Pedagog Kimdir? Pedagoji Nedir? Uzmanlık Alanları Nelerdir?
Pedagog ne demek? Pedagoji nedir? Pedagojinin uzmanlık alanları nelerdir? Pedagojinin Önemi Nedir? Pedagog Olmak İçin Yapılması Gerekenler Nelerdir? Hangi Durumlarda Pedagog Desteği Alınmalıdır? Pedagojinin Alt Dalları Nelerdir? Pedagogların Hizmet Verdikleri Alanlar Nelerdir? sorularının cevapları yazımızda.
Pedagog Kimdir? Pedagoji Nedir? Uzmanlık Alanları Nelerdir?
Bir ülkenin gelişmesi ve kalkınmasında şüphesiz ki en büyük etken çocuklarındır. Dolayısıyla yarınları emanet edeceğimiz çocuklarımız için, doğumdan itibaren sürekli çalışılmaktadır. Çocukların gelecekte yaşayacağı sorunları, önceden halledebilmek adına alınan psikolojik desteği veren kişilere pedagog denir.
Pedagoji Nedir?
Çocukların, bir ülkenin geleceğini oluşturan en önemli yapı taşlarından olduğunu söylemek hiç te zor olmayacaktır. İşte pedagoji de gelecek teşkil eden bu çocukların, ruhsal, fiziksel ve duygusal durumlarını inceleyen bilim dalıdır. Pedagoji bilimi, çocukların duygusal, zihinsel ve de sosyal gelişimlerini inceleyerek ruh sağlığı hakkında bilgiler edinmeye çalışan bir bilimdir.
Pedagoji bilim dalında uzmanlaşmış yani bu bilim dalıyla ilgilenen kişilere ise “pedagog” adı verilmektedir. Bakıldığında pedagojinin gelecek adına oldukça önemli etkileri bulunmaktadır. Bunun nedeni ise, bu bilim dalının çocukları ruhsal yönden inceleyerek onların toplum geleceği adına ruhsal açıdan sağlıklı bireyler yetiştirilmesine olanak sağlamasıdır.
Çocuk eğitimi, hepinizin de bildiği gibi doğumdan itibaren yani ailede başlamaktadır. Çocuk eğitimi, ülke devletleri açısından da büyük önem taşımaktadır. Bu sebepledir ki; ailelerin yanı sıra, devletler de çocukların yetiştirilmesine büyük katkılar sağlamaktadır. Ruhsal açıdan bakıldığında, kaliteli bireylerin yetişmesi adına ve toplumun geleceği açısından, pedagoji bilimine sıkça başvurulması gerekmektedir.
Pedagojinin Önemi Nedir?
Türkiye’de pedagog kelimesi halk arasında Çocuk Psikolojisi Uzmanı (Çocuk Psikoloğu) olarak yanlış algılandığı için son 5 yıldır bu kavramın çocuk psikoloğu kavramıyla eş anlamlı kullanılması daha da yaygınlaştı. Bununla birlikte pedagog unvanı alan uzmanlar da çocuk psikoloğu gibi çocukları tedavi etmeye başlamış durumdadırlar.
Pedagog unvanı olmayan çocuk gelişimi ve eğitimi bölümü ve anaokulu öğretmenliği bölümlerinden mezun olan anaokulu öğretmenleri bile anaokulu öğretmeniyim yerine pedagogum diyerek kendilerini çocuk psikoloğu gibi tanımlamaya başlamışlardır.
Pedagog kelimesinin gerçek anlamı çocuk eğitmenidir. Fakat onlar Türkiye’de yanlış algılanan çocuk psikoloğu anlamında bu unvanı kullanarak hasta görmektedir ve bu çok yanlış bir işleyiştir. Burada aldatıcı olan çok önemli nokta ise pedagog zaten çocuk eğitimcisidir, Çocuk psikoloğu değil.
Diğer taraftan pedagog kelimesi halk arasında çocuk psikoloğu gibi algılandığı için çocuk psikolojisi uzmanları pedagog unvanını kullandığı için pedagog kelimesi çocuk psikoloğu kelimesiyle eş anlamlı gibi algılanmaya başlanmıştır. Bunu fırsat bilen sadece pedagog unvanı olanlar ve psikoloji alanında başka eğitimleri olmayan pedagoglar çocuk psikoloğu gibi çalışmaktadır. Bunla birlikte pedagog unvanı olmayanların bile bu unvanı kullanarak çocuk psikoloğu gibi çalışmaktadır.
Çocuk psikoloğu gibi derken çocuk psikoloğu değiller ama bu görevi bu alanda yeterli eğitimleri olmamalarına rağmen yerine getirmeye çalışmaktadırlar.
Pedagog Olmak İçin Yapılması Gerekenler Nelerdir?
Öncelikle yeterli bir pedagog olmak için yani Türkiye’de pedagog unvanının yanlış algılandığı gibi çocuk psikolojisine bakabilmek için psikoloji alanında Lisans veya Yüksek Lisans ve Doktora eğitimi almalıdırlar.
Çünkü pedagoji bölümünün kapanmasıyla onun yerini alan Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik bölümünde sadece çocuk psikoloji ve eğitimine yönelik dersler verilmemektedir. Aslında bu bölümde verilen çocuk psikolojisi dersleri bir ya da ikiyi geçmemektedir. Diğer dersler genel psikoloji ve rehberlik alanına girmektedir. Bu nedenle bu alandan mezun olanlar psikolojik danışman, rehber öğretmen unvanlarını kullanmakta ve yetişkinlerle çalışabilmektedir. Yani asıl alanları yetişkinlere psikolojik danışmanlık sunmak, okullarda ise rehber öğretmen olarak görev almaktır.
Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümünden mezun olan ve pedagog unvanı alan uzmanların çocuk psikolojisine bakmaları için Çocuk Psikolojisi alanında Lisans veya Yüksek Lisans ya da Doktora yapmaları ve oyun terapisi eğitimleri almaları şart olmaktadır.
Eğer bu eğitimleri yoksa sadece çocuk eğitimcisi ve psikolojik danışmanlık ya da rehber öğretmenlik unvanları görevlerini yerine getirebilmektedirler.
Hangi Durumlarda Pedagog Desteği Alınmalıdır?
Pedagoga başvurmak için illa da herhangi bir aksaklık yaşamaya gerek yoktur. Bir aksaklık yaşanmadan da pedagogdan destek alınabilmektedir. Unutulmamalıdır ki; Pedagoglar, ebeveynlerin göremediği ya da normal karşıladığı detayları görerek çocukta bir problem olabileceğini önceden fark edebilmektedir. Ve bununla ilgili çeşitli testler de yapabilmektedir. Örnek vermek gerekirse; çocuklarda dikkat problemleri genellikle okula başladıklarında açığa çıkmaktadır. Eğer bir pedagogdan danışmanlık hizmeti alıyorsanız dikkat problemleri gibi çocuklarda sıklıkla görülebilen problemlerin erken teşhis edilmesini sağlayabilmektesiniz. Bu da pedagogların önemini bir kez daha hatırlatan önemli bir ayrıntı olarak karşımıza çıkmaktadır.
Pedagoglar bu gibi konularda danışman rolündedirler. Ruhsal problemleri tıbbi yöntemlerle tedavi etme sorumluluğu çocuk psikiyatristlerinde; terapi yöntemiyle tedavi etme sorumluluğu ise çocuk psikologlarındadır. Dolayısıyla, tavsiye ve yönlendirmelerin yetersiz olacağı düşünüldüğünde pedagoglar ile psikiyatristler veya psikologlar birlikte çalışmalıdır. Bu da sorunlarınızı çözmeniz için oldukça yardımcı bir durumdur.
Pedagogların Hizmet Verdikleri Alanlar Nelerdir?
1. Eğitim
Okullarda eğitim süreçlerinin daha verimli olması için çalışmalar yürütmektedirler. Eğitim konularında, materyallerinde veya genel olarak süreçte bir hata varsa düzeltilmesini önermektedirler. Bunlarla birlikte çocukların okulla ilgili problemlerine yani uyumsuzluk, başarısızlık, isteksizlik, disiplin suçları vs. gibi çözüm arayıp, rehberlik yapmaktadırlar.
2. Zeka seviyelerinden kaynaklı uyum
Üstün zeka veya zeka geriliği gibi az rastlanır durumlarda çocukların uyum problemlerini incelemekte, araştırmakta, çözüm üretmeye çalışmaktadırlar.
3. Öğrenme problemleri
Çocuklarda dikkat eksikliği gibi öğrenmeye engel oluşturabilecek problemlerin üstesinden gelmek için çalışmalar yürütmektedirler.
4. Aile danışmanlığı
Ebeveyn ve çocuk ilişkilerinde rehberlik yapmaktadırlar.
5. Terbiye ve eğitim
Çocukları olumlu davranışlara sevk etme, hayata hazırlama ve olumsuz davranışlardan uzaklaştırma gibi sorumlulukları bulunmaktadır.
6. Bilirkişi
Resmi kurumlarda alınan kararlara etki etme, rapor hazırlama gibi sorumlulukları da mevcuttur.
Pedagojinin Alt Dalları Nelerdir?
Pedagogların Hizmet Verdikleri Alanlar Nelerdir?
İnceleme alanı çocuklar olan pedagoji biliminin de bazı alt dalları bulunmaktadır. Bunları da açıklamaları ile sıralamak mümkün olacaktır.
1. Orthopedagoji
Sosyal açıdan uyumsuz olan ve toplumda problemli olarak tabir edilen çocuklar bu alt dalda incelenmektedir. Toplumda dışarıya karşı olumsuz tutum ve davranışlar göstererek suç işleme potansiyeli olan çocuklar, pedagojinin bu alt dalı sayesinde analiz edilmektedir. Ve sorunların çözümü için incelemelerde bulunulmaktadır.
2. Eğitim Pedagojisi
Eğitim kavramı, doğumdan itibaren başlayan bir kavramdır. Bu kavram ilk olarak aile tarafından yürütülürken, daha sonra okullar ve çeşitli eğitim kurumları tarafından devam ettirilir. Eğitim pedagojisi ise, çocukların çeşitli dönemlerde aldığı eğitimlerde uygulanması gereken politikaların ve eğitim yöntemlerinin belirlenmesini sağlar.
3. Antropedagoji
Antropedagoji, pedagojinin insan bilimi anlamına gelen antropoloji ile birleşmesi sonucunda meydana gelmiştir. Bu bilim, tarihsel süreç içerisinde önemli olan tarihsel kişiliklerin, davranışlarını, tavırlarını ve de tutumlarını incelemektedir.
4. Transkültürel Pedagoji
Kültür kavramı ülkeden ülkeye, hatta bölgeden bölgeye farklılıklar gösterebilmektedir. Transkültürel Pedagoji ise; bir toplumda önemli olan kültür anlayışlarının çocuk yetiştirmeye ne denli etkisi olduğunu araştırmaktadır.
Sonuç olarak çocuklar gibi hassas bir durum için çocuk psikolojisi uzmanınızı özenle seçmelisiniz. Çünkü bahsedilen herhangi bir yetişkin psikolojisi değildir.
Çocuk ruh sağlığı çok önemli bir konudur. Eğer çocukluk dönemi içerisinde doğru bir tedavi uygulanmaz ise çok ciddi problemlere neden olabilmektedir. Yanlış bir müdahalenin telafisinin mümkün olmadığını herkesin bilmesi gerekmektedir. Çocuklarınızı doğru bir çocuk psikolojisi uzmanına götürmeniz dileğiyle.