DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

2016 Nobel Kimya Ödülünü Mikro Makine yapan 3 Profesör paylaştı

2016 Nobel Kimya Ödülünü Mikro Makine yapan 3 Profesör paylaştı
A+
A-

2016 Nobel Kimya Ödülünü Mikro Makine yapan 3 Profesör paylaştı

Saç telinden 1000 kat daha ince bir makine üreten üç profesör 1 milyon dolarlık ödülü aralarında paylaştı.

Moleküler düzeyde yapılan bu çalışma ile Nobel Kimya Ödülüne aday gösterilen çalışma zaten ödül alması da bekleniyordu. Moleküler olarak bir makine tasarlayıp aynı zamanda bu makineleri farklı özellikle kullanabilme özelliği ile tüm dünyada yeni bir çığır açılmış oldu.

Özellikle sağlık alanında kullanılması beklenen bu cihazlar , insan vücudunda ki rahatsızlıklarında özellikle kanser de kullanılabilir.

Hareket yeteneğini güçlendirerek Nobel ödülü veren komite üyelerinden Olof Ramstrom’u bile şaşırtmaya yetmiş. Üniversitelerde halen ders veren bu profesörler bilim dünyasına değer katmaya devam edecekler gibi görünüyor.

2016 Nobel Kimya Ödülünü Mikro Makine yapan 3 Profesörün Fotoğrafları

2016 Nobel Kimya Ödülünü Mikro Makine yapan 3 Profesörün Fotoğrafları

Ödülü kazanan Jean-Pierre Sauvage 21.Ekim.1944 Fransa, Paris doğumlu. 72 yaşındaki Sauvage, Oxford Üniversitesinde öğretim yaparak, şu anda  Strasbourg Üniversitesinde onursal profesör olarak görev yapıyor. Aynı zamanda Fransız Ulusal Bilim Araştırmaları Merkezininde onursal direktörlüğünü yapmakta.

Ödülü kazanan diğer bilim adamı ise James Fraser Stoddart 24.Mayıs.1942 İskoçya,  Edinburgh doğumlu.74 yaşındaki Stoddart, yıllarını moleküler kimya ve nano teknolojiye vermiş, 2006 yılında da 2.Elizabeth tarafından şövalye ünvanı verilerek sir ön ekini almıştır. 2007 yılında Bilim Kral Faysal Uluslararası Ödülü ve Albert Einstein Ödülü (Dünya Bilim Ödülü), 2008 yılında Arthur C. Cope Ödülü ve Davy Madalyası, 2016 yılında da Nobel Kimya ödülünü almaya hak kazanmıştır. Sir James Fraser Stoddart, şu anda ABD’de California’da Northwestern Üniversitesinde öğretim yapmakta.

Bir diğer bilim adamı ise Bernard Lucas Feringa. Hollanda, Barger-Compascuum’da 18.Mayıs.1951 doğumlu. Moleküler enerji ile ilgili bir çok kitap yayınlayan Feringa, özellikle moleküler hareket teknoloji konusunda tam bir uzman. Bernard Lucas Feringa şu anda Hollanda’da Groningen Üniversitesinde organik kimya profesörü.Amerikan Kimya Derneği, Hollanda Kraliyet Fen Akademisi üyelikleride halen devam etmektedir.

Kaynaklar

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.