DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Araştırmaya göre Ömrün Uzaması çocuk sahibi olmaktan geçiyor

Araştırmaya göre Ömrün Uzaması çocuk sahibi olmaktan geçiyor

Araştırmaya göre Ömrün Uzaması çocuk sahibi olmaktan geçiyor

Çocuk sahibi olmak ile beraber her Anne ve Baba için biraz zorlu günler başlar. Devamlı tetikte olan, uykusunu hiç alamayan bir anne, bitmeyen istekleri yerine getirmeye çalışan bir Baba!

Peki bu tatlı sıkıntılar, uğraşların Anne ve Babaya nasıl bir geri dönüşü var?

Ömürden ömür mü gidiyor yoksa tam tersi mi?

Bunu merak eden bilim insanları İsveç’te bir araştırma yapmışlar. Araştırmaya göre Babaların hiç çocuğu olmayan kişiye göre 2 yıl, annelerin ise çocuk sahibi olmayan kadınlara göre 1,5 sene daha çok yaşadığı tespit edildi.

Bunun nedeni ise bilim insanlarınca çekilen sıkıntıların bedeli değil. Yaşlılık sürecine giren Anne ve Baba çocukları tarafından sağlıkları ve yaşamları daha çok izleniyor ve kontrol ediliyor. Yalnız kalmayan yaşlıların bakımı konusunda etrafındaki insanların daha dikkat ettiği görüldü.

Araştırmaya göre Ömrün Uzaması çocuk sahibi olmaktan geçiyor | Çocuk sahibi anneler daha uzun yaşıyor!

Aslında bir nevi çocukluk sürecinde Anne ve Babanın fazladan eforlu yaşamının, yaşlılıkta aldığı meyvesi gibi görülebilir.

Bu araştırmanın benzeri Yaşlılıkta eşini kaybeden kişilerin, diğerlerine göre daha az yaşadığı tespit edilmişti. Yaşlılıkta küçük bir ayak kayması bile ölüme götürebildiğini düşünürsek, etrafında kimse olmayan yaşlılık süreci gerçekten zor geçiyor.

Yapılan araştırma ciddi rakamlar altında sonuçlara göre hazırlanmış. 1910 yılına kadar geri giden Bilim adamları yaklaşık 1,5 milyon kişiyi incelemişler. Araştırmada söz konusu olan kişiler ölen kişiler ve ölenlerin çocukları olup olmadığına bakılmış.

Araştırmada Babaların 80’li yaşlara kadar yaşadığı görülürken, çocuğu olmayan yaşlı erkeklerin 70’li yaşlarda öldüğü görüldü.

Araştırma İsveç yayınlarından biri olan Journal of Epidemiology & Community Health adlı dergisinde yayınlandı.

Annelerin yaşam beklentileri 84,5  yaşını bulurken, çocuksuz kadınların ise 83 olarak gözlemlendi. Babalarda ise 80’li yaşın üstüne çıkarken, çocuksuz erkelerin 78,5 yaşına kadar değişiyordu.

Araştırmanın başındaki Karolinska Enstitüsü Çevre Sağlığı Doktoru Karin Modig, yetişkin çocuk sahibi olan Anne ve Bananın hayata daha sağlam tutunduğunu ve yaşam beklentisinin yüksek olduğunu söylüyor. Aynı zamanda yaşlı Anne ve Babanın diğer çocuksuz yaşlılara göre daha sağlıklı yaşadıklarını gözlemlediklerini söylüyor.

YORUMLAR
  1. Doğan KONURALP dedi ki:

    Doğru olabilir, tabii evladın hayırlı ise.