Mudurnu’nun ismini aldığı Modrene Antik Kenti tarihçesi ve kalıntıları
Mudurnu’nun ismini aldığı Modrene Antik Kenti tarihçesi ve kalıntıları
Modrene Antik Kenti | Modra | Modrane | Mudurnu
Modrene, Türkiye’deki Antik Kentler listesinde, Bithynia Antik Kentleri grubunda, Bolu ili, Mudurnu ilçesinde kurulmuş antik bir kenttir
Modrene Antik Kenti Tarihçesi ve Kalıntıları
Mudurnu’nun tarihi günümüzden 4,000 yıl öncesine kadar uzanır. Tarihteki İpek Yolu gibi önemli tarihi yollar Mudurnu’dan geçmekteydi. Burası Hititler’den Bizans’a Osmanlı’dan Selçuklu’ya birçok farklı medeniyete ev sahipliği yapmıştır.
Şimdiki Mudurnu’nun bulunduğu yerde, Modra isimli küçük bir yerleşim yeri bulunuyordu. Bu antik kenti İmparator Iustinianus MS.6.yüzyılda geliştirerek piskoposluk merkezi yapmıştır. Bu kente de Nova, Iustiniana ismi verilmiştir. Nitekim 553 yılında yapılan Konsil tutanaklarında bu kentin piskoposunun ismi Nova Iustiniana piskoposu olarak geçmektedir.
Modra isminin Luwi dilinden gelen ana tanrıçanın kocası anlamında bir sözcük olduğu sanılmaktadır.
Antik Tarihi çağlarda bu kentin ismi önemli bir tarihi olayda geçmemektedir. Günümüze de eski kent ile ilgili hiçbir kalıntı ulaşamamıştır. Kent Osmanlı Zamanında yoğun bir yerleşke olarak kullanılmıştır.
Modrene Antik Kenti Kazı ve Yüzey Çalışmaları
Antik Kentle ilgili herhangi bir çalışma yapılmamıştır.
Modrene Antik Kenti Nerede | Nasıl Gidilir?
Mudurnu‘ya İstanbul’dan ulaşmanın en kolay yolu TEM otoyolu üzerinden. Adapazarı’na geldiğinizde Akyazı Kavşağı’ndan sapıyorsunuz ve Ankara yönüne doğru gidiyorsunuz.
Ankara’dan ise iki şekilde Mudurnu’ya gelmek mümkün. Bolu üzerinden gelirseniz yol biraz daha uzuyor ama otoyoldan gitmiş oluyorsunuz. Diğer seçenek ise Beypazarı üzerinden.
Ayrıca Bakınız: Türkiye’deki Antik Kentler
Kaynaklar ve Dış Bağlantılar
- ANTİK KAYNAKLARDA KARADENİZ BÖLGESİ, Adem Işık, TTK.-2001
- ANADOLU’NUN TARİHİ COĞRAFYASI, Prof. Veli SEVİN, TTK.-2001
- http://www.kulturvarliklari.gov.tr/ | Antik Kentler
- Bolu il Kültür Müdürlüğü
- Ord. Prof. Dr. Ekrem Akurgal, Anadolu Uygarlıkları