DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Akne oluşumunu ve kötüleşmesini önlemek için uzmanından 8 öneri

Akne oluşumunu ve kötüleşmesini önlemek için uzmanından 8 öneri

Herkesin cildinde milyonlarca zararlı yada zararsız bakteri hayatta kalabilmek için barınmakta. Bu bakteriler bazen  tıkanmış gözeneklerde kızarıklığa ve küçük şişkinliklerin neden olduğu enfeksiyonları yapar. Bunlara sivilce denir. Eğer bu sivilcelerin sayısı çoksa o zaman akne denmektedir. Akne her genç yaşın bir sorunu. Akne oluşumunu ve kötüleşmesini önlemek için uzmanından 8 öneri ile akneler hakkında çok geniş bilgiler vereceğiz. Bu yazımızda akne neden olur? Akne sadece ergenlerde mi görülür? Stres akne yapar mı? Akne yada sivilce sıkmak zararlı mı? Akne tedavisi nasıl yapılmalı? Çikolata sivilce yapar mı? Akneli ciltlerin temizliği nasıl yapılmalı? Güneşlenmek akneye zararlı mı? Kozmetik ürünler akne yapar mı? sorularının cevabını da bulabileceksiniz.


Akne oluşumunu ve kötüleşmesini önlemek için uzmanından 8 öneri

Akne az veya çok şiddetli olarak hemen hemen tüm ergenlerde görülmektedir. Genellikle kızlarda 14, erkeklerde 16 yaşında artış göstermektedir. Akneli gençlere dış görüntülerini çok önemsedikleri bu yaşlarda, benlik algılamalarının bozulmaması, aknenin sosyalleşmelerine engel olmaması ve derilerinde yanlış yaklaşım nedeniyle akne izlerinin kalmaması amacıyla dermatologların, ebeveynlerin yardımcı olmaları gerekmektedir.

Dermatoloji uzmanı Dr. Buket Pençe, akne ve sivilce temizliği konusunda önlem ve tedavi için 8 öneri hazırladı.


1. Psikolojik durum

Gençler psikolojik olarak akneyi sorun olarak değil, çocukluk döneminden gençlik dönemine atlayışın izlerinden biri olduğunu düşünmelidirler. Aksi halde bu stresle de sivilce oluşumuna olumsuzetki yaparlar, yani sivilcelerinin artmasına neden olabilirler.

“Görüntüm çok kötü oldu” yerine “İki senede bu görüntünün iz bırakmadan geçmesi için dikkatli olmalıyım” diye düşünmeleri daha doğru olacaktır.

Ergenlik çağında çocuğu olan ailelerde gençlere bu konularda destek olmalı, psikolojilerini daima yüksek tutmalarına yardımcı olarak sivilcelerin sadece gençlik döneminde görülen gelip geçici sorunlar olduğunu, bir uzman doktorla birlikte
tedavilerini yapabileceklerini söyleyerek ilaçlarını sürerken yardım etmeli, sivilceler iz bırakacak kadar ciddileşmeden gerekli tedaviye başlamaya özen göstermelidirler.

Maalesef deri hastalıklarında diğer sistem hastalıklarından çok daha sık olarak uzman doktor dışındaki kişilerce tedaviler önerilebilmektedir. Bazı merkezlerde bilinçsiz akneli cilt bakımları yapılmakta, gereksiz veya zararlı cerrahi işlemler, lazer tedavileri uygulanabilmektedir. Gençlerin ve ebeveynlerin bu gibi önerilere, işlemlere ve tedavilere rağbet etmemeleri gerekmektedir.

Akne oluşumunu ve kötüleşmesini önlemek için uzmanından 8 öneri | Akne kadınlarda her dönemde görülebilir

Akne oluşumunu ve kötüleşmesini önlemek için uzmanından 8 öneri | Akne kadınlarda her dönemde görülebilir


2. Akne tedavisine başlarken

Hastalara tedavinin en az 8 hafta süreceği, kısa sürede sonuç alınamayacağı, ilaçların yine de düzenli kullanılmasının
gerektiği tedaviye başlamadan anlatılmalıdır.

Kızlarda aknenin adet zamanlarında tekrarlayabileceği, ergenlerin sınav dönemi gibi stresli dönemlerinde aknenin şiddetlenebildiği mutlaka belirtilmelidir. Ayrıca akne tedavisinin ilk haftalarında komedonlarda belirginleşme olabileceği konusunda hastalar bilgilendirilmelidir.

Ayrıca hastaların yaşam tarzlarını devam ettirmekte zorlanmayacakları tedavi seçeneklerinin uygulanmasına doktorla birlikte karar verilmelidir.


3. Diyet

Akne ve diyet arasındaki ilişki yıllardır tartışılmaktadır. 1930-1960 yılları arasında çikolata, yağ, kuruyemiş ve tatlılar akneye neden olacaklarına inanıldığı için yasaklanmaktaydı. Daha sonraları ise bu sonuçlara ulaşılan tıbbi araştırmaların hatalı olduğu görüldü ve akne hastalarına diyet önerilmekten vazgeçildi.

Son 10 yıldaki pek çok çalışmada ise diyet ve akne arasındaki ilişki yeniden kabul edilmektedir. Kişiden kişiye değişmekle birlikte yağlı yiyecekler (çikolata, dondurma, süt, yoğurt, peynir, kuruyemiş, kızartma) akneyi artırabilmektedir.

Bu etkinin mekanizması hakkında ise değişik görüşler ileri sürülmektedir.


4. Aknenin sıkılması | Sivilce sıkmak

Gençler, siyah noktalar (açık komedon) ve sivilcelerini tırnakları ile sıkarak tedavi edeceklerini düşünürler. Oysa bu kesinlikle yapılmaması gereken bir harekettir.

Çünkü sivilce ve komedonları sıkınca içeriğin bir kısmı dışarıya boşalırken bir kısmı da deri içine yayılabilmektedir. Açık komedonları sıkmak isterken tahriş etmek iltihaplanmalarına yol açabilmektedir.

Ayrıca tırnakla zedelenen deriden bakteriler girerek enfekte akneye neden olmaktadır. Sivilcelerle oynayıp onları sıkmak, kopartmak deride kırmızı, kahverengi lekelere ve çukur izlere de sebebiyet vermektedir.

Akne skarı, post inflamatuar hiperpigmentasyon denilen bu sorunların tedavileri bazen aknenin tedavisinden daha uzun sürebilmektedir.

Akne oluşumunu ve kötüleşmesini önlemek için uzmanından 8 öneri | Akne kadınlar için tam bir kabus

Akne oluşumunu ve kötüleşmesini önlemek için uzmanından 8 öneriAkne kadınlar için tam bir kabus


5. Kozmetikler

Akneli gençler bir toplantıya gidecekleri, arkadaşlarının arasına çıkacakları zaman sivilceleri kapatmak için pudra, fondöten gibi kozmetikler kullanmamalıdırlar. Çünkü bunlar ufacık tanecikleri ile yağ bezlerinin dökme ağızlarını kapatarak komedonlara ve yeni sivilcelere neden olurlar.

Kozmetik ürünlerde kakao yağı, lanolin, keten tohumu yağı, mineral yağlar, zeytinyağı, yer fıstığı yağı, vazelin, susam yağı ve ekstreleri bulunabilmektedir.

Akneli cilde uygun olmayan bu ürünler yerine non- komedojenik veya non- aknejenik ürünler zorunlu zamanlarda ve kısa sürelerle kullanılmalıdır.


6. Akne Temizliği

Ergenlik yaşındaki gençlerin derileri yağlanmaya başlayınca ilk yapmaları gereken, deri temizliğine özen göstermek olmalıdır.

Akneli ciltlerin temizliği amacı; deri yüzeyindeki kir, ter, yağ ve ölü deri hücrelerini tahriş etmeden ve aşırı kurutmadan akneli bölgeden uzaklaştırmaktır.

Deriden su kaybını önleyen seramidler veya serebrosidler gibi deri komponentleri temizlenirse istenilenin aksine sebase bezlerden sebum salınımı artabilir ve akneye ters etki yapar. Buna engel olmak için şunlara dikkat edilmelidir:

  • Asit özelliğinde (pH:5,5) sabunlar, sindetler, asit salisilik veya benzoil peroksit gibi akne tedavisinde kullanılan maddeleri içeren sabunlarla yağ bezi kanallarının ağızları daima açık tutulmalıdır.
    Doğal sabunlar bazik olduğu için kullanılmamalıdır. Kuruluğa karşı hazırlanmış olan yağlı sabunlar uygun değildir.
  • Temizleyiciler musluk suyu veya mineral sularla iyice durulanmalıdır.
  • Kolonyalı, parfümlü, alkollü temizleyiciler kullanılmamalıdır.
  • Aşırı sıcak su kullanılmamalı ve sık buhar banyosu yapılmamalıdır.
  • Şiddetli ovuşturma, fırça, kese, sünger kullanımı inflamasyonu artıracağı için zararlıdır.
  • Deri yüzeyindeki yağı absorbe eden kil maskeleri derinin temizliğine yardımcı ürünlerdir.
  • Günde 2 kez derinin temizlenmesi yeterlidir.
  • Hafif peeling (soyma) ve porları (gözenekleri) sıkıştırma özelliği olan reti noik asitli solüsyon, jel ve kremler tonik olarak kullanılabilirler.
Akne oluşumunu ve kötüleşmesini önlemek için uzmanından 8 öneri | Akne sadece kadınlar için değil ergenlik döneminde erkeklerin bir çoğunda görülür

Akne oluşumunu ve kötüleşmesini önlemek için uzmanından 8 öneri | Akne sadece kadınlar için değil ergenlik döneminde erkeklerin bir çoğunda görülür


7. Nemlendirme

Aknenin tedavisi sırasında hastanın cildinde oluşacak kuruluğu düzeltmek gerekebilmektedir. Ancak aşırı nemlendirmek de akneye neden olabilmektedir.

Kullanılacak olan nemlendiricinin non- komedojenik olması çok önemlidir. Akne tedavisinde kullanılan bazı maddelerin nemlendiricilerde de bulunması bu açıdan çok uygun olur. Örneğin komedolitik olan yani siyah noktaları temizleyen salisilik asit %2 oranına kadar nemlendiricilerde bulunur.

Sülfür ve derivelerini içeren losyon ve kremleri kullanmak da yine akneli cilde uygundur.


8. Güneşin akneye etkisi

Bronzlaşmak aknenin belirgin görüntüsünü düzeltse de deriyi kalınlaştırdığı için komedonlarda artışa neden olmaktadır.

Ayrıca yazın sıcak havalar; terlemeyi artırmakta ve akne benzeri isilik (miliaria) denilen kabartılar oluşturmaktadır. Bu nedenlerle ve güneşin deriyi yaşlandırdığı, lekelendirdiği, deri kanserlerine yol açtığı da göz önünde bulundurularak akneli hastaların yağsız jel veya süt formunda güneş koruyucu kullanmaları gerekmektedir.

Akne tedavisinde dıştan kullanılan retinoik asit ve benzoil peroksit ile ağızdan verilen ve deriye sürülen antibiotiklerden tetrasiklinlerin ışığa karşı deriyi hassaslaştırmaları nedeniyle bu tedaviler uygulanırken de su bazlı yüksek faktörlü güneş koruyucular kullanılması gerekmektedir.


Ayrıca Bakınız

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.