DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Ağız kokusu (halitosis) bir hastalığın belirtisi mi? Ağız kokusu neden olur?

Ağız kokusu (halitosis) bir hastalığın belirtisi mi? Ağız kokusu neden olur?

Ağız kokusu ya da Tıp dilinde halitozis, bazen yenilen bir gıdadan sebep, bazen de bir hastalığın belirtisi olabilir. Ağız Kokusu hakkında çokça yanlış bilgiler olduğundan dolayı Ağız Kokusunun bilimsel olarak incelenmesi hakkında bir yazı hazırladık. Yazımızda Ağız kokusu nasıl anlaşılır? Avuca üflendiğinde ağız kokusu anlaşılır mı? Ağız kokusunun nedenleri nelerdir? Ağız kokusu (halitosis) bir hastalığın belirtisi mi? Ağız kokusunun yediğimiz gıdalarla ilgisi var mı? Ağız çalkalama suyu ağız kokusunu yok eder mi? Ağızda hangi tür bakteriler var? Ağız bakterileri zararlı mı? Ağız kokusu nasıl giderilir? sorularının cevaplarını bulabileceksiniz.


Ağız kokusu bir hastalığın belirtisi mi? Ağız kokusu neden olur?

Ağız kokusu (halitosis), yapılan araştırmalarda dünyadaki insanların her 4 kişinin 2’nin muzdarip olduğu görülmüştür. Ağız kokusu giderilmediğinde, bir çok kişi tarafından istenmez insan olarak görülmekte. Bunla ilgili Türkiye’de bir boşanma davası bile olmuştur.

Toplumda ağız kokusunu anlamak için ilginç ama çokta anlamsız bir hareket vardır. Avucun içine üfleyerek ağız kokusunu anlamak. Fakat üflenen hava, konuşurken ağızdan çıkan hava gibi değildir. Üflemek boğazın arkasından geldiği için bu hareket ile Ağız Kokusu anlaşılmaz.

Ağız kokusu (halitosis) bir hastalığın belirtisi mi? Ağız kokusu neden olur? | Ağız Kokusu iş hayatında da sorun çıkarır

Ağız kokusu (halitosis) bir hastalığın belirtisi mi? Ağız kokusu neden olur? | Ağız Kokusu iş hayatında da sorun çıkarır


Ağız kokusu nasıl anlaşılır?

Ağız Kokusu olan kişiler arkadaş ve aile ortamında konuşurken yakınlaşma arttığı için gelen uyarılara göre anlaşılır. Alkol ve Sigara kullanan kişiler, soğan, sarımsak, baharatlı gıdalar tüketenler, ağız ve diş sağlığına dikkat etmeyen kişilerde Ağız Kokusu olması normaldir.

Ağız kokusu için doktora gittiğinizde çok farklı yollarla tespit edilir. Bunun için 4 farklı yol izler ve bizzat koklama işini kendi yapar. Ağız kokusu testi şöyle yapılır;

  1. Gelen hastanın nefesi 5 cm mesafe uzaklıktan koklanır.
  2. Dilin arkasından önüne doğru, bir tahta kaşık ile kazıyarak koklanır.
  3. Balmumundan yapılı olmayan doğal iplerle, dişlerin arasından ipi geçirip sonrasında ipi koklamak.
  4. Petri kabının içine 370 derece inkübatürde hastanın tükürüğünü 5 dakika kadar bekletip koklamak.
  5. Küçük poliklinikler ve Doktor muayenehanelerinin bazılarında, gelişmiş Hastanelerde Üflenen nefesin sülfür oranını ölçme yolu ile belirleyen cihazlar bulunmaktadır. Hatta küçük monitörler sayesinde kötü kokan gazlar da bulunmakta Fakat kötü koku yapan gazların sadece bir kısmı bu yolla görülmektedir.

Ağız kokusunun nedeni yediğimiz gıdalar mı?

Dilin arka kısmında kalan yarıklarda yemek kalıntıları kalır. Bu kalıntılar zamanla bakterileri toplar. Bakteriler tıpkı gaz çıkarır gibi 🙂 kötü koku yapan sülfür bileşiklerini yapar. Yenilen bu gıdalar sonucunda, Ağız kokusu böyle oluşur. Hidrojen sülfür kokusu (çürük yumurta gibi) ve Etil merkaptan kokusu (çürük lahana kokusu gibi) en kötü kokan gazlardır.

Tabii bu durum geçicidir. Son 24 saatte yenen Çiğ soğan yada Sarımsak, köri, balıklar, yumurta, peynir ve sistein içeren besinler ağız kokusuna neden olabilir.

Aç kalma, uygulanan diyetler ve oruç tutmakta ağızda kokunun nedeni olabilir. Sıvı gıda tüketilmediğinde, vücuttaki yağ ve protein çözülür. Bu metabolik gelişme ağız kokularının nedeni olabilir.

Alkol ve alkol ürünler tüketimi ağız kokusunun nedeni olabilir. İçeriğinde bazik maddeler yada alkol bulunan diş macunu, cikletler ve alkollü ağız gargaraları ağız kokusunu artırır.

Ağız kokusu (halitosis) bir hastalığın belirtisi mi? Ağız kokusu neden olur? | Ağız Kokusuna geçici olarak neden olan soğan ve sarımsak

Ağız kokusu (halitosis) bir hastalığın belirtisi mi? Ağız kokusu neden olur? | Ağız Kokusuna geçici olarak neden olan soğan ve sarımsak


Ağız kokusu bir hastalığın mı belirtisi?

Ağız kokusunun yüzde 25’i uzmanlara göre Ağız ve Diş sağlığı sorunlarından kaynaklanmaktadır. Liste başında ise Diş eti iltihaplanması bulunmaktadır. Ayrıca Kulak, Burun ve Boğaz hastalıkları olan kişilerde de Ağız kokusu görülmektedir.

Fakat Ağız kokusu çok ciddi rahatsızlıklarında habercisi olduğu görülmektedir. Tabi tek belirtisi Ağız kokusu olmayan bu hastalıklara çok dikkat edilmesi gerekmektedir. Bu hastalıkları Böbrek yetmezliği (balık kokusuna benzer bir ağız kokusu var), Şeker Hastalığı (bu hastalarda ağız kokuları aseton ve sarımsak kokusuna benzer), Akciğer Kaynaklı Enfeksiyonlar, Karaciğer yetmezliği sayılabilir.

Ağız kokusu (halitosis) bir hastalığın belirtisi mi? Ağız kokusu neden olur? | Ağız Kokusunu avuç içine üfleyerek anlamak yanıltıcıdır

Ağız kokusu (halitosis) bir hastalığın belirtisi mi? Ağız kokusu neden olur? | Ağız Kokusunu avuç içine üfleyerek anlamak yanıltıcıdır


Ağızda hangi tür bakteriler var? Ağız bakterileri zararlı mı?

Genel olarak yapılan bilimsel araştırmada, insanların ağzında 100 ile 200 değişik bakteri türü olduğu görüldü. Bu bakterilerin hepsi zarar veren bakteriler değil. Bilim insanları yararlı bakterilerin bize verdiği yararlarından dolayı, ağızdaki tüm bakterilerden kurtulmak yerine, zararlılardan kurtulmak için doğru bileşikler yapmaya çalışıyor. Probiyotik yani yararlı bakterilerle ilgili ürünler ile güçlendirilmesi planlanıyor.

Bununla ilgili yeni gelişen tıbbi ilerlemeler var. Ağız kokusunun en kritik aşaması olan Diş çürükleri için buna neden olan bakterileri ortadan kaldırma yolları var. Diş kliniklerinde dişe jel yada cila sürülmesi ile diş çürümeleri tarih oluyor. Hatta diş şeritleri bile artık kullanılmaya başlandı.

Okumadan Geçme: Kaybedilen dişlerin ağız sağlığına etkisi nedir?

Ağız kokusu (halitosis) bir hastalığın belirtisi mi? Ağız kokusu neden olur? | Ağız Kokusu kişisel güveni azaltır

Ağız kokusu (halitosis) bir hastalığın belirtisi mi? Ağız kokusu neden olur? | Ağız Kokusu kişisel güveni azaltır


Ağız kokusu nasıl giderilir?

Şayet Ağız kokusu nedeni bir hastalık değilse, Ağız kokusundan kurtulmak için bazı önerilerimiz olabilir.

Fakat önce Ağız ve Diş sağlığına önem veriliyor mu? Ağızda çürük var mı? Ağızda düşmüş dolgu var mı? Diş etleri sağlıklı mı? Protez dişlerde çizik yada kırılmalar var mı?

Uzmanlara göre günde 3 defa diş fırçalamak ile Ağız Kokusu problemlerinden yüzde 33 başarı sağlayabilirsiniz. Diş fırçalama sonrası, dil temizleme ise Ağız kokusu gidermede yüzde 42’lere yakın başarı sağlanabilir.

6 ayda bir düzenli Diş hekimine gidilmesi gerekiyor. Eğer diş taşı ve plak temizliği düzenli yapılırsa ağız kokusunun yüzde 35’inden kurtulunabilir.

Ağız kokusu (halitosis) bir hastalığın belirtisi mi? Ağız kokusu neden olur? | Diş ipini en az günde 1 kez kullanmalı

Ağız kokusu (halitosis) bir hastalığın belirtisi mi? Ağız kokusu neden olur? | Diş ipini en az günde 1 kez kullanmalı

Diş etlerinde oluşan bakteriler, enfeksiyonlar oluşturarak, Ağız kokusuna neden olur. Kırık dişler, Çürük dişler, dolgusu düşen dişler de ağız içi bakterilerini arttırarak Ağız kokusuna neden olacağından Diş hekimine gidilmelidir. Ağızdaki protez dişlerin kırıkları ve çiziklerinin içine yerleşen bakteriler de ağız kokusunun nedenlerinden olabilir.

Dişlerde bakım ve temizliği iyi olan kişiler oluşan Ağız kokusunu meyve ve sebzelerle de giderebilir. Nane Filizleri, Limon, Maydanoz, Kişniş, Rezene, Elma, armut, havuç, turp yiyerek nefesi tazeleyebilir ve koku giderme de etkilidir. Tuzlu su ile ağızda gargara yapmak, yada yeşil çay içmek ağız kokusunu da engeller.

Ağız kokusu ile mücadele için yapılması gereken en önemli adımlar şunlardır;

  1. Yemeklerden sonra dişler fırçalanmalı, en az günde 1 kez özellikle akşam diş ipi ile diş araları temizlenmelidir.
  2. Bazı diş fırçalarında dil temizleyici olduğunu düşünürsek, yoksa bile dil temizleyicilerle he akşam yatmadan dil üstü de fırçalanmalıdır. İngiliz Sağlık Araştırma ekibi Cochrane’in son raporunda dili temizliği geçici de olsa ağız kokusu giderme de etkili olduğunu açıkladı. Fakat çok baskı dile yapılmadan, yumuşak fırçalar kullanılmalı.
  3. Alkol ve sigaradan uzak durun.
  4. Şekerli ve asitli içecekleri tüketmeyin.
  5. Bolca su, limonlu su ve yeşil çay tüketin.
  6. Dengeli Beslenin.
  7. 6 ayda bir Diş hekimine gidin.

İlgili Link: Ağız Kokularından Nasıl Kurtulabiliriz?

Ağız kokusu (halitosis) bir hastalığın belirtisi mi? Ağız kokusu neden olur? | Dil fırçasını en az günde 1 kez kullanmalı

Ağız kokusu (halitosis) bir hastalığın belirtisi mi? Ağız kokusu neden olur? | Dil fırçasını en az günde 1 kez kullanmalı


Ağız çalkalama suları ağız kokusunu giderir mi?

Ağız çalkalama suları ile ağız temizliği yapıldığı zannedilir. Bu sıvılar antiseptik olduğu bilinir ama ağızdaki yararlı bakterilerde azalır. Nane ve karanfil özlü bu gargaralar Ağız kokusunu geçici olarak giderir ama kalıcı bir çözüm olamaz.

Alkollü olan Ağız gargaraları kullanım sonrası ağızda kuruluk yapar, bunun sonucu da ağız kokusuna neden olur. Bunun yerine gün içinde bol su içmekle hem yemek atıklarından hem de ağız kuruluğu için çözüm olabilir.

2008 yılında İngiltere’de  Cochrane Sağlık Araştırma ekibi tarafından yapılan bir araştırma da  içinde klorheksidin, setilpridinyum klorür, klor dioksit veya çinko gibi antibakteriyeller içeren ağız sularının, ağız kokularını yok etmese de düşürdüğü gözlemlendi. Fakat konuyla ilgili daha çok araştırma yapılması gerekmektedir.

Ağız kokusu (halitosis) bir hastalığın belirtisi mi? Ağız kokusu neden olur? | Gün içinde limonlu ve maydanozlu su içerek ağız temizliğini arttırabilirsiniz

Ağız kokusu (halitosis) bir hastalığın belirtisi mi? Ağız kokusu neden olur? | Gün içinde limonlu ve maydanozlu su içerek ağız temizliğini arttırabilirsiniz

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.