DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Koltuk altı kıllarını almak sağlıklı mı yoksa zararlı mı?

Koltuk altı kıllarını almak sağlıklı mı yoksa zararlı mı?

İlk defa “Notting Hill” filminin 1999’daki galasına koltuk altlarını almadan katılan Julia Roberts ile başlayan Koltuk Kıllarını almanın sağlıklı yaşamı tehdit ettiği gerekçeli yeni trend bir çok ünlüyle devam etti. Bunlardan birisi de Madonna ve hatta kendi kızı da bu akımı devam ettirenlerden. Peki bu insanlar neden Koltuk altı kıllarını almak istemiyor? Koltuk altı kıllarını almak sağlıklı mı yoksa zararlı mı? Koltuk altı kılları neden uzar? Koltuk altı kılları ne işe yarar? Dine göre Koltuk altı kılları neden alınmalı? Koltuk altı kılları nasıl alınmalı? Sorularına cevap vermeye çalışacağız.

Koltuk altı kıllarını almak sağlıklı mı yoksa zararlı mı?

Koltuk altı latince Aksilla olarak geçen yer, kolun ile omuzla birleştiği çukur olan bölgedir. Koltuk altı en çok vücut ateşinin yükseldiği zaman ölçüm yapılan rektum, ağız ve kulak kanalı ile 4. yerdir.

Koltuk altı daha çok terleme konusunda koku yaptığında dikkat çeker. Bu bölgede tüylenme herkesin ortak sorunlarından biridir. Aslında Koltuk altı tüylenmesi ergenlik çağında başlıyor. Kızlarda meme gelişiminden hemen birkaç yıl sonunda tüylenme başlar ortalama yaş aralığı 12 yada 13 olabilir. Tabi bazı çocuklarda daha önce de görülebilir. Erkekler de ise genital bölgede ki tüylenme başladıktan sonra genelde 2 yıl içinde başlar. Ortalama yaş aralığı nedir? diyorsanız 14 yada 15 yaş olabilir.

Modern toplumlarda Koltuk altı kıllarını temizlemesi yaygındır. Arap ve Türk kültürlerinde de durum böyledir. Koltuk altı kılları genelde hızlı uzadığından traş edilmesi gerekir.

Koltuk altı kılları genital bölgesi gibi hassas olan bölgelerdendir. Daha önce terleme konusunda bir yazı hazırlamıştık. Dilerseniz alttaki linkten terleme ve koku neden oluşur? Genital bölgelerdeki terlemenin neden kokulu olduğunu da anlattık.

İlgili Link: Ter nedir? Terlemenin nedeni nedir? Her insanın teri farklı mıdır?

Koltuk altındaki ter bezleri vücuttan çıkartıkları terin içinde tuz, su, madenler ve toksinler de bulunabilir.

Islak bir koltuk altı, mantar, maya, patojenik bakterilerin büyümesi için elverişli bir alandır. Kıllar ise bu süreci hızlandırmakta, üremesini de hızlandırmaktadır. Koltuk altındaki terleme sonucu kokunun sebeplerinden biri de budur.

Koltuk altında aşırı terleme, sürtünme ve kalan terin nemlenmesi ile bazen “Aksiller intertrigo” yani pişik durumları, kabarma gibi sorunun oluşmasına neden olabilir.

Koltuk altı kıllarının alınmaması, en çok Hippi kültüründe, Punk Rock akımında bazı Feminizm hareketlerinde sadece başlattıkları akımın bir parçası olarak yapmaktaydılar. Fakat günümüzde gelişen bu akımın diğerlerinden farkı, Sağlıklı Yaşam düşüncesidir.

Peki nedir bu “Sağlıklı Yaşam” akımı?

Koltuk altı kıllarını almak sağlıklı mı yoksa zararlı mı?| Artık saç renkleri ile koltuk altını aynı şekilde de boyamaya başladılar

Koltuk altı kıllarını almak sağlıklı mı yoksa zararlı mı?| Artık saç renkleri ile koltuk altını aynı şekilde de boyamaya başladılar


“Sağlıklı yaşam” akımı nedir?

Özellikle İngiltere’de yapılan bir araştırmada yeni gelen genç nesillerde, 16 ile 24 yaşındaki kadınların yaklaşık dörtte biri koltuk altı kıllarını aldırmadığı gözlemlendi.

İngiliz Telegraph gazetesinin yer verdiği araştırma raporunda, Y kuşağı incelendiğinde koltuk altı ve bacaklarındaki tüyleri temizleyen genç kadınların sayısında keskin bir düşüş olduğu belirtiliyor.

Bunun nedeni ise hem sağlıklı yaşam akımlarının daha yakından izlenmesi hem de kadınların toplumsal dayatmalara karşı çıkmaları.

16 ile 24 yaşındaki kadınlar arasında koltuk altı kıllarını alanların oranı 2013 yılında yüzde 95 iken, 2016’da aynı grup için bu oran yüzde 77’ye düştü.

Bacakları tıraş etme ya da tüylerini alma modasının da kadınlar arasında git gide azaldığı görülüyor. 2013’te kadınların yüzde 92’si bacaklarını tıraş ettiklerini söylerken, bu oran 2016’da yüzde 85 oldu.

Sektöre yönelik araştırmalar, kadınlar için tıraş, ağda ve benzeri ürünlerin satışlarının 2015 ile 2016 arasında yüzde 5 düştüğünü gösteriyor.

“Sağlıklı yaşam” akımını anlatan Mintel’in güzellik ve kişisel bakım araştırmalarından sorumlu yöneticisi Roshida Khanom’a göre yaşanan düşüşün sebebi olduğunu söylüyor. Özellikle kadınların “sağlıklı yaşam” hareketini takip etmeye başladılar.

Kadınların koltuk altı tıraşında, Tıraş köpükleri ve jellerinin hassas bölgelerde zararlı olduğunu düşünenler, doğal ürünlere yöneliyor.

Roshida Khanom’a göre, “‘Temiz beslenme’ de bu değişimler arasında. Bu gibi ürünler yüzünden ciltlerinin hasar görmesinden endişe ediyorlar” diyor.

“Yüzde 29’unun cilt bakımı rutinlerine yeni şeyler eklediği görülüyor – yani bundan başka şeyler de yapıyorlar.”

Koltuk altı kıllarını almak sağlıklı mı yoksa zararlı mı?| Saç renkleri ile koltuk altını farklı renklerde boyamaya başladılar

Koltuk altı kıllarını almak sağlıklı mı yoksa zararlı mı?| Saç renkleri ile koltuk altını farklı renklerde boyamaya başladılar


Kimyasal ürünlerden kaçmak için “Özgürleş!” trendi yükselişte

“Özgürleş” trendi nedeniyle kadınların toplumsal beklentilere karşı çıktığı dikkat çekerken, kadınların yüzde 53’ü kimyasal ürünlerden uzaklaşarak doğal ürünlere yöneldiklerini söylüyor. Sağlıklı yaşam blog yazarı Ella Woodward, bu akımın takipçilerinden biri.

Ella Woodward, elma sirkesi, hindistan cevizi yağı, bal ve Spurilina yosunu gibi doğal ürünleri güzellik rutinine eklediğini ve kimyasallardan kaçtığını da belirtiyor.

Kadınların tüylerin alınmasına karşı duruşu görüntüye göre 20 yılı bile geçmiyor.

1999’da çıkan dünyanın en iyi filmlerinin içine giren “Notting Hill” galasına koltuk altı tüylerini almadan gelen Julia Roberts bu trendin öncülerinden. Ardından Madonna, Drew Barrymore, Britney Spears koltuk altı kıllarını almadığını gösteren fotoğraflar görülmeye başladı.

Koltuk altı kıllarını almak sağlıklı mı yoksa zararlı mı? | Britney Spears, Drew Barrymore, Julia Roberts

Koltuk altı kıllarını almak sağlıklı mı yoksa zararlı mı? | Britney Spears, Drew Barrymore, Julia Roberts


Koltuk altı kıllarını almak neden Türk ve Arap kültüründe var?

Bunun en büyük sebeplerinden biri İslam dinidir. İslam dinin öncüsü ve sağlıklı yaşamın asırlar önceki habercisi Hz. Muhammed olarak bilinmektedir. Çünkü onun yaşamındaki yaptığı yeme, içme, temizlik hareketleri asırlardır bilimsel olarak doğruluğundan dolayı takip ediliyor. Diğer taraftan temizlik İslam dini için vazgeçilmez kurallardan biridir.

Hz. Muhammed (SAV) özellikle kıl temizliklerine bakıldığında, bıyıkların kısa kesilmesi, koltuk altı kıllarının yolunması, genital bölgede ise tıraşlanmayı tercih ettiği aktarılmıştır.

Sıcak kültürlerde zaten terleme çok olacağından çok kötü kokuların gelmesi de normaldir. Özellikle bir Müslümanın kötü kokmaması gerekmekte, erkeklerin de güzel kokuların sürülmesi de Peygamberin yaptığına göre sünnettir.

Bu yüzden Koltuk altı kıllarını uzatmak İslam dininde yoktur.


Koltuk altı kılları nasıl alınmalı?

Koltuk altı kıllarının en rahat alma yöntemi epilatörlerin kullanımı ile olmaktadır. Tüy döken kremler, Jilet yada ağda hassas olan bu bölgeyi tahriş olmasına sebep olabilir. Tahrişin yanında, kabarabilir ve daha çok ta çoğalmasına da neden olabilir.

Özellikle ağda kullanımı biraz daha fazladır. Hazır ağda bantları uygulandığında, çekme yönü kılların ters yönünde ve hızlıca olmalıdır. Bazen hazır olmayan ağdalar da kullanılır. Önemli olan ağdayı ters yöne sürülmesidir. Yine aynı bezler üzerine koyulup, ters yönde hızlıca çekmelidir.

Ağda ve epilatör kullanımı hem kıl köklerini hemde ölü deri tabakalarını da alacaktır. Ancak bu yöntemlerde kılların uzaması yani parmak ile tutulabilecek halde olmalıdır. yine ters yönde uygulanıp, içindeki kıl tutucular tıpkı el ile yada cımbız gibi çekme yöntemini uygulamaktadır. Ağda yada epilasyon sonrası kesinlikle 1 yada 2 saat duş alınmamalı. Islak bezle silinip daha sonra kurulandıktan sonra nemlendirici kremler oluşan kızarıklığı alabilir. Bunun nedeni ise açılan kıl köklerini suyla temas ettirip daha güçlü çıkmasına neden olabilir.

Lazer epilasyonlar da günümüzde çoğalmaktadır. Lazer epilasyon kesinlikle kıl köklerini öldürür diyemeyiz. Çıkar ama belki seneler sonra. Hemen alt başlık altından kılların yararlarını okuduğunuz da belki lazer epilasyonu düşünmeyebilirsiniz.

Koltuk altı kıllarını almak sağlıklı mı yoksa zararlı mı?| Erkekler genelde koltuk altını tıraş etmeyitercih ediyorlar

Koltuk altı kıllarını almak sağlıklı mı yoksa zararlı mı?| Erkekler genelde koltuk altını tıraş etmeyi tercih ediyorlar


Kıl nedir? Kıl neden çıkar? Kıl nasıl çıkar?

Aynı toprakta büyüyen çimler gibi, derinin altında bulunan kıl kökleri kendi torbası içinde yetiştirip büyümesi ile tüyler, ardından sertleşerek kıl şeklinde büyürler. Kıl torbasında yenisi yetişene kadar bir diğeri durur. Arkasından yeni kıl çıkmaya başlar. Kılların büyüme süreci böyle gelişir. Vücuttaki tüm kılların gelişi böyledir. Ama bazı bölgelerde kıllar uzar ve durma sürecine girer. Durma sürecinde alttan gelen kıl yetişir ve sonra oda düşer. Kimi bölgelerde daha hızlı kimi bölgelerde daha yavaştır. Mesela kaşlarda ki kıllar, saç kılları gibi hızlı büyümez.

İnsan vücudunun kıl sistemi her bölgede farklı programlama ile çalışmaktadır. Mesela kollardaki kıllar bir santim kadar uzadıktan sonra durma sürecinde büyümez. Siz onların devamlı aynı kaldığını düşünebilirsiniz. Ama alttan yenisi geldiğinde dökülür.

Koltuk altı ve genital bölgedeki kıllar ise uzamaya meyillidir. Tıpkı saçlarda olduğu gibi. Mesela saçlarınızı hiç yıkamazsanız, oluşan kirden ve tozdan, birde terleme ile nasıl koktuğunu bilirsiniz. Terleme noktası olan koltuk altı bölgesinde de durum böyle. Her gün duş alan ve yıkanan için belki farkedilmiyor ama haftada 2 kez alınan duş alındığında oluşan kokunun artması kılların uzaması ile doğru orantılıdır.

Normal olarak insan vücudunda çok az bölümü hariç her yerde kıl bulunmaktadır. Kadınlarda ve erkeklerde kıl oluşumu ergenlik çağı ile doğru orantılı şekilde artar. Aslında kıllar bir nevi gelişiminde habercisidir. Kılların gelişimini sağlayan hormonun ismi Hirsutizm’dir. Ancak kıllanmanın tetikleyicisi Androjen denen hormondur. Bu hormon erkeklerde daha çok olmasına rağmen kadınlarda daha az seviyededir. Kıl kökleri devamlı hormonların yönlendirmesi ile kıl üretmeye başlar. Üretilen kıllar kendinden dökülmeyip yada kesilmediğinde çıkan bölgede durur. Kıl kökleri tabi ki aynı anda çalışmaz.

Koltuk altı kıllarını almak sağlıklı mı yoksa zararlı mı?| Kadındaki hormon bozukluğunun bir öneği

Koltuk altı kıllarını almak sağlıklı mı yoksa zararlı mı?| Kadındaki hormon bozukluğunun bir örneği


Kıldaki değişilikler Hormon bozukluklarını işaret eder!

Hormon kaynaklı bozukluklar bir nevi kıllar ile alarm vermektedir. Mesela anormal şekilde hızla uzaması yada normal olmadan dökülmesi bir sorun olduğunu işaret eder.

Örneğin Kadınlarda tüylenmeye neden olan en önemli nedenlerden sayılan polikistik over sendromudur. Bu sorun yumurtalıklarda yaşanır ve adet sürecini de etkiler. Östrojen hormonu üretimi sorunu olduğunda daha çok erkeklerde üretilen Androjen hormonunda artış gözlenir. Androjen hormonu arttığı andan itibaren kıl kökleri daha çok çalışır. Kıl kökleri çalıştıkça, normal kıl büyümesi daha kalın, hızlı ve belirgin olmaya başlar. Aşırı tüylenme sorunu bir nevi uyarı işareti şeklinde de algılanabilir.

Androjen hormonu erkekte daha çok salgılandığı için, doğal olarak ta kıl kökleri daha uzun ve sert kıllar yapması normaldir. Erkekteki kılların çok dökülmesi yada yumuşak kıllara dönüşmesi da bir problemi işaret eder. Doktora gidilip, hormonal testlere baktırılmalıdır.

Koltuk altı kıllarını almak sağlıklı mı yoksa zararlı mı?| Kadındaki hormon bozukluğunun bir örneği

Koltuk altı kıllarını almak sağlıklı mı yoksa zararlı mı?| Kadındaki hormon bozukluğunun bir örneği

Eğer vücutta kıllar da sertlik, kalınlık yada renk değişimleri var olduğunda genelde kişiler önemsemez, bu kıllardan kurtulma yolları ararlar. Asıl yanlışlık burada. Kılın artması yada dökülmesi, kalınlaşması yada ince olması tamamen bir sağlık sorunudur.

Sağlık sorunlarından biri olan Hirsutism, erkekler için normal ama kadınlar için anormal olmayan kıl değişimleri, renklerin siyahlaşması, kılın sertleşmesi ve çoğalmasına verilen genel isimdir.

Kılları lazer epilasyon gibi yollarla tamamen kurtulmanın yolları aranmamalıdır.

Vücut kılları aynı zamanda doğal serinlik ile özellikle saçlar ile üşümeyi geciktirir. Burun kılları hava filtresi, kaşların ter engelleyici, kirpiklerin gözleri koruduğunu unutmamak gerekir.

YORUMLAR
  1. Selma A. dedi ki:

    Koltuk altı kıllarının ne işe yaradığını hep merak etmişimdir 🙂 Gelgez harikasın. Teşekkürler