DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Kalıcı ve Mutlu ilişki için neler yapılmalı? Doğru kişi nasıl bulunur?

Kalıcı ve Mutlu ilişki için neler yapılmalı? Doğru kişi nasıl bulunur?

Mutlu ilişki için hangi koşullar yapılmalı? Niçin bazı ilişkiler daha mutlu ve kalıcı oluyor? Doğru kişi bulduğumu nasıl anlarım? Uzun ilişki ve kalıcı ilişki için hangi hatalar yapılmamalı? Kalıcı ilişki ve Mutlu ilişki için beş faktör .


Kalıcı ve Mutlu ilişki için neler yapılmalı? Doğru kişi nasıl bulunur?

İnsanlar bu soruları belki de bin yıllardan beri soruyorlar. Fakat mutlu ilişki nasıl oluşur sorusunun cevabı tam bir muallak.

Mesela bunlardan biri mutlu çiftler tartışma şekli. Kimileri  farklı tartışıyorlar, ses tonlarından durumun ciddiyeti anlaşılabiliyor. Ne kadar dargın kalacakları yada ne zaman barışacaklarını tahmin eilebilir belki tartışmanın tonundan.

Mutlu evlilik için elde somut göstergeleri bulmak isteyen Western University London’da Samantha Joel ile çalışan ekip, 43 çift araştırmasını bir araya getirdikten sonra, bunları yapay zeka yardımıyla yeniden değerlendirdi.

Bilimsel araştırma çerçevesinde incelene 11.196 çift ve 2000’nin üzerinde gösterge incelendi. Ayrıca karakterler gibi sübjektif açıklamalardan, yaş, gelir, eğitim ve cinsiyet gibi objektif faktörlere kadar birçok faktör incelendi. Listelen ilişki faktörleri ile kişiler karakterize edilebiliyor ve düzeyi belirlenebiliyor. Mesela ilişkilerde kavgaların nedeni ilişkinin süresi ve mutsuz cinsellik gibi.

Hangi psikolojik parametrelerin, ilişkinin kalitesini en iyi şekilde önceleyeceğini öğrenmek isteyen bilim insanları araştırmaya katılan çiftlerle birkaç ay ve birkaç yıl içinde en az iki kez görüştüler. Sonuçlara göre çiftlerin yaş, sosyal geçmiş ve ilgi alanları konusunda uyumlu olmaları çok da önemli değil. Bu faktörler ojektif olduğu için ilişki kalitesi belirlenmesinde küçük bir rol oynayabiliyor.

Çiftlerin kendilerini ve ilişkilerini nasıl gördükleri konusu çok daha önemli. ‘Kişinin ilişki kalitesi hakkındaki kendi değerlendirmesi, örneğin eşinden ne kadar memnun olduğu, eşinin kendisine ne kadar bağlı olduğunu hissetmesi, kişinin eşine ne kadar değer vermesi ya da eşinin kendisine ne kadar değer verdiği gibi faktörler bir ilişkinin ne kadar sağlam ve mutlu olduğunu yüzde 45 oranında açıklıyor’ diyor araştırmacılar.


Kalıcı ilişki ve Mutlu ilişki için beş faktör

Genel olarak bakıldığında mutlu bir ilişkide beş faktör önemli. Birincisi eşinin ilişki hakkında ne kadar iyi düşündüğü. İkincisi ise eşin kendisini nasıl değerlendirdiği, mesela “hayatımda bu insanla birlikte olmaktan memnunum” gibi.

En önemli beş faktör arasında üçüncüsü elbette cinsellikte memnuniyet de dahil. Mutlu ilişki için dördüncü göstergesi ise çiftlerden ikisinin de ilişkiden memnun olması.

Tüm bunların dışında kavga sayısı ve türü de önemli ki bu da beşinci faktör olarak belirlendi. Bu beş faktöre rağmen araştırmacılar yine de bir ilişkinin kalıcı olup olmayacağını önceleyecek bir gösterge bulamadılar. Yani belirlenen tüm faktörler, bir ilişkinin zamanla daha iyi mi olacağını ya da kötüleşeceğini söyleyemiyor.

Ben doğru kişi buldum demek için bunlardan daha önemli bir faktör daha var. Araştırmacılara göre bu, bir ilişkinin kalıcı olup olmayacağının zamanla belli olmasıyla ilgili. ‘Örneğin dış faktörler ve yaşam riskleri ortaya çıkıyor veyahut da zamanla çiftlerin davranışları değişiyor’ diyor uzmanlar. (Machine learning uncovers the most robust self-report predictors of relationship quality across 43 longitudinal couples studies, PNAS, 27.07.2020.)



Ayrıca bakınız

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.