DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Dikkat dağınıklığını azaltmak ve Konsantre olmak için 3 Bilimsel Yöntem

Dikkat dağınıklığını azaltmak ve Konsantre olmak için 3 Bilimsel Yöntem

Zor bir işe girildiğinde, sıkıcı bir iş üzerinde olunduğunda ister istemez dikkat dağınıklığı yada gereğince yoğunlaşamadığımız aşikardır. Bilim insanları bunun doğal bir süreç olduğunu ve altından kalkmak için bazı yöntemler tavsiye ediyor. Bir işe odaklanma sorunu yaşayanlar için Dikkat dağınıklığını azaltmak ve Konsantre olmak için 3 Bilimsel Yöntem nedir? Karşımıza çıkan ve yapılması gereken adeta kaçmak istenilen, fakat diğer taraftan yapılması zorunlu işlerimize nasıl odaklanıp, nasıl başaracağız? Sorularına da cevap vermiş olacağız.


Dikkat dağınıklığını azaltmak ve Konsantre olmak için 3 Bilimsel Yöntem

Odaklanma yada fokus olamamak gibi sorunlar bir çok kişinin sorunudur. İş hayatında yada okul hayatında da durum farklı değil. Hazırlanılması gereken zorlu bir sınav ile hazırlanması gereken bir satış sunumu neredeyse zorlu ve sıkıcı bir süreçtir. Yapılacak ise ne kadar konsantre olunursa o kadar çok iyi sonuç çıkar. Fakat bu iş zor ve sıkıcı olduğunda, çalışma anında kaçamak bir süreç başlar. Bu sürece Dikkat Dağınıklığı yada odaklanamama denmektedir.

Yaptığımız işlerde konsantre olurken, aslında beynimiz buna doğal olarak hazır değildir. Beynin işleyişini bozmadan, nasıl bir yol izleyeceğimiz yapılan araştırmalara bakarak, dikkatin nasıl toplanacağının yollarına bakalım. 3 Bilimsel yöntemi inceliyoruz.

1. Zihni dağıtmak

Yapılan araştırmaya göre üzerinde olduğunuz işe odaklanırken, geçirilen zamanın sadece yüzde 50’si işle ilgili olduğu gözlemlendi. Şaşırmamak lazım çünkü beyin bunu hep yapıyor. Fakat beynin nasıl işlem gördüğünü bilirsek, bu sorundan kurtulmanın yolları var.

Zamanın neredeyse yarısını hayal kurarak, bir şeyleri kafamızda canlandırarak geçiririz. Böyle olduğunu sizde fark edebilirsiniz. Ama bunun neredeyse zamanınızın yarısını aldığının farkında değilsinizdir.

O zaman beyni bir inceleyelim.

Hayal kurduğumuzda beynin ön kısmındaki kıvrımlardan meydana gelen frontal korteks, hem dikkat dağınıklığını engellemeye çalışır hemde sizi eğlendirecek başka fikirlere yöneltir. Her ikisi de ne kadar zıt değil mi? O zaman formül belli. Her ikisini de çalışır halde tutmak gerekir.

İş üzerinde çalışırken, beynin aktif kısımlarına sürekli enerji gerekir. Fakat gün içinde beyin enerjilerini bitirir ve dikkat dağılmaya başlar. Bir şeye odaklanırken, olmaz ve başka şeyler akla gelmeye başlar.

Harvard Üniversitesi’ndeki Psikolog Paul Seli ise dikkat dağınıklığının nedeni ya kişinin bilerek ya da bilmeden yaptığını düşünüyor. Bilerek konuyu dağıtmak daha akıllı gelirken, bilmeden konunun dağılması negatif yönden etki ediyor.

Bilerek dikkat dağınıklı yapmak olumlu neticeleri doğurabilir. Çünkü konu üzerinde odaklanırken sizin odaklanmanızı engelleyecek bir başka konu var ise gidip o işi hallederek tekrar geri gelmek yararlı olabiliyor.

Mesela sunum yapacaksınız ama yarın giyeceğiniz o harika gömleğin ütülenmediğini bilerek aklınıza getirin. Hazırladığınız işle alakası olmayan bu nedenle uzaklaşmaya bilerek dikkat dağınıklığı olarak algılanır. böylece beyni bilerek kontrol etmiş olursunuz. Gidip gömleği ütüleyip hazır ettikten sonra, sunumu hazırlamak gerçek işinize döndüğünüzde daha rahat ve daha dikkatli olduğunuzu görebilirsiniz.

Aynı zamanda iş ortamında verimliliği arttırmanın yollarından biride arada sırada işle alakasız konularla meşgul olmaktır. Mesela iş yerinde bazen şaka ortamına izin vermek verimliliği arttırabilir yada aralarda bilerek komik videolar izlemek de işinize odaklanmanızı sağlayabilir. Böylece aklınız yada beyniniz işinize bağlı olmanızı odaklanmanızı isterken, diğer taraftan hayalci akıl tarafınızda bu işten memnun kalacaktır. Beyni kontrol etmek böyle bir şey.

Okumadan Geçme: Hayal kurmak beyin sağlığına neden iyi geliyor? Hayal kurmanın faydaları

Dikkat dağınıklığını azaltmak ve Konsantre olmak için 3 Bilimsel Yöntem | Zihni Dağıtmak

Dikkat dağınıklığını azaltmak ve Konsantre olmak için 3 Bilimsel Yöntem | Zihni Dağıtmak


2. Ara sıra komik videolar izlemek

Psikologlara göre işini ne kadar seven biri olsanız da bir işe tam bir şekilde konsantre olmak çok sağlam irade ister. Sağlam irade kazanmanın en iyi yollarından biri ise moraldir. Yani stresi yenmek.

Yapılan ilginç bir araştırmada deneklere zor bir bulmaca üzerinde kafa yormaları istenir. Komik video izleyen deneklerin, komik olmayan video izleyenlere göre daha uzun süre bulmaca üzerinde uğraştıkları görüldü. Bilim insanları beynin frontal korteks kısmında hayal gücü ile çalışan bölümünü, gün içinde bazen şakalaşmaların yada komik şeylerin olmasının, iş yerinde ki başarıyı arttıracağını söylüyor. Hatta bazıları bunun iş yerlerinde teşvik edilmesini bile savunuyor.

İş yerlerinde gün boyu komik video izleyin yada tüm gün şamata anlamına gelmiyor tabi.

Avustralya Üniversitesi tarafından yapılan araştırmada bunu destekliyor. Üniversitenin liderlik araştırmaları uzmanı David Cheng, Çalışma ortamında, ara sıra güldürecek videolar bulup paylaşmanın verimliliği arttırdığını söylüyor. Bu anlar özellikle kişilerin yorgun düştüğü anda uygulanabilir. Video olmazsa bile arada fırsatını bulup şaka yapılarak, gülmenin, iş ortamındaki gerginliği alarak, verimliliği arttırdığı aşikar.

Dikkat dağınıklığını azaltmak ve Konsantre olmak için 3 Bilimsel Yöntem | Bazen alakasız şakalar yapmak, verimliliği arttırabilir

Dikkat dağınıklığını azaltmak ve Konsantre olmak için 3 Bilimsel Yöntem | Bazen alakasız şakalar yapmak, verimliliği arttırabilir


3. Fazla derli toplu olmak mı? yoksa biraz karmaşıklık mı?

Birçoğumuz fazla dikkat şeylerden ortamdan kaldırıp, sessiz bir mekan, düzenli bir iş yeri olmayı ister. Halbuki 1995 yılında Londra’daki UCL Üniversitesi’nden psikolog Nilli Lavie yaptığı bilimsel araştırmada bunun tam tersinden bahsediyor.

Nilli Lavie, Yükleme Teorisi adında ilginç bir yöntemi açıkladı. Teoriye göre insan beyni dış dünyadan gelen işlemleri almakla sınırlı bir kapasitesi vardır. Eğer kapasite dolarsa, beynin oto kontrol dikkat sistemi de neye konsantre olacağını kendi belirliyor.

Nilli Lavie, yaptığı deneyde karışık ve dağınık olarak görülen iş ortamları, derli toplu, düzenli ve temiz, sessiz bir ortamlardan daha elverişli olduğunu gördü. Beynin algı bölümü dolu olduğunda, beyin tüm enerjisini en önemli işin üzerinde toplar. Dikkat dağıtacak etkenler ile artık ilgilenmez.

Bu yüzden dolayı dikkat dağıtacak, doğru Algıları bulup, enerjinin tüketilmemesi gerekmekte. Mesela bir görsel yada müzik araçları devreye girerse bu bir radyo olabilir, düzenli olarak çalınması doğru bir dikkat dağıtma için seçilebilir.

Ama neyin etkili olacağını kişinin bulması daha doğru bir tecrübe kazanmak adına fikir olabilir.

Dikkat dağınıklığını azaltmak ve Konsantre olmak için 3 Bilimsel Yöntem | Dikkat dağınıklığı çalışma kapasitesini azaltır

Dikkat dağınıklığını azaltmak ve Konsantre olmak için 3 Bilimsel Yöntem | Dikkat dağınıklığı çalışma kapasitesini azaltır


Dikkat dağıtan etkileri kaldırmak ve daha fazla iş yapmak için neler yapılabilir?

Zaman alacak ve dikkati dağıtacak işlerin listesini yapın. Gelen mailler ve cep telefondaki mesajları kontrol etmek için günün belli saatlerinde yapın.

Odaklanmayı sağlayacak bir ortam hazırlanması gerekir. İşe konsantre olmak için kapalı bir oda olmalı, bilgisayar ve cep telefonları uyarılarını kapatın.

Eğer gün içinde önemli bir toplantıya katılınacaksa, yada önemli bir eğitim için katılacağınız bir seans için, kesinlikle akıllı cihazlar yerine, kalem, kağıt ve toplantıyla ilgili dökümanları yanınızda bulundurmak daha iyi verim sağlayacaktır.

Önemli bir iş üzerinde iken, size ulaşılmasını engellemeli, araya giren kesintiler veriminizi azaltabilir.

Aynı anda birden fazla iş yaparak zamandan kazanırım düşüncesi içinde olmamak gerekir. 2014 yılında bir araştırmada yetişkinlerin yüzde 99’u her gün ortalama 2 saat boyunca birden fazla işi aynı anda yaptığı görüldü. buna örnek olarak TV açıkken Telefon görüşmesi yapmak gibi.

Ayrıca BakınızÇağımızın yeni hastalığı Dağınık Beyin Sendromu nedir? Algı Kapanması

Dikkat dağınıklığını azaltmak ve Konsantre olmak için 3 Bilimsel Yöntem | Konsantre olmak, bir mercekten uzağı izlemek gibidir

Dikkat dağınıklığını azaltmak ve Konsantre olmak için 3 Bilimsel Yöntem | Konsantre olmak, bir mercekten uzağı izlemek gibidir



YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.