DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Hipersonik uçak ile füze savunmaları geçilebilir mi?

Hipersonik uçak ile füze savunmaları geçilebilir mi?

Hipersonik uçak ile füze savunmaları geçilebilir mi?

Ses hızı skalaları Sübsonik, Transonik, Süpersonik derken en üst seviyedeki Hipersonik, 15 santigrat derecesinde iken yere yakın saatte saatte 6125 km hız ve üstüne çıkabilen uçaklarda kullanılan bir teknolojidir.

Temelde birim olarak kabul edilen ise mach sayısıdır. Mach sayısı ise hareket eden bir maddenin kütlesinin, ses hızına oranıdır. Bunu bulan ise  birime adını veren Avusturyalı fizikçi Ernst Mach’tir. Fakat bu konuyu daha önce teoride işleyen Fransız fizikçi Sarrau‘da bulunmuştur. kimileri sarrau sayısıda demektedir.

Mach sayısı belli basınç ve sıcaklıkta değişiklik gösteririr. Deniz seviyesinden yukarılara çıkıldıkça ses hızları azalır. Yapılan testlere göre deniz seviyesinde 1 atm lik basınçta, 15 derece sıcaklıkta 1 Mach = 1226,5 km/saat (340 metre/saniye) olarak temelde alınır.

Fakat bu değer deniz seviyesinden 11 km üst yani Stratosfer katmanının bittiği noktada yapıldığında 1 mach değeri 1062,2 km/saat olarak görülmektedir.

Hipersonik uçak ile füze savunmaları geçilebilir mi? | NASA’nın X-43’ü

Süpersonik cihazlar için daha önce üretilen ramjet motorları şu an için, yerini  Scramjet motorları yerini almakta. Daha önceki motorlar gereken oksijen kendi roket içinden sağlanırken, scramjetler ise oksijeni atmosferden alırlar.

Hipersonik uçaklar, scramjet motoru ile çalışmakta. 1950 ile 1970  arasında ABD ve İngiltere’de pek çok farklı testler yapıldı. North American Aviation tarafından üretilen X-15 serisi Mach 6,7’i buldu.

Diğeri ise 2004 yılında NASA tarafından geliştirilen X-43 bunlara birer örnektir. İlk defa mach 9,4 hızına çıkan bu tasarım, en başarılısı idi.

Hipersonik’den önce Süpersonik

Süpersonik teknolojisi ile bir çok deneme yapılırken , hipersonik seviyesine çıkmadan önce süpersonik hızına erişmeli. Sonrasında itiş modeli ile hipersonik hızına erişebiliyor. X 43’lerde önce bir uçak 40 000 ft’e çıkarılıyor ve ondan sonra başka bir scramjetli bir füze ile uçuş tekrar başlatılıyor. Hız ise mach 9,8’e ulaşıldı.

Hipersonik ile ilgili Bir başka örnek ve deneysel çalışmalara başlayacak olan Rusya, hipersonik aerobalistik hava araçları ile ilgili birkaç bilimsel teknik projeler hazırladıklarını bildirdiler.

Füze kalkanları

Direk uçtan uca giden füze mantığında gitmesi Hipersonik cihazlarının dezavantajı. Hareket manevrası normal savaş uçaklarındaki gibi sağlanamıyor. Bunla ilgili bir çok araştırma halen devam etmekte.

Ülkelerin buradaki amaçlarından biri ise, kıtalar arası uzun menzilli balistik füzelerin yerine hipersonik uçaklar ile yeni bir savaş teknolojisi çıkartmak. Amaç füze ateşlendiğinde, karşı tarafın füze korumasından geçebilmesi. Füze korumadan geçmesi ise o hızdaki bir uçağın yapacağı manevraların kabiliyetidir.

Ruslar derin araştırmalara girdi

Rusya Moskova’da bilimsel çalışmalar yapan İleri Araştırmalar Vakıf yetkililerinden Boris Satovskiy, Rus bilim adamlarının füze savunmalarını aşacak yeni güç Hipersonik Uçak üzerinde çalışıldığını söylüyor. Hareket kabiliyeti, hızlı dönüş yapmak süpersonik uçaklarda biraz problem olabildiğini, geleceğin teknolojisi olduğunu belirtti.

Boris Satovskiy, bu testlerde en önemli  amacın , savunma sistemlerindeki füzeleri geçebilmek olduğunu, son yıllarda 2 kez bu denemeyi yaptığını açıkladı. Bunlardan en dikkat çeken 4202 modeliydi. Manevra ve hız kabiliyeti ile göz dolduran uçağın, ilerideki zamanlar  için uzun menzilli balistik füzelerin yerini alacağı şimdiden konuşulmaya başladı.

Sputnik’e konuşan Rus askeri uzman Viktor Litovkin, Hipersonik başlığın atmosferin yoğun katmanlarına girip, manevra gücü ile füze sistemlerini yanılttığını söylüyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.