DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Tırnaklarda ne tür tehlikeler var? Tırnakları nasıl temizlemeliyiz?

Tırnaklarda ne tür tehlikeler var? Tırnakları nasıl temizlemeliyiz?

Tırnaklarda ne tür tehlikeler var? Tırnakları nasıl temizlemeliyiz?

Tırnak içleri bakteri yuvalarının en çok seçtiği yerlerden biri! Ellerimizi yıkayarak bakterilere karşı önlem alıyor muyuz? Sadece elleri yıkayarak el temizlik hijyeninin sağlayabiliyor muyuz? Eller yıkanırken tırnak aralarını temizlemeye ne kadar önem veriyoruz?

Soruların cevabını yazımız okuduktan sonra eminiz ki kendiniz vereceksiniz.

Elleri yıkayarak, mikroplardan arındığımızı artık herkes neredeyse bilmekte. Bunun için sıvı yada katı sabunları tercih ederek kendimizi savunabiliyoruz. Hatta eldeki bakterilerden kurtulmak için hijyenik losyonları da kullanmaya toplum olarak başladık gibi.

Fakat 1970’lere kadar Tıp Dünyası yaptığı araştırmalarda eller ne kadar hijyenik yıkansa da mikroplardan tamamen kurtulamadıklarını gördüler. Bu yüzden steril eldiven kullanmaya devam etmişlerdir. O zamana dek yapılan araştırmalar da tırnak incelemesi dikkate alınmamıştı. O kadar temizlenmesine rağmen kirli olan eller değildi, bakterilerin meskeni Tırnaklardı!


1980’lerden sonra Tırnaklar incelenmeye başlandı!

Bakterilerden kurtulamayan bilim insanları bu sorunu halletmek için Elleri incelemeye aldılar.1980’lerde başlayan bu araştırmalar parmak uçları değil, Keratin ile büyüyen Tırnakların  yüzbinlerce bakterinin yuvası olduğu görüldü.

Tırnaklar bakteri yuvasıydı tamam ama hangi tür bakteriler buraları mesken ederlerdi? Şimdi araştırma bu yönden ilerleyecekti.

1988 yılında Pensilvanya Üniversitesi Dermatologları, gelen hastalara birebir ilgilenmeyen 26 personelin tırnaklarından örnekler aldı. Tehlikeli tırnaklarda çok sayıda bakteri görüldü. İlginç taraf ise, parmak aralarında, üstünde ve elin içindeki bakterilerle, tırnaktaki bakteriler aynıydı. Fakat eldeki sayı bin iken tırnaktaki sayı 100 binden fazlaydı.


Anti bakteriyel sıvı sabunları bile bu bakterileri tamamen yok etmiyor!

Ama neden bakteriler tırnakları seviyorlar? Buradan bir türlü vazgeçemiyorlar. Çünkü tırnak içi hem nem oranı hemde koruyucu olması nedeniyle burayı seviyorlar. Normal yada Antibakteriyel sabunlar tırnak içlerine yeterince giremediğinden mikrop öldürme yalanına da kanmamak gerekir. Araştırmalarla artık bu sabitlendi. Bu yüzden Hastanelerde halen hijyenik eldiven ile kontrol yapılmakta.

Dikkat ederseniz Bu sabunları üreten firmalar eldeki mikropların yüzde 99 unu öldürüyoruz diyorlar. Fakat bunu normal bir sabun da yapabilir. Zaten bu yüzden de bu tip sabunlar ABD ve Avrupa’da yavaş yavaş yasaklanıyor. Bunla ilgili bir yazımız var. Aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

İlgili LinkAntibakteriyel sabunlar tehlikeli mi?

Tırnaklarda ne tür tehlikeler var? Tırnakları nasıl temizlemeliyiz? | Yeni çıkan tırnak fırçaları.


Peki Ne yapmalıyız? Tırnaklarımızı nasıl temizlemeliyiz?

Tırnak içindeki binlerce bakteri ile devamlı yaşadığımızı unutmamak gerekir. Bu yüzden kısa tırnak ve eller yıkandığında tırnaklarıda elimizin içinde sürterek, sabunun daha çok tırnak içine girmesini sağlayabiliriz.

Ayrıca yeni çıkan tırnak fırçalarından bir tane alabilirsiniz. Bulamassanız eski kullandıklarımızı devamlı ev ve iş yerinizde bulundurabilirsiniz.

Özellikle oje kullanan bayanlara çok özel bir tavsiyemiz var. Ojeli doğal tırnaklar daha da bakteri yuvasına kapı aralıyor. Özellikle eskiyen ojeli tırnaklarda boyanın çatlaması ve kalıntılı kalması, bakterilerin başka bir meskeni hale geliyor.

Bunla ilgili araştırma yaklaşık olarak 23 yıl önce İngiltere’nin Baltimore kentindeki John Hopkins Hastanesinde yapıldı. Hastane personelinden 26 kişi üzerinden yapılan araştırmada, oje kullanan ve kullanmayan kişilerden seçildi. Başka bir ayrıntı ise hepsinin tırnakları kısaydı. 26 kişiye önce oje hiç yokken tırnaktaki bakteri sayıları alındı.Sonra oje sürdüler ve tırnaklarındaki bakteri oranlarını not aldılar. 4 gün sonra ise tekrar tırnak bakteri sayısını aldılar.

İlgili Link: Eller nasıl doğru yıkanır? El neden yıkanmalı? El temizliği nasıl yapılmalı?

Sonuçlar şaşırtıcıydı. 4 gün sonraki değerler ilk ojeli günkü değerlerden epeyce fazlaydı. Oje gün geçtikçe daha çok bakteri barındırmaya başlamıştı.

Dünyada milyonlarca kişi ishalden ölmekte ve bunun sebeplerinden biride el ve tırnak bakımını yapmamaktır. Özellikle bu oranda en çok sayı çocuklarda. Bu yüzden eğitimcilerin ve Sağlık Bakanlığının bu konuya daha çok eğilmelerini diliyoruz.

Anne ve Baba olarakta, önce kendi el ve tırnak temizliğimize dikkat edip, sonrasında çocuğumuza bunu öğreterek bir alışkanlık oluşmasını sağlamalıyız.

Sağlıklı bir toplum olmak için, Her zaman kısa tırnaklara ve temiz ellere özen gösterelim.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.