DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

İzmarit yakalamak için nasıl bir olta ve uç seçimi yapmalıyız?

İzmarit yakalamak için nasıl bir olta ve uç seçimi yapmalıyız?
A+
A-

İzmarit yakalamak için nasıl bir olta ve uç seçimi yapmalıyız?

İzmarit derisi pullu sırt yüzgeci dikenli kafasından kuyruğuna kadar uzanan balık türüdür. Kış aylarında derin sularda olup nisan mayıs aylarında kıyılara yaklaşarak sıcak sığ yosunlu ve kayalık bölgelerde yasar. Marmara ve İstanbul boğazında bolca yakalanabilen hemen hemen bütün sularımızda bulunabilen bir balıktır.

Sığ sularda bu balığı şamandıra sistemi ile 0.25’lik beden 0.15 , 0.18 lik köstek ile kıyılardan yakalayabilirsiniz. Yosunların hemen üzerinde dolaştığı için oltanızı dibe yatırmadan havada tutmalısınız bunun için iğnenin dibine küçük bir mantar takabilirsiniz. Yem olarak genellikle benim tercihim midye ve karidestir. Bulabilirseniz dere kurdu yada boru kurdu da iyi verim verir. Dip oltası yaparken üçlü köstek takımı ile (köstekler 30cm boyunda olmalı) 75gr, 100 gr veya 125 gr kurşun kullanarak kıyıdan 40m 60m açıklarda da yakalayabilirsiniz. Kullanacağınız midyeleri önceden hazırlayıp güneşte kurutarak yemin oltada uzun süre kalmasını ve oltayı atarken dağılmasını engeleyebilirsiniz. Hazırladığınız midyeleri bir bez üzerinde bekletirseniz hem yapışmasını hemde kolay kullanımı sağlarsınız. Kullanacağınız midyeler küçük olursa hem oltaya takılması kolay oluyor hem de oltayı sallarken yemin dağılma riski fazla olmuyor. Kurnaz bir balık olduğu için oltaya vurduğununda hemen tasmalamanız gerekir. Yoksa sürekli olarak balığı yemlemiş olursunuz. Bulunduğunuz avlakta farklı türden balıklar varsa karagöz, mırmır gibi şansınız varsa bu balıklarıda aynı teknikle yakalayabilirsiniz. Bulunduğunuz avlakta lapin cinsi balıklar varsa onlarda oltanıza bol miktarda takılabilir. Lezzetsiz ticari değeri olmayan balıklardır. Genelde iğneyi yuttuğu için oltalarınıza zarar verebilir.

İzmarit yakalamak için nasıl bir olta ve uç seçimi yapmalıyız?

İzmarit yakalamak için nasıl bir olta ve uç seçimi yapmalıyız?

İzmariti yakaladıktan sonraki işlemler nelerdir?

İzmariti yakaladığınızda oltadan çıkartırken sırt yüzgeçlerine dikkat etmeniz gerekiyor. Savunmaya geçtiği için dikenleri elinize batabilir. Buda size uzun süreli bir acı verir. Eğer batan dikenini görüp çıkartamazsanız uzun vadede vücudunuz onu atacaktır. Bu sürede elinize battığı yer zaman zaman acıyacaktır. Ben 3 aydan fazla bu acıyı çektim ama yakalaması zevkli bir balık olduğu için oltaya vurması ayrı bir keyif veriyor hiç vazgeçmeden sürekli avlağını yapıyorum.

Bulunduğum avlaklarda sırtı kahve rengi olan ve menekşe de denilen mavi renklerde olan türlerini sürekli yakalıyorum. Menekşe türü diğerlerine göre çok daha iri ve de lezzetli bir balık.

İzmarit yakalamada nasıl bir olta takımı seçmeliyiz?

İzmarit yakalamak istiyorsanız, izmarit oltaları 3’lü köstekli şamandıralı takım veya 3’lü köstekli dip takım 8 numara veya 9 numara çapraz iğneli 0.18 köstek 0.30 veya 0.35 beden suyun akıntısına göre 75 gr ile 125 gr arası kurşun kullanmanız gerekmektedir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.