DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

2022 FIFA Dünya Kupası ev sahibi Katar haftada 500 milyon dolar harcıyor!

2022 FIFA Dünya Kupası ev sahibi Katar haftada 500 milyon dolar harcıyor!

2022 FIFA Dünya Kupası ev sahibi Katar haftada 500 milyon dolar harcıyor!

2022 Araplar için beklenen bir tarih. Çünkü 2022 FIFA Dünya Kupasının ev sahibi bir Arap ülkesi Katar. Ülkede en çok sevilen birinci spor futbol, diğeri tenis.

2,15 milyon nüfusa sahip Katar, ekonomik olarak ta artan petrol fiyatları ve sahip olduğu doğal gaz rezervleri ile kişi başına düşen gelire göre dünyanın en zengin ülkesidir. Hiç bir şey üretilmez her şey dışarıdan gelir. Gıda ve tüketim malzemeleri pahallı iken elektronik ürünler ucuzdur.

2022 FIFA Dünya Kupası ev sahibi Katar haftada 500 milyon dolar harcıyor! | Katar Unveils Al Khor’s World Cup Stadium

Ülkede yaptıkları yeni statlar ile en son Brezilya’nın yaşadığı sıkıntılara düşmemek için çok çalıştıklarını söyleyen Katar Maliye Bakanı Ali el-Emadi, haftada 500 milyon doları gözden çıkartmışlar. Harcamaların  4 yıl daha böyle süreceğini 2020 yılında tüm projelerin yüzde 80’nini teslim edeceklerini söylüyor.

2022 FIFA Dünya Kupası ev sahibi Katar haftada 500 milyon dolar harcıyor! | Olimpiyat Köyü | Khalifa International Stadium

Yeni karayolları, hastaneler, otel inşaatları devam etmekte. Bakanın açıklamasına göre 200 milyar doları gözden çıkartmışlar. Fakat Katar Maliye Bakanı Ali el-Emadi kendilerinin çok para harcadığını düşünmüyor. 2014 FIFA Dünya Kupası Brezilya’da olmuştu ve 11 milyar dolarlık bir harcama yaptığını söylemişti. 2018 FIFA Dünya Kupası Rusya’da yapılacak. Rusya 10,7 Milyar dolara kadar bütçesini çıkartmıştı.

Bu harcamalar bütçe açığını da pek etkilemiyor Katar’da. 2017 yılı bütçe açıklarının 7,8 milyar dolarlık bir açık olacağı öngörülüyor.

2022 FIFA Dünya Kupası ev sahibi Katar haftada 500 milyon dolar harcıyor! | Olimpiyat stadı


İnşaatlarda çalışan yüz binlerce Güney Asyalı kötü şartlarda çalıştırılıyor!

Tesisleri hızlıca bitirip zamanından önce bitirmeyi düşündüklerini söyleyen, Katar Maliye Bakanı Ali el-Emadi  bu iş için Güney Asya’dan yüz binlerce ucuz işçi getirmiş. Yani parası ile geçici kölelik. Bunu söyleyen ise İnsan hakları grupları.

Yabancı işçilerin çok kötü şartlarda çalıştığı söyleniyor.

İşin ilginç tarafı ise Arap ülkeleri başta Suudi Arabistan olmak üzere Katar’da kendi vatandaşlarını ağır işçilikte çalıştırmıyor. Halk hiç bir üretim yapmıyor ve devamlı tüketim had safhada. Sadece petrol ve doğalgaz kaynağından başka bir üretim yok. Neredeyse bu durum çevre Arap ülkelerinde de aynı!

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.