DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Kaybedilen dişlerin ağız sağlığına etkisi nedir?

Kaybedilen dişlerin ağız sağlığına etkisi nedir?

Kaybedilen dişlerin ağız sağlığına etkisi nedir?, Eksik dişlerin sağlığa zararları nelerdir?, Kaybedilen ve Eksik kalan dişler nasıl tedavi edilir?Dişlerde Protez yapılırken Köprü mü İmplant mı?  Bu yazımızda sizlere merak edilen bu soruların cevaplarını vermeye çalışacağız.

Kaybedilen dişlerin ağız sağlığına etkisi nedir?

Herhangi sebepten dolayı kaybedilen ve sonrasında eksik kalan dişler hem fiziksel hemde ağız ve diş sağlığını bozar. Kaybedilen eksik kalan dişlerin ağız sağlığan en önemli zararlardan biri ağız yapısı ve çene yapısını bozmaktır.

Eksik olan dişin tüm ağızdaki diş kombinesinin diziliş ve yapısını bozar. Alt diş eksikse üzerine gelen üst diş zamanla yerinden dışarı çıkarak dişi kaybetmeye kadar gider. Sonradan kaybedilen dişlerin besinlerin tüketimlerinde çiğneme yada ısırma yapıldığında yiyeceklerin damak ile temasından dolayı zamanla damak şişer ve ağrı vermeye başlar. Bu sefer diğer tarafın üzerinden yemekleri ciğnemeye başlarsınız. İşte bu çene yapısını zamanla değiştirir.

Kaybedilen dişlerin ağız sağlığına etkisi nedir?

Kaybedilen dişlerin ağız sağlığına etkisi nedir?

 

Erciyes Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Bülent Kesim’e göre eğer çene eklemi sorunu çıkarsa tedavisi süreci zor ve uzun olduğunu bildirdi. Eğer birden fazla kayıp diş varsa tedavi süreci daha sorunlu geçebilir.

Dişler sadece çiğneme yada kesim öğütme için kullanmıyoruz ayrıca konuşmamızın da bir parçasıdır. Konuşmalarımızda telafuz sorunları özellikle ön diş eksikliğinde daha çok gözükür.

Ekisk kalan dişlerin sindirimi bozduğunu ve hatta kilo almanıza bile sebep oluyor desek ne dersiniz? İsterseniz açıklayalım. Lokmaları dişlerle ne kadar öğütürsek o kadar rahat sindirime kavuşuruz. Genelde eksik dişlerin eksikliği azı dişleridir. Her iki tarafta eksik diş varsa, çiğnemede verdiği açı ile besinleri yeterli ölçüde parçalayamadığımızdan direk mideye göndeririz. Mide daha çok yorulup daha çok salgı harcıyacaktır. Daha çok salgı daha çok metabolizmanın yorulması demektir. Midenin yorulması ve görevini tamamlayaması da cabası. Gastrit,ülser,reflü vb. gibi sorunların yanında, sağlığı bozan şişmanlık ve obezite ise bir başka zararıdır.

Kaybedilen dişlerin tedavisinde çeneye vida ile dişin entegre edilmesine implant denir.

Kaybedilen dişlerin tedavisinde çeneye vida ile dişin entegre edilmesine implant denir.

 

Kaybedilen Eksik Dişler Nasıl Tedavi Edilir ?

Eksik olan dişlerin yerine protez takılabilir.Yanlız burada bilinmesi gereken başka bir konu var. Dişlerde Protez yapılırken Köprü mü İmplant mı? kafamızı hep meşgul eder.Bu soruyu sonsuza dek artık sormayacaksınız.

Eksik dişlerin tedavisinde genelde 2 farklı yol vardır.Bunların biri köprü diğeri implanttır. Köprü implanta göre daha ucuzdur. Ama diş sağlığında bunu çok dikkate almamanız gerekir.Köprü yaparken eksik dişlerin yanındaki dişlere de zarar verilerek protez yapılır.Ama implantta direk eksik olan dişin olduğu yere vidalanarak bir protez diş eklenir.

Kaybedilen dişlerin en iyi tedavi şekli implanttır.

Kaybedilen dişlerin en iyi tedavi şekli implanttır.

 

İmplantlar, dişlerini kaybeden lişilerde çene kemiği içine, ayak üstü ameliyatlarla montelenen, saf titanyum ya da titanyum alaşımlarından oluşmuş metal yapılardır.

Tabi şuda var implant yaptırmak için çene yapısının hazır olması gerekir.Eğer eksik dişiniz varsa bunu bir diş doktoruna gösteriniz. İmplant yapmak istediğinizi söylediğinizde ,sizin eksik olan dişteki yeri boyutu çene yapısı hepsini test edecek ve olabilirliğini söyleyecektir.
Eğer ağız ve çene yapısı implanta uygun değilse mecburen köprü, ama uygunsa kesinlikle implantı tavsiye ederiz.Ücreti konusunda arada dağlar kadar fark var ama implant uzun yıllar için bir yatırım gibi düşünün. Neye yatırım derseniz. İleride yemek yeme keyfi ve güzel bir gülüş, daha az diş rahatsızlıkları.

Kaybedilen dişlerinizi tekrar kazanmak için tedavi olun ve geleceğe yatırım yapın. Mutlu gülüşler!

Kaybedilen dişlerinizi tekrar kazanmak için tedavi olun ve geleceğe yatırım yapın. Mutlu gülüşler!

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.