Bebek Beslenmesinde Anne Sütünün Önemi Nedir?
Bebek Beslenmesinde Anne Sütünün Önemi Nedir?
Anne sütünün, bebeklerin ihtiyacı olan tüm besin öğelerini ilk altı ay sağlayabilen benzersiz en iyi besindir. Anne sütü ve doğumdan sonra gelen ilk sarı süt, bebeği hastalıklara karşı koruyup, ilk aşı gibidir. Anne sütünün bebeğin annesiyle sevgi bağı kurabilmesi için iletişim ve hayatta kalması için çok önemlidir. Anne sütüyle beslenen bebeğin zeka oluşumu, içmeyene göre daha yüksektir. Anne sütü, bebeğin ilk altı ay ihtiyacı olan protein, yağ, demir, vitamin gibi her türlü besin değerine içeren ideal besin kaynağıdır. Anne Sütü İçindeki koruyucu maddeler nedeniyle bebeği enfeksiyonlardan korur. Anne sütünün hazmı kolaydır, kaynatmak gerekmez. Anne Sütü Daima taze, temiz ve bebeğe vermek üzere hazırdır.
Anne Sütündeki tamamen doğal maddeler, bebeğin büyümesi için gerekli olan maddeler inek sütünden daha fazladır. Anne sütünde yeterli miktarda su ve vitamin bulunduğu için, çok sıcak iklimlerde bile bebeğe su vermeye ve ayrıca ilk altı ayda meyve suyuna gerek yoktur. Anne sütüyle beslenen bebekler diğer besinlerle beslenen bebeklerden daha zeki olurlar.
Anne sütü ve doğumdan sonra gelen ilk sarı süt ishal, solunum yolu enfeksiyonu gibi hastalıklardan koruyor. Anne sütü ile beslenmiş çocuklar astım, alerji, çocuk diyabeti gibi hastalıklara karşı daha dirençli oluyor ve kanser oranının daha düşük olduğu biliniyor. Anne sütünün içinde yeterli demir olduğu için, emzirilen bebeklerde kansızlık görülmez. Ayrıca anne sütü alan bebeklerde, pişik, karın ağrısı ve kabızlık daha az görülür.
Anne sütüyle beslenmeyen çocuklarda ölüm oranları beslenenlere göre 4-6 kat daha fazladır. Dünya Sağlık Örgütüne göre emziren kadın oranları yüksek olsaydı yılda 1.5 milyon bebeğin yaşamı kurtulacaktı.
Dünya Sağlık Örgütü ve UNICEF, anne sütü ile beslenmenin doğumdan hemen sonra başlanmasını öneriyor. İlk altı ayda sadece anne sütü verilmesini ve emzirmenin altı aydan sonra uygun besin takviyeleriyle iki yaş ve üzerine kadar devam etmesini öneriyor.
Anne sütünün zekaya etkisi nedir?
Anne Sütünün zeka gelişiminde tartışılmaz bağlantısı ispatlandı. Yapılan bilimsel araştırmalar anne sütü içen bebeklerin zeka gelişiminin içmeyen bebeklere oranla daha fazla olduğunu göstermektedir.
Kentucky Üniversitesi uzmanlarından Dr.James Anderson’ın, anne sütüyle beslenen bebekler ile biberonla beslenenler arasında karşılaştırma yapan araştırması sonucunda, “anne sütüyle beslenen bebeklerin Zeka Puanı yani IQ’larının, biberonla beslenen bebeklere oranla 5 puan daha fazla olduğu” saptanmıştır. Bu araştırma sonucunda, bebeğin zekasının anne sütüyle gelişiminin 6 aya kadar olabileceği, 8 haftadan az anne sütü emen bebeklerde ise anne sütünün zeka üzerinde yarar sağlamadığı da belirlenmiştir.
Kaynaklar ve Dış Bağlantılar
- UNICEF ilk 6 ay sadece anne sütü
- DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ
- FDA
- Sağlık Bakanlığı