DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Nefes borusu tıkanırsa nasıl ilkyardım yapılmalı? Hemlich Manevrası

Nefes borusu tıkanırsa nasıl ilkyardım yapılmalı? Hemlich Manevrası

Nefes borusu tıkanırsa nasıl ilkyardım yapılmalı? Hemlich Manevrası

Nefes borusuna kaçan karpuz çekirdeği ölümü getirdi!

İzmir Buca’da yaşayan Çınar Ailesinin 2 yaşındaki çocuğu Eymen Çınar ,soluk borusuna karpuz çekirdeği kaçması sonucu hastanede hayatını kaybetti.

13 Ekim 2016 yılında gerçekleşen olayda, yemek sırasında soluk borusuna kaçan karpuz çekirdeğinin fenalaştırdığı Eymen’in 8 gündür hastanede mücadele ettiğini fakat kurtulamadığı belirtildi. Eymen’in  otopsisi yapılması üzere Adli Tıp’a gönderildi.

21 Ağustos 2015’te soluk borusuna fıstık kaçan 20 aylık bebek Ömer Baran felç geçirmişti. 9 Ağutos 2015 ‘te başka bir haber ise küçük erik parçası nefes borusuna kaçan 3 yaşındaki Sivaslı Aslıhan  beynine oksijen gitmediği için 2 ay cihaza bağlı yaşamıştı. 4 Şubat 2015’te Ordu’lu 14 yaşındaki Emre Aydoğdu nefes borusuna kaçan baklavadan dolayı kurtarılamadı. 18 Şubat 2015’te Samsun’lu 5 yaşındaki Ceren Karadeniz nefes borusuna kusmuk kaçtığı için kaldırıldığı hastanede öldü. 28 Ocak 2015 Ordu’lu Yunus Emre Narlık’ın nefes borusuna patlamış mısır kaçtı ve kurtulamadı. 11 Ocak 2016’da nefes borusuna yemek kaçan Kayseri’li 19 yaşındaki Duran Orhan hayatını kaybetti.08 Kasım 2011 de 70 yaşındaki Trabzon’lu Hüseyin Bayraktar nefes borusuna et kaçıp tıkanmasından dolayı kurtarılamadı…

O kadar çok ölüm var ki bu konuyla ilgili.

Peki biz böyle bir durumda ne yapacağımızı biliyor muyuz? Nefes borusu hayati bir yol ve herkezin başına gelecek bu olayın her vatandaş tarafından bilinmesi gerekmektedir.


Nefes borusuna kaçan parçalarda ilkyardım nasıl yapılır?

Nefes borusu kaçan maddelerde ilkyardım hayati bir konudur. Solunum yolunun kazazede için yaşam noktasıdır.Katı maddelerin  ,solunum yolunu Solunumu gerçekleştirmesi için gerekli havanın geçmesine engel olacak şekilde tıkamasıdırİki türlü tıkanma vardır:

  1. Solunum Yolu Kısmi tıkanma: Bir miktar hava geçişinin olduğu duruma kısmi tıkanma denir.Kısmi tıkanma durumunda; kişi öksürür, nefes alabilir, konuşabilir. Nefes borusuna kaçan parçalarda ilkyardım olarak,  kişiye dokunulmaz ve öksürmeye teşvik edilir.
  2. Solunum Yolu Tam tıkanma: Hava girişinin tamamen engellendiği duruma tam tıkanma denir.Tam tıkanma durumunda; kişi nefes alamaz, acı çeker gibi ellerini boynuna götürür, konuşamaz, rengi morarmıştır. Heimlich Manevrası yapılır.

Nefes borusuna kaçan parçalarda ilkyardım, sizin başınıza gelirse hemen bir sandalyeye bulun  ve iki elinizle karnınıza basarak, çıkartma işlemi yapabiliriz.(oto – heimlich)

Nefes borusuna kaçan karpuz çekirdeği ölümü getirdi! | Kişisel olarak soluk borusu tıkanmasına ilkyardım

Nefes borusuna kaçan karpuz çekirdeği ölümü getirdi! | Kişisel olarak soluk borusu tıkanmasına ilkyardım

Nefes borusu kaçan maddelerde ilkyardım için Yetişkin ve Çocuklarda Heimlich Manevrası aşağıdaki şekilde uygulanabilir.

  • Kazazede ayakta ya da oturur pozisyonda olabilir.
  • Hafıza Bilinci kontrol edilir.
  • İki Kürek kemik arasına 5-7 kez vurulur.
  • Cismin çıkıp – çıkmadığı ağız içerisinden kontrol edilir.
  • Çıkmadıysa, arkadan sarılarak gövdesi kavranır.
  • Bir el yumruk yapılarak, başparmak çıkıntısı midenin üst kısmına, göğüs kemiği altına gelecek şekilde yerleştirilir. Diğer el ile yumruk yapılan el kavranır.
  • Kuvvetle arkaya ve yukarı doğru bastırılır.
  • Bu hareket 5-7 kez yabancı cisim çıkıncaya kadar tekrarlanılır.

Şişman ve Hamilelerde Heimlich manevrası

Şişman ve hamilelerde solunum yolu tikanmalarında ilkyardim için, baskı yapılacak yer göğüs altıdır. Karın baskısı yapmak şişmanlarda etkili olmaz. Ayrıca hamilelerde bebeğe zarar verebilir.

Kazazede eğer bilinçsiz olarak bulunduysa  ABC si değerlendirilir ve temel yaşam desteğine başlanır. İlk 2 kurtarıcı solunum etkili olmuyorsa baş- çene pozisyonu düzeltilerek tekrar 2 solunum verilir. Yine başardı olunamıyorsa solunum yolu tıkanıklığı düşünülür ve temel yaşam desteğine devam edilir. Yabancı cismi çıkartmada göğüs basısı karın basısından daha etkilidir. Hastanın bilinçsiz olması nedeniyle solunum kasları gevşediğinden, verilen solunumun bir kısmı akciğerlere geçecek ve oksijen sağlayacaktır. Temel yaşam desteğine 112 gelene kadar devam edilir.

Hemlich Manevrası

Hemlich Manevrası

Çocuklarda solunum yolu tikanmalarında ilkyardim  (1-8 Yaş)

Çocukta kısmi tıkanma varsa dokunulmaz, öksürmeye teşvik edilir. Eğer tam tıkanma varsa yetişkinlerdeki gibi Heimlich manevrası uygulanır. Ancak çocuğun boyu kısaysa boyuna uygun olarak diz çöküp uygulama yapılır. Çocuk bilincini kaybettiyse solunumu ve dolaşımı yoksa temel yaşam desteği verilir.


Bebeklerde solunum yolu tikanmalarında ilkyardim (0 – 1 Yaş)

Eğer bebek nefes alıyor,öksürüyor ve ses çıkarabiliyorsa hiç dokunulmaz. Ağzında yabancı cisim olup olmadığı kontrol edilir, yabancı cisim görülüyorsa bir hamlede alınabilecek gibiyse alınır. Bebeklerin solunum yolu çok kısa olduğundan ileri kaçma riski olabilir. Bu nedenle çok dikkatli olmak gerekir.

  • Bebek kolun üstüne yüzükoyun yatırılır.
  • Başı, baş parmak ve diğer parmaklarla boynu destekleyecek şekilde sıkıca tutularak öne doğru eğilir.
  • Bebeğin başı gergin ve gövdesinden aşağı bir pozisyonda olmalıdır. (Eğik yatırılmasının nedeni çıkacak yabancı cismin daha kolay dışarı atılması içindir)
  • Bebek bu pozisyonda iken el bileğinin iç kısmıyla omuzları arası bölgeye 5 kez çok hafif olmayacak şekilde vurulur.
  • Bebek diğer kolun üzerine sırt üstü döndürülür, yabancı cisim çıkmış mı bakılır görülüyorsa bir hamlede alınır.
  • Halen yabancı cisim çıkmadıysa 5 kez 2 parmakla göğüs kemiğinin alt ucuna bası uygulanır. Tekrar yabancı cisim çıkmış mı diye bakılır
  • Bu işleme yabancı cisim çıkana kadar 5 göğüs basısı 5 sırta vurma olarak devam edilir
  • Bu uygulamaları yaparken eğer bebeğin bilinci kaybolduysa bebeğe 1 solunum eklenerek işleme devam edilir. 5 kez sırta vurma, 1 solunum ve 5 kez göğüs basısına yardım gelene( 112) kadar devam edilir.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.