DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Dünyanın en zengin Arap devletlerinden Katar nerede ve yaşam nasıldır?

Dünyanın en zengin Arap devletlerinden Katar nerede ve yaşam nasıldır?

Dünyanın en zengin Arap devletlerinden Katar nerede ve yaşam nasıldır?

Katar 5 yıl öncesine kadar neredeyse kimsenin bilmediği bir ülkeydi. Hala da birçok kişinin tam olarak bilmediği bir yerdir. Peki Katar tam olarak neresidir? Konumu nerededir? Katar nasıl bir ülkedir? Katar ülkesinde ve şehirlerinde yaşam nasıl sürmektedir? Bu soruların cevaplarını sizler için yazımızda anlatmaya çalıştık.

Katar, dünyanın en zengin Arap devletlerinin başında gelmektedir. Tam olarak Asya’nın güney batısında yer almaktadır. Katar ülkesi, yarım ada şeklinde bir coğrafi konuma sahiptir. Katar, Basra Körfezi boyunca uzamaktadır. Ülkedeki en büyük sorun, yazların kurak geçmesidir. Şöyle ki; Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarının sıcaklık ortalamaları 47 derecedir.

1971 yılında Katar, bağımsızlığını kazanmıştı. Ancak o zamanlarda ülke, yalnızca çorak bir araziye sahipti. Uzun ve boş bir çölden ibaret olan Katar’ın kaderini petrol yatakları değiştirdi. Petrolden öncesinde, inci dalıcılığı ve balıkçılık yapılmakta idi. İnsanların geçinmek için sadece iki tercih hakları vardı.

Petrol yataklarının değerini sanırım anlatmaya gerek yok. Ancak şöyle söyleyelim. Katar ülkesinin kişi başına düşen milli geliri 90.000 Euro olarak bilinmektedir. Bu rakam ülkeyi, dünyanın kişi başına düşen milli gelir açısından en zengin ülkesi yapmaktadır. Katar, daha önceleri Osmanlı toprağı idi. Ancak zamanla İngiliz mandası altına girdi. Ülke üzerindeki en gelişmiş şehir ise Doha’dır. Doha, aynı zamanda Katar ülkesinin başkentidir.

Dünyanın en zengin Arap devletlerinden Katar nerede ve yaşam nasıldır? | Katar'da Yapılan Konutlar

Dünyanın en zengin Arap devletlerinden Katar nerede ve yaşam nasıldır? | Katar’da Yapılan Konutlar

Eh dünyanın en büyük doğal gaz rezervi burada olunca ülkenin zengin olması da normal oluyor. Bu zenginlikten ötürü etrafta lüks arabaları görmek çok doğaldır. Trafikteki çoğunluk araba markalarının Land Cruiser olduğunu düşünürsek Bentley, Lamborghini, Porsche, Ferrari sayısını siz tahmin etmekte zorlanmayacaksınız. Hatta çoğu zaman düşündüğümüzden bile fazla olabilmektedir.

Katar ülkesi monarşik bir emirlik ülkesi ve islam hukukuna göre yönetilmektedir. Ancak İran veya Arabistan gibi değil, bazı farklılıklar bulunmaktadır. Kadınlar araba kullanabilmekte ve tek başlarına nargile içmeye de gidebilmektedirler. Ancak burada da kadınlar tepeden tırnağa kadar çarşaf giymek zorundadırlar. Tabi ufak bir fark ile.

Ülkede bulunan yabancı uyrukluların kapanmasına gerek bulunmamaktadır. Siz çarşaf giymezseniz kimse gelip size karışmamaktadır. Çarşaflı bayanlar, şaşılacak bir şekilde son derece şık ve alımlı durmaktadırlar. Çünkü çeşitli işlemeler, parlak, hatta svaroski taşlar ile kıyafetler süslenmektedir. Çarşafların içerisinde de bir o kadar modern giyimli kadınlar bulunmaktadır.

Katar Vatandaşlarının hepsinin bir Petrol Kuyusu var!

Ülkenin nüfusu yaklaşık olarak 2.2 milyondur. Ancak bu sayının yarısından fazlasını göçmenler oluşturmaktadır. Katarlılar özel vatandaş statüsündedirler. Her Katarlı vatandaşın ya petrol yatağı vardır, ya da petrol yatağına hissedarlığı vardır. Katar ülkesinin sınırları içerisinde, neredeyse hiçbir şekilde üretim yapılmamaktadır. Ülke üzerinde petrolün dışında hizmet ve inşaat sektörlerinin önemli bir rol oynadığı görülmektedir.

Dünyanın en zengin Arap devletlerinden Katar nerede ve yaşam nasıldır? | Lüks Sitelerin Gündüze Çekilmiş Görüntüsü

Dünyanın en zengin Arap devletlerinden Katar nerede ve yaşam nasıldır? | Lüks Sitelerin Gündüze Çekilmiş Görüntüsü

Bunlar içerisinden hizmet sektöründe bulunan çalışanların büyük çoğunluğunu Asyalı göçmenler oluşturmaktadır. Ayrıca bu Asyalı göçmenler oldukça düşük ücretler ile çalışmaktadırlar. Ancak hizmet sektöründeki sayıları da günden güne artmaktadır. Ülkede bulunan Katarlılar; elektrik, su, gaz ya da vergi gibi kıstaslardan muaftırlar. Ancak ülkedeki yabancı uyruklu kişiler ne yazık ki, bu ayrıcalıklara sahip değildirler. Katar ülkesi üzerinde yaşayanlar için Katar vatandaşlığı büyük bir ayrıcalıktır. Göçmenler ya da yabancı uyruklu kişilerin hak kazanması mümkün değildir. Bunun bir tek şartı bulunmaktadır. O da bir Katarlı ile evlenmektir.

Büyük bir ülke olmadığı için denizi doldurarak inşaat yapacak yer yaratmaktadırlar. Dubai’de olan Palmiye Adalarının bir benzeri de burada bulunmaktadır. Ayrıca şu anda halen yapımı devam eden Hava limanı bittiği zaman bu bölgede ki en büyük hava limanı olacaktır. Özellikle transit uçuşlar için gayet elverişli bir yer olacaktır. Zaten Katarlıların amaçları burayı transit uçuşların merkezi yapmaktır.

Katar kendisini hızla yenileyen ve geliştiren bir ülkedir. Bundan 5 yıl öncesi ile bile birçok farklar bulunmaktadır. Burada herkesin arabası olduğu için toplu ulaşım kavramı diye birşey bulunmamaktadır. Ülkede 5 – 10 sene öncesine kadar taksiler parmak ile gösterilirken, şimdi birçok taksi bulunmaktadır. Ülkedeki otobüs sayılarının da çoğaldığı gözlemlenmektedir. Ancak otobüs içerisinde de kadın erkek ayrımı bulunmaktadır. Önler kadınlara ayrılmakta, arka kısımlar ise erkekler için ayrılmaktadır. Ancak otobüslere binen kadın sayısı oldukça azdır.

Katar’daki Cehennem sıcakları Nisan ayında başlıyor!

Buradaki hayat özellikle yazları alışveriş merkezlerinin içinde geçmektedir. Hava sıcaklıkları aşırı fazla olduğu için kapalı mekanlar klimalar sayesinde düzgün nefes alınabilecek mekanlar haline getirilmiştir. Katar’da yaz aylarında sıcaklık 55-60 dereceyi bulmaktadır. Buna ek olarak %80-90 nem eklenmiş bir havadır. Katar’da en geç Nisan ayı itibari ile ciddi sıcaklıklar başlamaktadır. Temmuz – Ağustos aylarında sıcaklık adeta zirve noktasına ulaşmaktadır. Güneş battıktan sonra bile neredeyse aynı sıcaklık hissedilmektedir. Arabaların içerisinde klimalar neredeyse hiç kapatılmamaktadır.

Biraz daha derine inmek gerekirse; evlerin içine her köşesine kadar giren kum taneleri yerlerde kısa sürede ince bir tabaka oluşturmaktadır. Yani içeride yürürken, ayak izinizi takip etmeniz mümkün olacaktır. Tabi bu kumdan sebep tüm bina renkleri sarıdır. Gökyüzü de sanki kumla kaplanmışcasına sarıdır. Havalar serinlemeye başladığı zaman en büyük zevk ise aylar sonra ortaya çıkan mavi gökyüzünü ve bembeyaz bulutları görmektir.

Açık alanlarda ve alışveriş merkezlerinde genellikle wireless internet bulunmaktadır. Bir çok kişiyi elinde laptopları ile yeşilliklerde görebilmek mümkün olmaktadır. Buralarda el ele beyaz kıyafetli 2 arap erkek görebilmeniz de mümkündür. Bu arap dünyasında bir gelenek olabilir. Selamlama şekilleri bize göre farklı olmaktadır. 3 kere yanaktan öpüşülmektedir.

Mekanlarda aile diye ayrı bölümler bulunmaktadır. Buralara erkekler tek başlarına girememektedir. Hastanelerde erkek kadın bekleme yerleri bulunmaktadır. Özel hastanelerde yok ama devlet hastanelerinde erkek kadın ayrımı da mevcut bulunmaktadır. Ayrıca burada alkol kullanımı serbest ancak her yıl yenilemek zorunda olduğunuz para ile alınan bir kart bulunmaktadır. Bunu bir üyelik bedeli olarak düşünebiliriz. Tek bir yerde içki satışı yapılabilmektedir. Kart içerisindeki aylık para limiti kadar içki içilebilmektedir. Bu limit ise maaşınız ile doğru orantılıdır. Onun dışında sadece 5 yıldızlı otellerin barlarında resturantlarında içki içebilmektedir.

Dünyanın en zengin Arap devletlerinden Katar nerede ve yaşam nasıldır? | Şehirdeki Konut Yapıları<

Dünyanın en zengin Arap devletlerinden Katar nerede ve yaşam nasıldır? | Şehirdeki Konut Yapıları

Katar ülkesindeki en değişik ve alışması en zor şeylerden biri de buradaki yavaşlıktır. Kasalarda ödeme yaparken, bir şey alırken vs. bir de ekstra olarak hediye paketi yaptırmak isterseniz, bir hayli beklemelisiniz. Mc Donalds’da KFC’de yemek yerken TV’de alt yazılı olarak Kuran-ı Kerim okunmasına şahit olmanız mümkündür. Katar’ın en önemli özelliklerinden biri de güvenliktir. Şimdi şimdi az da olsa hırsızlık olayları duyulmaktadır. Güvenli olduğu için insanlar alışveriş sepetindeki çantalarını bırakıp reyonları gezebiliyor veya çantaları açık kaldı mı diye asla endişelenmemektedirler. Alışveriş yapılırken de etrafta klimaları kapatılmamış araçların görülebilmesi mümkündür.

Katar’da Ev almak yada Kiralamak ister misiniz?

Son olarak ülkedeki emlak durumu hakkında da bilgi vermek gerekir. Ev kiraları oldukça pahalıdır. 2+1 düzgün bir muhitte oturmak isterseniz minimum 2300 dolar kira istemektedirler. Ülkedeki neredeyse tüm evler eşyalı olarak kiralanmaktadır. Eğer ülkede  kalıcı değilseniz eşyasız ev tutmak hiç de mantıklı gözükmemektedir. Ev fiyatları bölgeye eşya durumuna villa ya da apartman dairesi olmasına göre de değişmektedir. Mahalle aralarında çocukların oynayabileceği evler olmadığı için çocuklu aileler genellikle siteleri tercih etmek zorunda kalmaktadır. Bu tarz evlerin kiraları ise ortalama 100 bin riyal civarındadır.

Sizlere Katar ülkesinin konumundan, nerede olduğundan ve ülkedeki yaşamdan, bütün derinliği ile bahsetmeye çalıştık. Bu makale, herkesin Katar ile ilgili az çok fikir sahibi olmanız açısından yazılmıştır.

Katar Nerede?


2017 yılında Katar’a Ambargo neden uygulanmaya başlandı?

Dört Arap ülkesi Suudi Arabistan, Mısır, Bahreyn ve Birleşik Arap Emirlikleri Haziran 2017’de, terörizme destekle suçladıkları Katar’a yönelik ambargo uygulamaya başlatmıştı. Bu ambargoyu ABD başkanı Donald Trump tarafından da destek görmüştü.

Bu ülkeler Haziran ortasında  13 maddelik bir talepler listesi yayımlamış, ambargonun kaldırılması için bu taleplerin kabulünü şart koşmuştu. Talepler arasında Katar’daki Türk askeri üssünün kapatılması, medya kuruluşu El Cezire’nin yayınını durdurması, İran’la ilişkilerin zayıflatılması ve Yemen’deki isyancı Husilere desteğin sonlandırılması da bulunuyordu.

Doha, bu talepleri gerçekçi ve uygulanabilir olmadıkları gerekçesiyle reddederken sorunun çözümü için uygun şartlarda diyaloğa girmeye hazır olduğunu belirtmişti.

7 Temmuz 2017 itibari ile, karşı grup Suudi Arabistan, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn, Katar’ın 13 maddelik talep listelerini kabul etmemesi nedeniyle Doha’ya karşı yeni yaptırımlara gideceklerini açıkladı.

Katar, kendisini terörizme destekle suçlayan ve ambargo uygulayan dört ülkenin taleplerini kabul etmemişti. Arap ülkeleri yaptıkları ortak açıklamada, Katar yönetiminin bu kararla sorunu diplomatik yollarla çözme çabalarını sabote ettiğini ifade etti.

Açıklamada, ‘Katar’ın bu kararla bölgeyi istikrarsızlaştırmayı hedefleyen politikalarına devam edeceğini kabul ettiği’ belirtti. Yaptırımların ‘ekonomik, siyasi ve hukuki’ olacağını belirten ‘Arap ülkeleri, yeni yaptırımların içeriğine ve ne zaman hayata geçirileceklerine dair bilgi vermedi.

Olay, on yıllardır Körfez’de yaşanan en ciddi ve en büyük kriz olarak değerlendiriliyor.

Katar ise halen karşı açıklamalarına devam ediyor

İngiliz Times gazetesine konuşan Katar Maliye Bakanı Ali Şerif el-Emadi, Katar’ın tehdit edilemeyecek kadar çok zengin bir ülke olduğunu söyledi.

Suudi Arabistan, Mısır, Bahreyn ve Birleşik Arap Emirlikleri, “terörizme destekle” suçladıkları Katar’a geçen aydan bu yana ambargo uyguluyor.

Ali Şerif el-Emadi ise on yıllardır süren doğalgaz satışının sonucu olarak güçlü mali rezervlere sahip olduklarını belirtti. El-Emadi, “Gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde 250’sine denk gelen ulusal varlık fonlarına sahibiz. Katar Merkez Bankası rezervlerimiz var. Maliye Bakanlığı’nın stratejik rezervleri var” dedi.

Ülkesinin ekonomisini, Doha’ya ambargo uygulayan ülkelerin ekonomileriyle karşılaştıran El-Emadi, ekonomik temellerinin bu ülkelerden çok daha güçlü olduğunu belirtti.


Ayrıca Bakınız

YORUMLAR
  1. Ali İsmail dedi ki:

    Arap yarımadasında galiba bir savaş çıkacak gibi. Üst bölge suriye ırak karıştırıldı en alt bölge yemen karıştırıldı, şimdi de alt bölgeler karıştırılacak. krallık ile zevk yaşayan Arap liderleri ve ailesine ne de olsa sorun yok, olan gene gariban müslümana olacak. Dünyanın en iyi ekonomisi biziz diyen Katar 200 milyar dolar olimpiyat harcamısını Müslümanlığın hangi kaidesi ile bağdaştıracak? Madem zenginsin Suriyede ve Yemen’de neden masum çocuklar açlık ve hastalıktan ölüyor? Daha konuşacak çok şey var ama sadece üzülerek ve içimden bunlar gibilerine lanet okuyorum. Yazınız içinde çok teşekkür ederim.