DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Havale ile Eft arasındaki fark nedir?

Havale ile Eft arasındaki fark nedir?

Havale ile Eft arasındaki fark nedir?

Havale ile Eft arasındaki fark nedir?, ne kadar bilsekte hep kendimize yada birilerine bu soruyu defalarca sorarız. Havale işlemleri genel olarak hesaplar arası para gönderme işlemi olarak bilinir. EFT’de olduğu gibi farklı bir bankaya havale işlemi gerçekleştiremezsiniz.Havale işlemleri mektup, bilgisayar, banka yolu ile gerçekleştirilebilir. Havale işleminin gerçekleşmesi için hesap sahibinin onayı gereklidir bu onay bankaya ulaştığı andan itibaren işlem başlar ve devamında onaylanır.

Havale’yi her zaman kullanabilirsiniz fakat EFT ‘de işlemin sonlanması ve gönderilen miktarın karşı tarafın hesabına anında aktarım işlemi için 3 şartın sağlanması gerekir. tatil olmayan günler, hafta içi ve  mesai saati genelde 16:30’a kadar olmalıdır. Eğer mesai saati dışında EFT yaparsanız işlemi sizin tarafınızdan onaylar fakat karşı tarafın hesabına ertesi gün mesai başlangıcında geçer.

Havale Nedir?

Havale, aynı banka içinde, mevduat sahibi bir başkasının hesabına ya da hesaplarına, kendi hesabına ya da hesaplarına para aktarabilir. Havalenin gerçekleşmesi için mevduat sahibinin bankaya talimat vermesi yeterlidir.

Havale işleminin yapıldıktan sonra gönderici hesaptaki miktar  anında düşer. Bu paranın havale yapılan hesaba geçmesi ise maksimum  10 dakika ile 20 Dakika arası sürer.

Havale Ücretleri, Bankadan bankaya değişen bir ücret politikasıdır. Tutarına ve bankanıza göre ücretleri değişir.

EFT Nedir? | Elektronik Fon Transferi

EFT  kısa adı olan Elektronik Fon Transferi , Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (T.C.M.B.) tarafından ülkemizde  1 Nisan 1992 tarihinde yaptığı uygulama ile iki farklı banka arasındaki TL cinsinden ödemelerin gerçekleştirilmesi işidir.

Kısaca EFT Sistemi bir bankadan diğerine Türk Lirası cinsinden ödeme gönderilmesini sağlayan elektronik ödeme sistemidir.

EFT ‘nin Türkiye’deki Tarihçesi

Teknolojideki gelişmeler ve artan gereksinimler nedeniyle sistem yeni özelliklerle geliştirilmiş ve ikinci kuşak EFT Sistemi Türkiye‘de EFT 2 ile 24 Nisan 2000’de devreye alınmıştır.

EFT 2 Sistemiyle birlikte çalışan ve bu sayede menkul kıymetlerin ödeme karşılığında teslim edilerek el değiştirmesine olanak sağlayan EMKT Sistemi ise, türünün dünyadaki sayılı örneklerinden biri olarak 30 Ekim 2000’de hizmet vermeye başlamıştır.
Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (T.C.M.B.), 2012-2013 yıllarını kapsayan dönemde, kendi iş gücü ve kaynaklarıyla yürüttüğü projeler sonucunda ödeme sistemlerini tamamen yenilemiştir. Teknoloji ve altyapıda gerçekleştirilen iyileşmenin ötesinde, çok sayıda olan düşük tutarlı ödemeleri az sayıdaki yüksek tutarlı acil ödemeyi etkilemeden işleyen bir sistem geliştirilmiştir. Bunun sonucunda, yeni EFT Sisteminde perakende ödemeler 7 Aralık 2012 tarihinden itibaren Perakende Ödeme Sistemi (PÖS) adı verilen bileşen tarafından işlenirken, bankalar arası işlemler 12 Temmuz 2013 tarihinde hizmete alınan EFT-III bileşeninde ve yeni kuşak EMKT Sisteminde gerçekleştirilmektedir.

Türkiye’de EFT(Elektronik Fon Transferi) sistemi T.C.M.B. tarafınca işletilmekte olan bir sistem olup, sistem çerçevesi T.C. Bankalar Kanunu tarafından düzenlenmektedir. Gün içi işlemler 08.30 – 17.30 arasında gerçekleştirilebilmekte olup, sistem ile ilgili sorumluluk T.C.M.B.’na aittir. Yarım iş günlerinde sistem saat 13.00’te kapanır.

Bugün, EFT(Elektronik Fon Transferi) Sistemi sayesinde kuruluşlar ve bireyler, bankalarının kendilerine sunduğu telefon bankacılığı ve internet bankacılığı hizmetlerini kullanarak, diğer şahıslara yönelik ödemelerini, kredi kartı borçlarını, telefon, doğalgaz, elektrik, su, yakıt, okul taksiti, trafik cezaları gibi birçok türdeki ödemelerini son ödeme tarihine kadar ödeyebilir.

Havale ile Eft arasındaki fark nedir?

Havale ile Eft arasındaki fark nedir?

EFT Kullanım ücreti ne kadar?

Bankaların hepsi EFT işlemlerinde Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (T.C.M.B.)’na ücret öder. Ama o kadar da can yakacak türden değil. 2015 yılındaki ödedikleri rakam T.C.M.B.’nın kendi sitesinde yazmakta. Tutarı 8.000 TL’den az olan ödemeler için alınan ücret 20 Kr (en düşük ücret), tutarı 792.000 TL ve üzerinde olan ödemeler için 19,80 TL’dir (en yüksek ücret). Tutarı bu iki değer arasında kalan ödemelerden alınacak ücret tutara bağlı olarak hesaplanır.
Fakat Bankalar müşterilerine, EFT yaptıklarında yüksek ücretler almaktadırlar. Her bankanın ayrı bir EFT fiyatı vardır.

Havale ile EFT arasındaki fark nedir?

  • Havale aynı bankadaki kendi hesaplarınızın yada aynı banka müşterileri arasındaki para transferini sağlar, EFT farklı banka hesaplarına para gönderimini sağlar.
  • EFT için tatil günleri ve hafta sonu hariç, sadece hafta içi  mesai saatleri(16:30’a kadar) içinde olmalıdır. Havale bu kurala uymaz.
  • EFT,  Havaleye göre onay süresi daha kısadır.
  • EFT işlemi için sizden istenen bilgiler daha az ve kısadır. Havalede bu işlem daha uzun sürer.
  • EFT ücreti, havale ücretine göre daha ucuzdur.

Kaynaklar ve Dış Bağlantılar

  • EFT nedir?
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.