DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Boğulma Nedir? Boğulmalarda ilkyardım nasıl yapılmalı?

Boğulma Nedir? Boğulmalarda ilkyardım nasıl yapılmalı?
A+
A-

Boğulma Nedir? Boğulmalarda ilkyardım nasıl yapılmalı?

Boğulma nedir? Genel anlamda boğulmavücuttaki dokulara yeterli oksijen gitmemesi sonucu dokularda bozulmasına denir.Oksijen gitmemesi ise, bilinç dışı dilin nefes yolunu tıkaması, takma dişin yutulması, ses tellerinde şişme ve solunum yollarında yaralanma, yabancı bir cismin tıkamasından kaynaklı oluşabilir.

Zehirli gazlar, baş yada kafa yaralanmaları, suda boğulma ve iple boğulmalarda nefes almayı kesebilir. Bu durumda şok yaşaması ve kalp durması gibi ölümcül nedenler oluşabilir.

Boğulma sadece fiziksel durum harici, zehirli gazlarda anlaşılamayabilir. Bu yüzden boğulma belirtilerini bilmede yarar var.

Boğulmanın ilk belirtileri şöyledir;

  • Baş dönmesi ve halsizlik,
  • Nefes almada zorluklar,
  • Nabız sayımında artış,
  • Bilinç kaybının yaşanmaya başlanması,
  • Boyun damarlarında şişiklik,
  • Dudak ve yüzde morarmalar

Sonraki belirtiler ise daha çok ölümcüle yakın durumlardır.

  • Nefes alma seyrekleşmeye başlamıştır.
  • Bilinç kaybı tam olarak gitmiştir.
  • Kulak Burun ve Dudaklarda mavimtırak renktedir.

Boğulmalarda ilkyardım nasıl yapılır?

Yabancı cisim yada takma diş, sara hastalığı gibi dilin soluk borusunu tıkaması durumlarında, boyunu, çene yere dik şekilde arkaya bükülür. Dili öne çekmek için çeneyi daha da açmanız gerekebilir. Nefes almada sorun yaşanıyorsa ağızdan ağza solunum yapma durumunuz olabilir.

Eğer boğaza bir cisim takıldı ise buda nefes almayı zorluyordur . Bunun için daha açıklayıcı yazımız alt linktedir.

Nefes borusu tıkanmalarında neler yapmalı?

Suda Boğulmalarda İlkyardım

Suda Boğulmalarda İlkyardım yapmak için boğulan kişiyi karaya çıkartıp sırt üstü yatırmak gerekmektedir.Kravat, kemer, takma diş, solunumu engelleyebilecek tüm maddelerden kurtulmalıdır.

Ağızdan ağza yapay solunum yapınız. Soluk verdiği zaman kişinin başını yana çeviriniz. Tekrarlı bir şekilde 5 yada 6 tekrar yapınız. Böylece yutulan su köpüklenerek dışarı çıkmaya başlayacaktır.  Bu hareketi 5-6 kez tekrarlayınız. Böylece; fazla su köpürerek dışarı çıktığı gibi kişiye yeterli solunum da yaptırmış olursunuz. Yutulan suyu çıkartmak için iki elinizle karnı altından tutarak hastayı yukarı kaldırınız. Bu suretle hava yolundaki suların boşalmasına yardım etmiş olursunuz.

Islak giysileri çıkartıp, kuru bir örtüye sarınız.

Acil numara her zaman için 112 olduğunu unutmayınız.

Suda Boğulma ile ilgili ilkyardım videosu

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.