprakları kullanılmaktadır.

Abdestbozan otu zararları görülmemiştir.

Abdestbozan Otu nedir? Faydaları ve Zararları Nelerdir? Nasıl Kullanılır? | Anasona çok benzer

Abdestbozan Otu (Pimpinella saxifraga) Faydaları, Yararları

  • İsmini idrar ve gaz söktüren özelliğinden almıştır.
  • Kökü çiğnendiğinde ağrıyan dişe iyi geldiği bilinir.
  • Gargara halinde kullanılması ile ses kısıklığına ve boğaz ağrılarına iyi gelebilir. Bademcik şişlerini indirebilir.
  • Ayrıca astım ve ödemde kullanılmıştır.
  • Abdestbozan Otu (Pimpinella saxifraga), cilt üzerinde özellikle çillerin temizlenmesinde etkilidir. Kök kısımları çıban üzerinde etkilidir.
  • Abdestbozan Otu (Pimpinella saxifraga), mide yanmasına iyi gelir. Burun kanamalarını keser.
  • Abdestbozan Otu, emziren annelerde süt akışını uyarır.

Abdestbozan Otu Bitkisi Nasıl Kullanılır?

Abdestbozan Otu (Pimpinella saxifraga) bitki yaprakları, kurutulmuş kökleri ve yaprağı , kaynatılmış su da demlendirelerek çay olarak hazırlanabilir.

1 litre suya 1 çay bardağı dolusu kurutulmuş kök ve gövdeden oluşan ot konur, 5 dakika kaynar, yarım saat demlenip süzülür.

Yemeklerde günde üç çay bardağı içilir Kurutulmuş toz hali özellikle Balla karıştırılarak kullanılabilir. ( Ses kısıklığı rahatlatmak için )

Taze yaprakları salatalarda, kurutulmuş yaprakları ise bir çeşni olarak ve çorbalarda kullanılabilir.

Abdestbozanotu kökleri, sinir otu çayına katılırsa enflamasyonu yani iltihap durdurucu etki gösterebilir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.