DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Spina Bifida Hastalılığı Nedir? Neden Oluşur? Tedavisi

Spina Bifida Hastalılığı Nedir? Neden Oluşur? Tedavisi

Spina Bifida Hastalılığı Nedir? Neden Oluşur? Tedavisi

Spina bifida, açık yada yarık omurga anlamında, doğumlarda binde 4 olasılığı olan, gebelik sırasında meydana gelen, bebeğin doğduktan sonra omurgasındaki tamamlanmamış deri yada açık yara diyebiliriz.

Spina bifida, embriyo döneminde bebeğin omiriliğin yapısının tamamlanması, kapanmaması nedeniyle olur.

Doğum yapacak annelerin bu ihtimali göz önünde bulundurup kontrolleri ele alması gerekir. Daha önce ailede ve akrabada bu hastalıkla doğan bebek var ise kesinlikle hamilelik öncesi doktor kontrolünden geçmek gerekir.

Kesin olarak genetikdir diyemeyiz ama folik asit eksikliği önemli nedenlerden sayılabilir.

Spina bifida hastalıklı doğan çocukların sırtlarının kuyruk sokum yada bele doğru tamamlanmamış açık bir şekilde omirilik dışa vurmuş kese yada açık yara olarak gözükmektedir. Sinirlerin geçtiği bu yer en hassas yerdir. Felç riski olup bir daha yürüyemeyecek duruma da düşebilir.

Spina Bifida’nın yeri eğer merkez omilik soğanına ne kadar yakınsa o kadar risk büyümektedir.Spina Bifida hastalıklı bebekler eğer tedavi edilmez ise sinir sistemi sıvısı hidrosefali bozukluğu görülür.  Hidrosefali sinir sitemi sıvısı, Omurilikte ve beyinde baskı yapar ve bebeklerin kafasının normal oluşumu, orantılı büyümesini sağlar.

Diğer taraftan Hamilelik döneminde folik asit tüketiminin yeterli olmaması, dengesiz beslenmesi, mineral eksikliği, alkol ve sigara tüketimi bu hastalığı tetikler.

Spina Bifida sadece omuriliğin açık olması değil omurilikle ilgili pek çok problemi de içinde barındırmaktadır. Bu hastaların %85’inde Hidrosefali sinir sitemi sıvısı sorunlarının yanında, oluşan sinir hasarıyla beraber mesane ve böbrek problemleri, çocukta nörolojik problemler görülebilir.

Spina Bifida Hastalılığı Nedir? Neden Oluşur? Tedavisi Nasıl Yapılır?


Spina Bifida Hastalığın belirtileri nelerdir?

1. Omurga Açıklığı görülür

Omurga açıklığı Spina bifida okkülta, Meningosel, Myelomeningosel olmak üzere 3 şekilde görülür.

  • Spina bifida okkülta bebeğin bir yada daha fazla omurun arkasın da açıklık vardır. Sırt kapalı doğmuş olsada, içten omiriliğin sinirleri yanlış yerlerde bulunur. Bu sinir hasarı yapabilir.
  • Meningosel, bebek doğduğunda gözle görülebilen, omiriliğin çevresindeki koruyucu zarların dışarı fırlamasıdır. Sinir hasarı yoktur ve tedavisi yapılabilir.
  • Myelomeningosel, Spina bifidanin sıkıntılı belirtisidir. Bu sefer Omuriligin hem kendisi ve hemde zarlari, omur açıklığından dışarı fırlamıştır.

2. Çocuklarda dışkı ve idrar kaçırması görülür

Bacakları tutmaması, yürüme sorunları yada hidrosefali yani beyinde sinir sıvısı birikimi işaretleri görülür. Bunlara bağlı çocuk dışkı ve çişini tutamaz. Aynı zamanda idrar yolu enfeksiyonu kronikleşir ve böbrek yetmezliğine kadar giden bir süreç başlar. İdrar Kaçırma ve İdrar yolu sorunları nelere neden olduğunu alttaki linkten okuyabilirsiniz.

İlgili Link: İdrar Yolu Enfeksiyonu nedir? Belirtileri Nelerdir? Tedavisi

3.Yürüme bozuklukları

Daha anne karnında çocuk omirilik ve omurga bozukluğu yaşar ve bacaklara giden sinir sinirler oluşmaz. Hafif belirtisi ise bacaklarda güçsüzlük, yürürken sızlanma devamlı olur. Bunu tedavi edecek teknolojiler artık gelişmiştir.

4. Zeka Geriliği ve görme sorunları

Hidrosefali Beyinde su toplanması olduğundan dolayı, nörolojik sorunlar meydana gelir.

Spina Bifida Hastalılığı Nedir? Neden Oluşur? Tedavisi Nasıl Yapılır?


Spina Bifida Hastalığın Tedavisi nasıl yapılır?

Gebelik sonrası ameliyat ile bir çok hastada başarı sağlanmıştır. Hatta anne karnında bile ameliyat gerçekleştirilmiştir.

Prof. Dr. Kerem Özel ve Dr. Ali Gedikbaşı, Spina bifida’lı 2 bebeği, anne karnında iken ameliyat edildikten sonra sağlıklı şekilde doğdu.

İlgili LinkSpina bifida’lı 2 bebeği Anne karnında ameliyat oldu!

Doğum sonrası da ameliyatlarla çözüm sağlanıyor. Spina Bifidalı bebekler doğumdan sonra  ilk 24 saatte ameliyata girilirse başarı şansı yüksektir. Önemli olan geç çözümler yapmamak. Fakat burada Anne ve Babanın sabretmesi gerekmekte.

Çocukların sakat olarak hayatlarına devam etmemesi için Anne ve Babanın tedavide azmi çok önemli

Spina bifidanin sıkıntılı tiplerinden biri olan Meningomiyelosel biraz zorlu gidip gelmeler ile tedavi uzamaktadır. Bebek sahipleri bazen gidip gelmelerden sıkılıp çocuğu kaderiyle baş başa bile bırakabilmektedir. Tedavisi tamamlanamayan çocukların ileri dönemde yatalak yada felçli olarak yaşamlarını sürdürebilir. Bu yüzden Anne ve Babanın bu hastalık sürecinin iyi bir takipçisi olması şarttır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.