Adana’nın meşhur kurutulmuş incir reçeli nasıl yapılır? | Taze incirden tarifi
Adana’nın meşhur kurutulmuş incir reçeli nasıl yapılır? | Taze incirden tarifi
Kurutulmuş İncir Reçeli | Adana Yöresi Reçelleri
Kurutulmuş İncir Reçeli, Akdeniz Bölgesi Yemekleri listesinde, Adana iline özgü reçellerdendir.
Kahvaltı günün başlangıcı için çok önemli bir öğündür. Enerjisi bol bir kahvaltı için Kurutulmuş İncir Reçeli iyi bir tercih olacaktır.
İncir kutsal bir meyvedir. Sıcak iklimi seven, Anavatanı Ege ve Akdeniz kıyıları olan incir, son derece lezzetli bir meyve olmasının yanı sıra hem sindirim hem de solunum sistemimiz için faydalı bir gıda maddesidir. Birçok incir çeşidi vardır. Frenk inciri, Hint inciri, beyaz İncir, yaban inciri, Osmanlı inciri, kavak inciri, bardacık inciri, patlıcan inciri, lop incir, torasan inciri gibi çeşitleri olan incir, bazı yörelerde “yemiş” adıyla da bilinir.
Taze yada kuru olarak tüketilebilen incir, bağırsakları yumuşatarak kabızlığı giderir. Mide tembelliği çeken ve sindirim zorluğu yaşayanlar için çok faydalıdır. Çünkü mide tembelliğini tedavi eder.
İncir meyvesinin yararları arasında, üst solunum yolu rahatsızlıkları, kronik boğaz ağrıları, bronşit ve öksürük ile sertleşen göğsü yumuşatır ve kolayca balgam söktürme yapar. Hastalık sonrası toparlanacak vücuda ayar çekerek, toparlanma işine yardım edecek besin değeri içeriğine sahiptir.
Herşeyin fazlasını yemek zararlıdır diyerek Kurutulmuş İncir Reçeli tarifimize geçelim.
Kurutulmuş İncir Reçeli Tarifi
Kurutulmuş İncir Reçeli Malzemeleri
Kurutulmuş İncir Reçeli yapılışı için aşağıdaki malzemeleri tedarik etmeliiyiz.
- 1 kilogram taze incir,
- 750 gram şeker,
- 1 litre doğal kaynak su,
- Yarım çay bardağı taze limon suyu.
Kurutulmuş İncir Reçeli Yapılışı | Hazırlanışı
Kurutulmuş İncir Reçeline başlamadan önce elimizdeki taze incirleri kurutmalıyız. Paketlenmiş yada hazır kurutulmuş incirlerle aynı lezzeti yakalayamayız. Taze incirleri kurutmak için, taze toplanan iyice olgunlaşmış incirler üzerinden yarılarak yıldız şeklinde açılır. Buna yöresel ağızda yargan denir .
Elimizdeki Taze incirleri kurutmak için, toplanan taze incirleri yada satın aldığımız taze incirleri güneş görecek bir yere sermeliyiz. İnciri kurutmanın püf noktası ise, hem alttan hemde üstten hava almasını sağlamaktır. Aksi takdirde kararan incir tat olarak istenileni veremez. Adana Çukurova’da inciri kurutma işlemine boruk derler. Düz bir beze yada tepsi yerine, Ağaç dalına yapılan beşik tarzında beze koyulup, hava alma işlemi gayet net bir şekilde yapılabilir. Kuruturken, çok fazla kuru hale getirilmemeli, özellikle kabuklaşmış düzeye getirilmemelidir.
Kuru İncir Reçeli yapmaya başlayabiliriz
- Kuruttuğumuz incirleri bir makas yardımı ile kararmış yerlerini keserek ayıklıyoruz ve Derin bir kaba koyuyoruz.
- Önce Şerbetini hazırlıyoruz. Su ve şekeri çelik bir tencerede 20 dakika kaynatıyoruz. Limon suyunu ilave edip ocağın altını kapatıyoruz.
- İncirlerin olduğu kaba Şerbeti sıcakken döküyoruz. Tekrar bir soğuk tencereye döküp Ocağın üzerine alarak 5 dakika incirlerle beraber kaynatıyoruz. Sonrasında ocağın üzerinden alıp üzerini bir bez ile kapatıyoruz.
- Sonrasında yapacağımız aşama ise Kuru İncir Reçelini soğuyana kadar ara ara karıştırmak.
Kurutulmuş İncir Reçeli hazır, ellerinize sağlık, afiyet olsun